Es presenta CROMOCAT 2014

Avui s’han lliurat les dades corresponents al mòdul de dades genètiques (CromoCat) de flora del Banc de dades de Biodiversitat de Catalunya. L’equip del BioC autor del buidatge de 2014 ha estat format per Joan Simon i Cèsar Blanché, amb la col·laboració d’Àlex Campoy, graduat en Farmàcia i assistent d’investigació de la Fundació Bosch Gimpera i de Laia Castilla i de Marta Riba, estudiants de Farmàcia i becàries del Pla de formació de la Universitat de Barcelona, sota la direcció de Joan Simon.

El contingut de 2014 s’ha centrat en el mòdul CromoCat que cobreix ja pràcticament el 95% dels tàxons de la flora dels Països Catalans, tot i que només el 25% de les dades provenen de localitats catalanes. El total de registres del mòdul és ara de 56.328.  S’han identificat 231 tàxons dels quals encara no es disposa de cap registre o dada cromosòmica i que seran l’objectiu de futurs projectes de recerca.

CromoCat és un dels components del mòdul de flora vascular del Banc de Dades de Biodiversitat que dirigeix el Prof. Xavier Font

Més informació

Publicat el 1er volum de compostes, a Flora Iberica

 

Amb data de 4 de desembre, s’ha publicat el primer volum de Flora iberica que ha de tractar la família de les compostes i que inclou la tribu de les Cardueae, al qual correspon la numeració de volum 16 (1). La continuació de les compostes, incloent-hi la tribu de les Anthemideae (vol. 16 (2)) és prevista per a l’any vinent.

 

Més informació

Pla de publicació de l’obra – Web de Flora iberica

 

Descrit un nou Alyssum al Pallars Sobirà

Judita Zozomova-Lihova, investigadora de l’Institut de Botànica de l’Acadèmia de Ciències d’Eslovàquia i col·laboradors acaben de publicar una nova espècie de botgeta, Alyssum cacuminum Španiel, Marhold & Lihová, sp. nov., descrita del Pallars Sobirà (Vall de Cabdella) en un treball recent de revisió del grup d’Alyssum montanum a l’Europa Occidental i Nord d’Àfrica, publicat a la prestigiosa revista Taxon.


Es dóna la circumstància que Guardiola et al. (2009) havien recol·lectat mostres d’aquesta mateixa població (Montorroio) amb destí al banc de llavors d’Aigüestortes (sub Alyssum cuneifolium) tot just indicant la novetat corològica i comentant l’àrea de distribució:

 

Alyssum montanum (Montorroio, Pallars Sobirà, loc. class.). Foto: Moisès Guardiola

 

 

A Catalunya és molt rar; només es coneixia de 5 localitats de l’Alta Ribagorça, el Ripollès i la Cerdanya, a les quals cal afegir les dues localitats que aportem de la Noguera Pallaresa” (Guardiola et al., l.c.: 33).

 

Aprofitant l’amabilitat de Moisès Guardiola, hem substituït la foto de la notícia original [5.12.2014] per la de la població pirinenca (locus classicus) d’on s’ha descrit l’espècie.

 

La nova botgeta és un forma de crestes i cimals muntanyencs (“cacuminum“) d’alta muntanya (1800-2800 m) dels Pirineus centrals i orientals, propi de roquissars i pastures, tetraploide (però de vegades hexaploide), que es diferencia per caracterísiques i dimensions de l’estructura floral i de l’indument de A. cuneifolium i de A. flexicaule. L’estudi també inclou dades filogeogràfiques i empra marcadors cloroplàstics i AFLPs com a font de dades moleculars juntament amb les morfològiques.

 

Més informació



  • Enllaç a Guardiola et al (2009) Guardiola, Moisès; Albert Petit; Josep Maria Ninot i Sugrañes. “Aportacions a la flora dels Pirineus centrals.” Butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural [en línia], 2009, , p. 31-40. http://www.raco.cat/index.php/ButlletiICHN/article/view/235830/318093 [Consulta: 10-12-14]


Sessió sobre el futur de la botànica, a l’IEC

Sessió inaugural de l’acte, a la seu de l’IEC (d’esquerra a dreta: Joan Pino, president de la ICHN, Joandomènec Ros, president de l’IEC, Cèsar Blanché i Josep M. Montserrat, de la Comissió Organitzadora) [Foto Àngels Codina, del Servei de Comunicació de l’IEC]


Abans d’ahir dia 2 de desembre i organitzada per l’IEC, la ICHN i la SCB, va tenir lloc la sessió científica en el cinquantenari de la mort de Pius Font i Quer (1964-2014) Font i Quer, llavor de futur. Els reptes de la botànica catalana per al segle XXI. a la Sala Prat de la Riba de l’IEC, en sessions de matí i de tarda, que va ser seguida per una setantena de botànics. La Jornada s’emmarca en el conjunt de celebracions de d’homenatge a Font i Quer i va ser inaugurada per Joandomènec Ros, president de l’IEC i Joan Pino, president de la ICHN.

 

L’objectiu de la sessió va ser analitzar l’estat de progrés de diversos àmbits de la botànica en l’actualitat, prenent com a referència l’estat de la qüestió a partir  de les iniciatives impulsades per Pius Font i Quer, per part de ponents convidats, per finalitzar amb una ronda de reflexió i de propostes de futur, en debat obert a tots els participants, que seran recollides i donades a conèixer en les properes setmanes.

 

L’acte es va cloure amb unes emotives paraules de d’agraïment de Christine Hasse, néta de Pius Font i Quer, en nom de la família.

 

Més informació

Enllaç al programa i participants -Web de la ICHN

Blog “Espores”, del Jardí Botànic de València

Des d’avui, es pot enllaçar directament des del Portal BioC amb el blog Espores (La veu del Botànic), mantingut pel Jardí Botànic de la Universitat de València, ple de recursos i de contribucions sobre biologia de la conservació de plantes i molts altres aspectes de divulgació i notícies botàniques.

 

Les darreres contribucions duen els suggerents títols de Els altres habitants de les dunes; Pinzellades de tardor; El Banc de Germoplasma del Jardí Botànic de la Universitat de València; i Fruit o llavor, eixa és la qüestió.


S’hi pot enllaçar des del bànner situat a l’esquerra de la pàgina principal del Portal BioC o fent clic a l’adreça http://www.espores.org/

 

Més informació

  • Espores – Web del Jardí Botànic de València

El CSIC presenta ARBOLapp

Segons que informa ECOTICIAS, el CSIC ha presentat aquest dijous passat, al Jardín Botánico de Madrid l’aplicació per a telèfons mòbils ‘Arbolapp’, que permet identificar els arbres silvestres de la Península Ibèrica i Balears, finançada per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT). Arbolapp inclou informació de 118 espècies d’arbres silvestres, organizades en 98 fitxes. Cadascuna agrupa fotografies, mapes amb distribució provincial i un text descriptiu.

 

Més informació

 

 

 

El CSIC ha presentado este jueves en el Jardín Botánico de Madrid la aplicación para teléfonos móviles, ‘Arbolapp’, que permite identificar los árboles silvestres de la Península Ibérica y las Islas Baleares, financiada por la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT). Arbolapp incluye información de 118 especies de árboles que pueblan bosques y hábitats naturales, organizadas en 98 fichas. Cada una de ellas agrupa fotografías , mapas que muestran en qué provincias está presente el árbol o un texto descriptivo.

Fuente: http://www.ecoticias.com/naturaleza/97619/ARBOLAPP-identificar-arboles-Peninsula-Baleares

El CSIC ha presentado este jueves en el Jardín Botánico de Madrid la aplicación para teléfonos móviles, ‘Arbolapp’, que permite identificar los árboles silvestres de la Península Ibérica y las Islas Baleares, financiada por la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT). Arbolapp incluye información de 118 especies de árboles que pueblan bosques y hábitats naturales, organizadas en 98 fichas. Cada una de ellas agrupa fotografías , mapas que muestran en qué provincias está presente el árbol o un texto descriptivo

Fuente: http://www.ecoticias.com/naturaleza/97619/ARBOLAPP-identificar-arboles-Peninsula-Baleares

El CSIC ha presentado este jueves en el Jardín Botánico de Madrid la aplicación para teléfonos móviles, ‘Arbolapp’, que permite identificar los árboles silvestres de la Península Ibérica y las Islas Baleares, financiada por la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT). Arbolapp incluye información de 118 especies de árboles que pueblan bosques y hábitats naturales, organizadas en 98 fichas. Cada una de ellas agrupa fotografías , mapas que muestran en qué provincias está presente el árbol o un texto descriptivo

Fuente: http://www.ecoticias.com/naturaleza/97619/ARBOLAPP-identificar-arboles-Peninsula-Baleares

Micronemum coralloides, retrobat a Ivars d’Urgell

Foto 3.24.net

 

Microcnemum coralloides, una petita quenopodiàcia catalogada (D. 172/2008) com en perill d’extinció, és una herbeta anual d’ambients endorreics i salins, que ha estat retrobada a la finca Prats de Boldú, d’Ivars d’Urgell pel botànic lleidatà J. Mayoral.

 

L’espècie no es retrobava a Catalunya des de fa gairebé 20 anys. La notícia s’ha conegut avui, a través de l’Agència Catalana de Notícies (ACN).

 

 

 

Més informació i accés a la notícia

Notícia 23/11/2014 – ACN

Notícia 23/11/2014 – 3/24.net

El futur de la botànica catalana, a debat

El proper dia 2 de desembre està programada a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans a Barcelona una Sessió científica dins del marc del cinquantenari de la mort de Font i Quer, sota el títol “Font i Quer, llavor de futur. Els reptes de la botànica catalana per al segle XXI”


La Jornada pretén reflexionar sobre els progressos en diversos àmbits de la disciplina des dels temps de Font fins a l’actualitat per plantejar quins són els reptes de la botànica catalana per al segle XXI, en format d’un debat obert als assistents.

 

Dels diversos ponents convidats, l’evolució de la Biologia de la Conservació de plantes serà a càrrec de Josep A. Rosselló, seguint el fil dels intents de reintroducció de Lysimachia minoricensis. La resta del programa es pot consultar aquí.

 

L’acte començarà a les 10:30 h i la inscripció és gratuïta, però cal formalitzar-la amb un simple correu electrònic (vegeu programa)

 

Més informació

Festival de Cinema de Medi Ambient a Barcelona

La Universitat de Barcelona es converteix, per tercer any consecutiu, des de demà i fins al proper 13 de novembre, en una de les seus oficials del Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient (FiCMA), el més antic del món en el seu gènere, que enguany celebra la 21a edició. Sota el lema «Contagia’t», el festival ofereix una àmplia programació que inclou l’exhibició de les millors pel·lícules de temàtica ambiental produïdes l’últim any: més de vuitanta films, entre documentals i ficcions, que aborden qüestions de màxima actualitat i que es podran veure en diferents espais de Barcelona.

 

 

El canvi climàtic, els residus urbans, les energies renovables, els drets humans o la defensa dels drets dels animals són algunes de les temàtiques que centraran aquesta edició.

 

Més informació

A punt la modificació de la Llei de Biodiversitat

 

El Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient té avançat el projecte de modificació de la Llei 42/2007, de Biodiversitat i Patrimoni Natural. El nou redactat que hem conegut, en versió de 8/10/2014 té un període d’al·legacions obert fins demà passat, dia 4 de novembre.


 

El text proposat deixa aflorar la posició ideològica del Partit Popular: una més gran centralització (sota els matisos de coordinació de competències, aplicació de normativa comunitària o titularitat de medi marí) i una més gran permisivitat ambiental (sota els matisos de simplificació administrativa, compatibilitat d’activitats econòmiques en espais protegits).

 

Més informació