No Picture

IX Seminari sobre Patrimoni Natural de la Garrotxa

gener 26, 2015 simonjoan 0

El proper dissabte 21 de febrer de 2015 se celebrarà a Olot el IX Seminari sobre patrimoni natural de la comarca de la Garrotxa organitzat per la Delegació de la Garrotxa de la Institució Catalana d’Història Natural.

Aquest any se celebra el desè aniversari de la creació de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN i coincidint amb aquesta efemèride, al llarg de l’any s’han preparat diverses activitats per recordar la feina feta durant aquesta dècada. En el primer seminari organitzat l’any 2005, es van presentar quatre ponències, una de geologia, una de botànica, una de fauna invertebrada i una de fauna vertebrada, on es va fer una diagnosi de l’estat del coneixement en aquell moment. Aquest any 2015, els mateixos ponents de fa deu anys, ens posaran al dia de què s’ha fet i els buits que encara hi ha en el coneixement del patrimoni natural de la Garrotxa.

No Picture

Conservació en illes: polèmica recerca

gener 22, 2015 simonjoan 0

Imatge de 120º de la meitat oriental de l’illa atlàntica Salvatge Petita (Selvagems, Portugal). (Fotografia: Jordi López-Pujol).

 

Els primers exemplars de 2015 de la revista Conservation Biology inclouen sengles articles que són testimoni de l’empenta que va agafant, a escala mundial, la recerca en Biologia de la Conservació en illes, entre d’altres, sota l’impuls del grup GICN. Destaquem aquí dues aproximacions del grup de conservació d’illes de Califòrnia: un assaig de priorització d’illes, a escala mundial, a partir de bancs de dades voluminosos, sobre programes d’eradicació de vertebrats, i un altre, més polèmic, sobre si l’anàlisi de la diversitat d’aus i mamífers pot ser indicativa de la diversitat d’altres grups (flora inclosa: així, no caldria estudiar-la!), a l’hora de prioritzar les illes per a conservació i que acaben considerant una mida mínima d’illes a conservar de c. 10 km2 (els illots de Ses Margalides, prop d’Eivissa que allotgen el microendemisme Euphorbia margalidiana o l’arxipèlag de les Salvatges, amb 6 endemismes amençats, restarien fora d’aquesta priorització?).

 

L’article de Dawson et al. presenta les anàlisis de priorització per a programes d’eradicació de vertebrats invasors (un dels problemes comuns a les illes), en més de 2.000 illes (pertanyents a 11 territoris d’ultramar del Regne Unit).  El de Aslan et al. presenta un test per a 1190 illes de 109 arxipèlags per si les dades sobre tàxons insulars ben coneguts (aus i mamífers) poden capturar també (per extrapolació) la diversitat de tàxons “més mal coneguts” (rèptils, amfibis, plantes vasculars, formigues, caragols, papallones i escarbats). A continuació us n’oferim els resums.

No Picture

Diversitat genètica de Naufraga balearica

gener 9, 2015 simonjoan 0

Naufraga balearica (Apiaceae), espècie qualificada com a CR i un dels símbols de la conservació de plantes a les illes Balears, ha estat objecte d’un nou estudi, en aquest cas, de M. Fernández-Mazuecos, P. Jiménez-Mejías, X. Rotllan-Puig i  P. Vargas, que acaba de ser publicat a Perspectives in Plant Ecology, Evolution and Systematics.

 

 

 

 


Naufraga balearica (Foto: Eva Moragues / CSIC)


 

L’estudi filogenètic (seqüències nuclears i cloroplàstiques de DNA) confirma el caràcter paleoendèmic del tàxon, amb una divergència del gènere Naufraga respecte al gènere-germà Apium, datada de finals del Miocè-principis del Pliocè. L’estudi de 5 poblacions (AFLPs, cpDNA) ha revelat nivells moderats de diversitat genètica, no pas a nivells molt reduïts, com hom podria esperar de poblacions que cobreixen unes àrees de no més de 10 km d’amplada, a més d’una forta diferenciació interpoblacional (atribuïda a la pol·linització a curta distància i a l’aïllament poblacional). Aquestes dades permeten encarar amb base científica les estratègies de conservació requerides.

No Picture

Conservació de varietats cultivades: nova urgència

gener 7, 2015 simonjoan 0

Les poblacions precursores de les varietats cultivades es troben en perill, tot i que mantenen la diversitat genètica necessària per assegurar els nivells de seguretat alimentària que necessiten les nostres societats. Aquest missatge és el centre del contingut de l’article The sterile banana, que publica la versió electrònica de Conservation signat per Fred Pearce a la primera setmana de gener de 2015.