Es presenta CROMOCAT 2014

Avui s’han lliurat les dades corresponents al mòdul de dades genètiques (CromoCat) de flora del Banc de dades de Biodiversitat de Catalunya. L’equip del BioC autor del buidatge de 2014 ha estat format per Joan Simon i Cèsar Blanché, amb la col·laboració d’Àlex Campoy, graduat en Farmàcia i assistent d’investigació de la Fundació Bosch Gimpera i de Laia Castilla i de Marta Riba, estudiants de Farmàcia i becàries del Pla de formació de la Universitat de Barcelona, sota la direcció de Joan Simon.

El contingut de 2014 s’ha centrat en el mòdul CromoCat que cobreix ja pràcticament el 95% dels tàxons de la flora dels Països Catalans, tot i que només el 25% de les dades provenen de localitats catalanes. El total de registres del mòdul és ara de 56.328.  S’han identificat 231 tàxons dels quals encara no es disposa de cap registre o dada cromosòmica i que seran l’objectiu de futurs projectes de recerca.

CromoCat és un dels components del mòdul de flora vascular del Banc de Dades de Biodiversitat que dirigeix el Prof. Xavier Font

Més informació

Publicat el 1er volum de compostes, a Flora Iberica

 

Amb data de 4 de desembre, s’ha publicat el primer volum de Flora iberica que ha de tractar la família de les compostes i que inclou la tribu de les Cardueae, al qual correspon la numeració de volum 16 (1). La continuació de les compostes, incloent-hi la tribu de les Anthemideae (vol. 16 (2)) és prevista per a l’any vinent.

 

Més informació

Pla de publicació de l’obra – Web de Flora iberica

 

Descrit un nou Alyssum al Pallars Sobirà

Judita Zozomova-Lihova, investigadora de l’Institut de Botànica de l’Acadèmia de Ciències d’Eslovàquia i col·laboradors acaben de publicar una nova espècie de botgeta, Alyssum cacuminum Španiel, Marhold & Lihová, sp. nov., descrita del Pallars Sobirà (Vall de Cabdella) en un treball recent de revisió del grup d’Alyssum montanum a l’Europa Occidental i Nord d’Àfrica, publicat a la prestigiosa revista Taxon.


Es dóna la circumstància que Guardiola et al. (2009) havien recol·lectat mostres d’aquesta mateixa població (Montorroio) amb destí al banc de llavors d’Aigüestortes (sub Alyssum cuneifolium) tot just indicant la novetat corològica i comentant l’àrea de distribució:

 

Alyssum montanum (Montorroio, Pallars Sobirà, loc. class.). Foto: Moisès Guardiola

 

 

A Catalunya és molt rar; només es coneixia de 5 localitats de l’Alta Ribagorça, el Ripollès i la Cerdanya, a les quals cal afegir les dues localitats que aportem de la Noguera Pallaresa” (Guardiola et al., l.c.: 33).

 

Aprofitant l’amabilitat de Moisès Guardiola, hem substituït la foto de la notícia original [5.12.2014] per la de la població pirinenca (locus classicus) d’on s’ha descrit l’espècie.

 

La nova botgeta és un forma de crestes i cimals muntanyencs (“cacuminum“) d’alta muntanya (1800-2800 m) dels Pirineus centrals i orientals, propi de roquissars i pastures, tetraploide (però de vegades hexaploide), que es diferencia per caracterísiques i dimensions de l’estructura floral i de l’indument de A. cuneifolium i de A. flexicaule. L’estudi també inclou dades filogeogràfiques i empra marcadors cloroplàstics i AFLPs com a font de dades moleculars juntament amb les morfològiques.

 

Més informació  • Enllaç a Guardiola et al (2009) Guardiola, Moisès; Albert Petit; Josep Maria Ninot i Sugrañes. “Aportacions a la flora dels Pirineus centrals.” Butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural [en línia], 2009, , p. 31-40. http://www.raco.cat/index.php/ButlletiICHN/article/view/235830/318093 [Consulta: 10-12-14]


Sessió sobre el futur de la botànica, a l’IEC

Sessió inaugural de l’acte, a la seu de l’IEC (d’esquerra a dreta: Joan Pino, president de la ICHN, Joandomènec Ros, president de l’IEC, Cèsar Blanché i Josep M. Montserrat, de la Comissió Organitzadora) [Foto Àngels Codina, del Servei de Comunicació de l’IEC]


Abans d’ahir dia 2 de desembre i organitzada per l’IEC, la ICHN i la SCB, va tenir lloc la sessió científica en el cinquantenari de la mort de Pius Font i Quer (1964-2014) Font i Quer, llavor de futur. Els reptes de la botànica catalana per al segle XXI. a la Sala Prat de la Riba de l’IEC, en sessions de matí i de tarda, que va ser seguida per una setantena de botànics. La Jornada s’emmarca en el conjunt de celebracions de d’homenatge a Font i Quer i va ser inaugurada per Joandomènec Ros, president de l’IEC i Joan Pino, president de la ICHN.

 

L’objectiu de la sessió va ser analitzar l’estat de progrés de diversos àmbits de la botànica en l’actualitat, prenent com a referència l’estat de la qüestió a partir  de les iniciatives impulsades per Pius Font i Quer, per part de ponents convidats, per finalitzar amb una ronda de reflexió i de propostes de futur, en debat obert a tots els participants, que seran recollides i donades a conèixer en les properes setmanes.

 

L’acte es va cloure amb unes emotives paraules de d’agraïment de Christine Hasse, néta de Pius Font i Quer, en nom de la família.

 

Més informació

Enllaç al programa i participants -Web de la ICHN