Programes de recuperació de flora, a Andalusia

La conselleria de Medi Ambient de la Junta d’Anadalusia ha aprovat els programes d’actuació dels plans de recuperació i de conservació de fauna i de flora amenaçada. El proppassat mes de juny es van aprovar els 10 Programes d’Actuació que desenvolupen els Plans vigents per a 159 espècies de flora i fauna amenaçades a la regió. Els programes s’han aprovat mitjançant ordre (Orden de 20 de mayo de 2015, BOJA nº 100, de 27 de mayo de 2015) i contemplen accions adreçades a la recuperació de poblacions, la reducció d’amenaces, la protecció dels hàbitats actuals i de les possibles àrees d’expansió d’aquestes espècies. De manera complementària, els programes, amb una durada de 5 anys, contemplen la generació de nous llocs de treball. A Catalunya, encara no es disposa de cap pla de recuperació de flora.

 

Més informació

Muntanyes i endemisme a la flora de Grècia

Acaba d’aparèixer a la revista Molecular Phylogenetics and Evolution un nou estudi sobre el gènere Centaurea a Grècia, en què s’analitza el paper de les muntanyes com a refugi i testimoni de la història evolutiva d’espècies endèmiques d’aquest gènere de Compositae. En són autors els membres del GReB de l’Institut Botànic de Barcelona A. Susanna i N. Garcia, T. Constantinidis amb el nostre company Jordi López-Pujol i Sara López-Vinyallonga, que també hacol·laborat amb el BioC.

 

Sara López-Vinyallonga, Jordi López-Pujol, Theophanis Constantinidis, Alfonso Susanna, Núria Garcia-Jacas (2015) – Mountains and refuges: Genetic structure and evolutionary history in closely related, endemic Centaurea in continental Greece. Molecular Phylogenetics and Evolution 92: 243–254

 

Més informació

Una catalana, autora de la filogènia de monocotiledònies

La prestigiosa revista Taxon acaba de publicar una nova proposta filogenètica linear de les monocotiledònies, de la qual són autors set investigadors de Kew Gardens (Anglaterra), entre els quals destaca, com a primera signant, la catalana Anna Trias Blasi.

 

Anna Trias-Blasi, que va cursar la llicenciatura a la UdG, va fer la tesi doctoral a Irlanda (Dublin), una estada d’estudis a Escòcia (Edimburg)i actualment treballa a Kew, on és especialista en vitàcies del SE d’Àsia.

 

El treball permet una seqüència linear (com la que APG III ja va fer per a les famílies) de gran utilitat per als usuaris de bases de dades, herbaris, etc., dels gèneres de monocotiledònies, un dels grups on les noves propostes sistemàtiques han provocat més canvis. Excloent-hi les orquidàcies i les poàcies, l’inventari proposat a l’article abasta 1225 gèneres de 75 famílies.

 

Trias-Blasi, Anna; Baker, William J.; Haigh, Anna L.; Simpson, David A.; Weber, Odile & Wilkin, Paul (2015). A genus-level phylogenetic linear sequence of monocots. Taxon 64 (3) 552-581.

 

Més informació

Publicada la guia de pol·linitzadors d’Espanya

Segons que informa la SEBICOP, Mundi Prensa acaba de publicar la Guía de Campo de los polinizadores de España, material que pot ser molt útil per a la identificació dels insectes durant els treballs de camp de biologia reproductiva. En són autors Luis Óscar Aguado Martín, Alberto Fereres Castiel y Elisa Viñuela Sandoval.

 

Dades tècniques:

Autors: Luis Óscar Aguado Martín, Alberto Fereres Castiel y Elisa Viñuela Sandoval
Editorial: Mundi-Prensa
Mides: 17 x 24 cm.
Pàgines: 369
ISBN 13: 9788484766575
ISBN 10: 8484766578
Data publicació: 22/05/2015

 

 

Més informació i ressenya

Perills dels focs per a la conservació

 

 

L’espectroradiòmetre de resolució moderada del satèl·lit Aqua de la NASA va detectar els focs de la imatge cremant a W. Austràlia el 14/10/2014. La majoria d’aquests incendis són cremes controlades de sotabosc. Foto GFSC/ Phys.Org.

 

La crema controlada és una pràctica de gestió àmpliament usada en alguns països d’Amèrica o d’Austràlia per al manteniment de la biodiversitat i per facilitar la regeneració d’espècies arbòries forestals caducifòlies. Un estudi recent de la Universitat d’Illinois, però, ha detectat efectes col·laterals indesitjats: el creixement d’espècies agressives de gramínies invasores.

 

Més informació


Homenatge a Font Quer, a Puigcerdà

Ahir va tenir lloc a l’Arxiu Comarcal de Cerdanya a Puigcerdà, l’acte Pius Font i Quer. Homenatge a un botànic i promotor d’estructures d’estat, dins del cicle de commemoracions del 50è aniversari de la mort del Dr. Font. La sessió va comptar amb les intervencions de Joan Muntané, membre de l’Institut d’Estudis Ceretans, de Raül Font-Quer, nét de l’homenatjat i amb  una conferència de Cèsar Blanché, membre del BioC.

 

 

Al final de l’acte, va tenir lloc un debat del qual va destacar el desig dels assistents de veure publicada aviat una actualització de l’obra més popular de Font i Quer, el Dioscórides Renovado, amb opinions que ja s’han traslladat a les xarxes socials també.

 

Més informació

Guia UICN de reintroduccions i translocacions

Des de fa poc, es troba disponible (accés gratuït al pdf), al web de la UICN, la versió en espanyol de la Guía para Reintroducciones y otras Translocaciones de Conservación. De fet, el document, en la versió original, data de 2013, i va ser finançat pels fons de conservació d’Abu Dabi. No obstant, la versió en espanyol, una de les llengües habituals de publicació de la UICN, ha tingut un recorregut una mica complex, per la dificultat d’harmonitzar les variants europees i americanes de la llengua, tal com adverteix en el seu blog el nostre company Emili Laguna, supervisor de la versió que ara es difon.

E. Laguna també remarca que, a partir d’aquesta obra, la palabra ‘translocación’ pasa a tener un  nuevo significado en el ámbito del lenguaje conservacionista, ya que no se restringe al traslado de ejemplares completos de plantas o animales desde un sitio natural a otro, sino que esta vez abarca todos los tipos de actuaciones para introducir una especie en el medio natural, sumando las reintroducciones, reforzamientos e introducciones de conservación o introducciones benignas, con absoluta independencia de las metodologías usadas en cada caso.

 

Més informació

 

Ampliació del catàleg de flora amenaçada de Catalunya

Ampliació del catàleg de flora amenaçada de Catalunya

Cèsar Blanché

Fa unes poques setmanes es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya l’ampliació del Catàleg de Flora amenaçada. En aquesta E-Opinió se’n resumeix el contingut i se’n destaquen les novetats més rellevants. El nou catàleg refós inclou un total de 325 tàxons de flora catalana catalogats (incloent-hi plantes vasculars, briòfits, líquens i fongs).

Continua llegint «Ampliació del catàleg de flora amenaçada de Catalunya»