Conservació a través de les inversions

Pèrdua de bosc tropical (2001-2013) – Font: Mongabay.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El Fons Governamental de Pensions de Noruega (el fons sobirà de salut més gran del món) ha adoptat estàndards d’actuació que evitin la inversió en companyies implicades en deforestació a zones tropicals. Noruega envia així un senyal clar que la destrucció de boscos no és una pràctica acceptable per als negocis responsables, segons que ha donat a conèixer la Rainforest Foundation Norway.

 

Més informació


Ponència de Jordi López al congrés de Hainan (Xina)

El nostre company Jordi López-Pujol presentarà la ponència convidada Facing the challenge of Chinese flora: richness, endemism, threats, and conservation al congrés internacional International Conference on Ecology, Evolution, and Conservation of Tropical Plants & the 6th National Conference on Tropical Forest Ecology of China que tindrà lloc a l’illa de Hainan, regió tropical de la Xina.

El congrés, organitzat per la Hainan University (Xina) i la Florida International University (EUA), se celebrarà entre els dies 9 i 13 de maig propers, i tindrà una àmplia participació catalana. A més de la de Jordi López, hi ha programades les ponències següents


 

  • The role of genetic data in the conservation and management strategies of the megadiverse Canarian flora implemented by the Cabildo de Gran Canaria (Juli Caujapé-Castells)
  • Striking disjunctions between East Asia and the Mediterranean: the case of tribe Cardueae (Compositae) (Alfonso Susanna)
  • Conservation genetics of island narrow endemic species: examples from an oceanic archipelago (Roser Vilatersana)

 

La delegació de Barcelona cercarà també l’establiment d’acords de cooperació científica entre investigadors xinesos i catalans per al propers anys, com a continuació dels contactes establerts de fa anys per J. López-Pujol.

Nou laboratori per al BioC

Imatge panoràmica del nou laboratori (Foto: J. Simon)

En el marc de les petites reformes que es fan a la Facultat de Farmàcia de la UB, s’ha produït una redistribució d’espais que ha permès al BioC traslladar-se a un nou espai de laboratori, a la planta de la Secció de Botànica. A manca de finalitzar el trasllat de petit instrumental, ha començat la instal·lació d’equips i s’espera poder tenir-lo a ple rendiment en les properes setmanes

Publicada l’ampliació del Catàleg de flora amenaçada

 

NOVETAT – Al DOGC d’avui es publica la resolució AAM/732/2015 del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural per la qual s’aprova la modificació i ampliació del Catàleg de Flora Amenaçada de Catalunya. El Catàleg, que data de 2008 (D. 172/2008), veu així incrementat substancialment el nombre d’espècies catalogades, que ara incorpora les novetats següents

 

  • 148 noves espècies i subespècies de flora catalogades (incloent-hi fongs, líquens i molses)
  • 5 tàxons descatalogats respecte al catàleg del D. 172/2008 anterior
  • 13 canvis de categoria respecte al catàleg del D. 172/2008 anterior
  • actualització dels noms científics de les espècies i subespècies incloses anteriorment

 

Aviat us oferirem una anàlisi més detallada de la nova norma.

 

Més informació


La directiva Hàbitats, en perill?

Les directives Hàbitats i d’Aus de la UE són considerades el “nucli fort” de les polítiques de conservació de la biodiversitat a Europa, de manera equivalent a l’ESA (Endangered Species Act) als Estats Units. Des de 2012, la UE ha iniciat la reconsideració d’aquestes normes troncals, amb un projecte d’ajust a la “realitat” (el títol és prou indicatiu: REFIT= “Regulatory fitness”: Making the best of EU law in difficult times“) que ha anat progressant en un procés de revisió que es va acostant al final. En un altre ordre de coses, també s’està negociant a la baixa la regulació de les autoritzacions de cultiu d’OMG, que pretén donar més llibertat a cadascun dels estats, la resolució final de la qual s’espera per a finals de mes.

 

Un article d’ahir de N. Pettorelli a The Guardian revisa l’estat de la qüestió i el perill que s’arraconin els criteris científics sobre protecció de la biodiversitat europea, al mateix temps que insta a reforçar el diàleg entre científics de la conservació i responsables polítics. El tema es tractarà avui en un simposi específic al Regne Unit.

 

Sobretot, però, és rellevant donar a conèixer que la pròpia Unió Europea ha obert un període d’informació pública on els ciutadans poden opinar sobre el projecte REFIT de redimensionament (a la baixa) de les polítiques de conservació, a través d’un formulari específic, des de fa unes poques setmanes i FINS AL JUNY 2015.

 

Enllaç i bànner de la consulta oberta per la UE d’informació pública sobre la revisió de la directiva Hàbitats (feu clic per accedir-hi)

 

Més informació

Jornades sobre la Reserva de la Biosfera de Menorca

La setmana vinent comença un cicle de Jornades de reflexió i debat sobre la reserva de la Biosfera, que tindran lloc a Ferreries (Menorca) des del 22 d’abril fins al 9 de maig. Les sessions, organitzades per l’Ajuntament de Ferreries, inclouran aportacions de les entitats locals, de les entitats de Menorca, així com d’altres reserves de la Biosfera. El cicle s’inicia el 22/4/2015 al Centre Sociocultural (18:30 h) acabarà amb la presentació de les conclusions i una projecció cinematogràfica a l’Auditori de Ferreries (9/5/2015, 19:30 h).

Jornada sobre “renaturalització” d’hàbitats

La ICHN anuncia la celebració d’una Sessió científica que tinda lloc el proper divendres 24 d’abril de 2015, a Món Sant Benet (Sant Fruitós de Bages), de 10 a 14 h. Renaturalització d’hàbitats a Catalunya, organitzada conjuntament per la ICHN i la Fundació Catalunya-La Pedrera. Consulteu el programa complet.

 

Inscripcions: L’assistència a la jornada és gratuïta però cal inscriure-s’hi prèviament trucant al telèfon 933 248 582 de la Secretaria de la ICHN o enviant un correu electrònic a ichn@iec.cat, fent constar el nom i els cognoms. L’aforament és limitat a 50 persones.