Nou Pla de Gestió d’Espais Naturals de Catalunya

Mitjançant un acord del Govern de la Generalitat de Catalunya (ACORD GOV/21/2015, de 17 de febrer) s’ha aprovat el Pla de gestió dels espais naturals de protecció especial de Catalunya 2015-2020. (DOGC núm. 6814 – 19/02/2015).

 

Segons que destaca la nota de premsa del Govern, al nou Pla de Gestió també es fixen set eixos estratègics amb objectius per a assolir fins a l’any 2020 amb cinquanta línies d’actuació i un programa de seguiment. Els detalls es faciliten el els documents que us ofereix el Portal BioC:

 

 

 

Més informació

Destruïda la població aragonesa de Coronopus navasii

En un post enviat recentment a Biodiversidad Virtual, Eulàlia Picornell dóna a conèixer que “una máquina niveladora había pasado por los caminos donde se localizó esta especie [Coronopus navasii ] y fui a ver los daños, el resultado es: todo arrasado, de los casi 1600 ejemplares se se contaron en agosto solo se han salvado unos 50”. D’aquesta manera es comunicava que la població acabada de descobrir d’aquesta raríssima espècie havia estat pràcticament destruïda del tot i així ho recollia el Bloc d’Emili Laguna

 

Foto: Coronopus navasii de ANE – Trabajo propio. Disponible bajo la licencia CC BY-SA 3.0 vía Wikimedia Commons – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Coronopus_navasii.JPG#mediaviewer/File:Coronopus_navasii.JPG

 

Coronopus navasii (Brassicaceae) va ser descrita als anys 20 per Carlos Pau i dedicada al seu amic i naturalista, el jesuïta Longí Navàs (primer català participant a un Congrés Internacional de Botànica, el 1905, a Viena). S’havia considerat planta endèmica d’Almeria, però darrerament s’ha localitzat a Guadalajara i, l’any passat, a la Zaida (Saragossa), en una zona associada al sistema llacunar de Gallocanta (publicada fa unes setmanes, cf. Pardo et al., 2014,  Flora Montiberica 58 : 103-108)

 

 

 

 

Es tracta d’una espècie del màxim nivell d’amenaça i grau de protecció (Categoria UICN Espanya i Mundial CR B1b(iv,v)c(iv)+2b(iv,v)c(iv), segons AFA), que figura al Conveni de Berna, Catálogo Nacional, Directiva Hàbitats i Catàlogo Andaluz), categoria legal que no obstant no li ha valgut per preservar-ne l’hàbitat de la població aragonesa.

 

Més informació

Conservació in situ a la Regió Mediterrània

La revista Flora Mediterranea, editada per la societat científica OPTIMA, acaba de distribuir el volum 24, publicat el desembre de 2014 i que inclou, en forma d’articles, alguns dels treballs presentats com a comunicacions al XIV OPTIMA Meeting, celebrat a Palerm del 9 al 15 de setembre de 2013.

 

D’entre els articles publicats volem destacar dues contribucions de revisió a l’estat de la qüestió sobre la conservació efectiva de la flora mediterrània:

 

  • V.H.Heywood: An overview of in situ conservation of plant species in the Mediterranean.
  • S. Fos E. Laguna & J. Jiménez : Plant Micro-Reserves in the Valencian Region (E of Spain): are we achieving the expected results? Passive conservation of relevant vascular plant species

 

El mateix volum inclou també la sèrie MCNR (Mediterranean Chromosome Number Reports), editada per G. Kamari, C. Blanché & S. Siljak (vegeu notícia al Portal BioC)

 

Més informació

Nous recomptes cromosòmics mediterranis

La sèrie MCNR (Mediterranean Chromosome Number Reports) que publica OPTIMA, ha arribat al seu volum núm 24, que acaba d’aparèixer a la revista Flora Mediterranea. Aquesta contribució, editada per G. Kamari, C. Blanché & S. Siljak-Yakovlev inclou noves dades cromosòmiques de 21 tàxons de diversos països mediterranis.

Més informació

El Jardí Botànic de Montpeller, en perill

Si fa uns dies ens fèiem ressó de la crisi de Kew Gardens, que s’ha resolt en part amb una aportació governamental extraordinària de més d’1 milió de lliures per a 2015, però amb la reducció de 60 membres sèniors del seu staff, ara és el Jardí Botànic de Montpeller el que alça el seu crit d’alarma.

 

A través d’un missatge del col·lega Joël Mathez difós per la societat OPTIMA, ens assabentem de la petició del Prof. J.A. Rioux, de la Facultat de Medicina de Montpeller de signar la campanya per evitar la segregació d’una part dels edificis del complex del Jardí Botànic, el més antic de França.

 

Podeu signar la petició a la Ministra d’Educació de França a l’enllaç següent:

 

https://www.change.org/p/madame-la-ministre-de-l-education-nationale-stoppez-la-vente-de-l-intendance-du-jardin-des-plantes-de-montpellier-stoppez-le-d%C3%A9mant%C3%A8lement-du-plus-ancien-jardin-botanique-de-france?just_created=true

 

A hores d’ara ja hi ha 2000 signatures de suport al jardí occità, que tanta relació ha mantingut amb els botànics catalans i seu de l’herbari MPU, infrastructura imprescindible per a l’estudi i la conservació de la flora de la Mediterrània Occidental. El BioC se suma a aquesta campanya i encoratja els lectors a signar també la petició.

Jornada sobre el futur de la recerca

Organitzada per la Sectorial de Recerca de l’Assemblea Nacional Catalana, ahir dissabte 21 de febrer va tenir lloc una Jornada sobre el Futur de la Recerca en l’escenari d’una Catalunya independent.

La jornada, que comptà amb la participaciò de membres de l’IRBio i de la UB,  aplegà uns dos cents investigadors a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans i va ser inaugurada pel seu president, Joandomènec Ros i la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell. El debat en diverses taules rodones ha de concloure en un document final que serà presentat properament.

 

Més informació

IX Seminari sobre Patrimoni Natural de la Garrotxa

El proper dissabte dia 21 tindrà lloc a Olot la celebració de la IX edició del seminari sobre Patrimoni Natural de la Garrotxa que enguany celebra els 10 anys des de la fundació de la Delegació de la ICHN a la comarca, que n’és l’entitat organitzadora (+ info).

Les comunicacions que s’hi presenten enguany que pertanyen a l’àmbit de la botànica i la conservació de flora són les següents:

Els líquens de les roques calcàries de l’Alta Garrotxa
Esteve Llop (Departament de Biologia Vegetal, Facultat de Biologia, Universitat de Barcelona)

Pastures vives: conservació activa de pastures semi-naturals al Collsacabra i a la Garrotxa
Guillem Mas (Paisatges Vius)

Aportacions al catàleg florístic de la Garrotxa
Neus Villegas

Estat del coneixement del patrimoni botànic de la Garrotxa: 10 anys després
Xavier Oliver (Delegació de la Garrotxa de la ICHN)

Més informació – Web de la ICHN-Garrotxa

Ajuts, beques i premis en BCP

En els darrers dies ens han arribat diverses convocatòries de premis, beques i ajuts en Biologia de la Conservació de Plantes (BCP, o àrees molt afins) que trobareu anunciades a la pestanya Ofertes de Treball del Portal BioC.  Si bé no són concursos a llocs de treball formals, són possibilitats diverses d’obtenir finançament per a la creació de contractes o bé beques equivalents a contractes de formació. Trobareu els que acaben d’arribar a les referències entre el 132-137.

Dia internacional Darwin 2015

El 12 de febrer de 1809 va néixer Charles Darwin. Cada any s’aprofita l’aniversari de Darwin per recordar el gran científic i pensador i discutir sobre les implicacions i aplicacions de les seves idees.

 

Foto: Smithsonian

 

Amb aquest motiu, el Portal BioC s’afegeix a l’efemèride, recomanant la lectura de l’article redactat per a l’ocasió de la Directora del jardí Botànic de València, Isabel Mateu, publicat al Blog Espores.

Notícia del retrobament de Delphinium bolosii

Acaba de veure la llum la versió electrònica de la revista Treballs de la Societat Catalana de Biologia on es publica la ressenya per parts dels membres del Bioc Cèsar Blanché i Maria Bosch de la troballa de Delphinium bolosii a Sant Llorenç del Munt i dels estudis que s’hi han realitzat i que ja han estat donats conèixer al Portal BioC.

 

Diverses vicissituds econòmiques vinculades a la supervivència difícil de les publicacions científiques en llengua catalana han fet endarrerir en el temps aquesta notícia que s’esperava de fa temps i que, afortunadament, és ja una realitat. Ben aviat serà ja disponible a l’hemeroteca electrònica de l’IEC i es distribuirà també en format paper.

 

Blanché, C. & M. Bosch (2015) – L’esperó de Bolòs, retrobat cent anys després.Treballs de la Societat Catalana de Biologia, 65: 53