Seminari IBB: conservació de flora xinesa

 

Aquest matí ha tingut lloc a l’Institut Botànic de Barcelona, el Seminari “La Xina: el repte de conservar una megaflora“, a càrrec del nostre company del BioC, Jordi López-Pujol. Durant el seminari, J. López ha presentat la problemàtica del canvi global i l’extinció d’espècies, amb la Xina com a “campió” en aquest camp. Tot seguit, ha introduït la riquesa, endemisme i amenaces sobre la flora de la Xina, per acabar presentant les pròpies contribucions de recerca sobre la flora xinesa en els darrers 10 anys.

 

La sessió ha acabat amb un interessant col·loqui.

Ha mort Jaume Gamisans

Segons que acaba d’informar-nos Letitia Hugot, directora del Conservatoire botanique national de Corse, aquesta nit ens ha deixat Jaume Gamisans, botànic català expert en la flora pirinenca i de Còrsega que havia estat professor de Biologia Vegetal a la Universitat de Tolosa de Llenguadoc, durant la seva activitat acadèmica.

 

Gamisans era president del Comité scientifique « Flore corse » (Conservatoire botanique de Genève) sobre la qual ha descrit un bon nombre de tàxons, n’ha dreçat el catàleg, n’ha estudiat la vegetació i n’ha sintetitzat els extensos coneixements a obres com ara Flora Corsica (2007) o La flore endémique de la Corse, aquest estiu encara en feia conferències de divulgació. Volem destacar especialment la seva col·laboració en la tesi doctoral de Teresa Franquesa sobre flora i vegetació del Cap de Creus i en els darrers anys, la seva vinculació amb Catalunya havia pogut tornar a prendre forma institucional, a través de la pertinença al Patronat de la Fundació Carl Faust, que gestiona el Jardí Botànic Marimurtra de Blanes.

 

 

 

Ha estat una persona molt apreciada per la seva bonhomia i qualitat científica, a la qual s’han dedicat espècies en honor seu, com ara Taraxacum gamisansii Soest o Festuca gamisansii Kerguélen. Havia tingut una preocupació particular per la flora endèmica i, com a expert, havia assessorat en diverses ocasions els membres del BioC sobre tàxons pirinencs o de les illes mediterrànies amb finalitats de conservació de flora. Com deia ell mateix, era “un català amb papers francesos” i participava plenament dels moments que viu el nostre país en aquests temps.

 

Reproduïm a continuació el resum biogràfic preparat per R.M. Masalles per al CEDOCBIV:

Jaume Gamisans va morir el passat dilluns dia 28 de setembre als 71 anys. “Catalan fier de ses origines…”, en paraules del seu biògraf Frédéric Médail, havia nascut a Saint Orens de Gameville (Alta Garona). Va treballar principalment en l’estudi de la flora de Còrsega i, fins fa uns pocs anys, havia format part del Patronat de la Fundació Carl Faust. Fou professor de la Universitat d’Aix-Marseille III i, a partir del 1995, de la Universitat Paul Sabatier de Tolosa.

 

Que descansi en pau el competent botànic, bon patriota i millor persona. A reveure, Jaume!

 

Més informació

Perfil de Jaume Gamisans – Research Gate

Un nou Parc Natural a Catalunya

El nou parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser. Foto: El ripollès.info


El Consell de Govern de la Generalitat celebrat avui ha acordat la creació del catorzè parc natural de Catalunya, el Parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser, de 14.750 hectàrees, repartides entre els municipis de Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga, Setcases i Molló, al Ripollès. La declaració del nou parc havia estat anunciada feia mesos pel conseller Santi Vila (Territori i Sostenibilitat), mentre que el sistema de parcs, simultàniament, es donava per tancat des del departament del ja ex-conseller Pelegrí (Agricultura i Medi Natural), incongruència que havíem detectat des del Portal BioC.

 

L’espai, que era territori PEIN des de fa anys i, també era ja part de Natura 2000, té el repte de fer compatible la conservació de la natura al seu perímetre amb les activitats econòmiques que s’hi desenvolupen (recordem les estacions d’esquí de Núria i de Vallter 2000, entre d’altres), juntament amb la consolidació de la cooperació interfronterera, que ja s’ha iniciat.

 

 

Més informació

Notícia i Dossier 22/9/2015 – El Ripollès.info

Notícia 23/9/2015 – 324.cat

El Catálogo de especies amenazadas s’amplia amb plantes catalanes

El Catálogo de especies amenazadas s’amplia amb plantes catalanes

Cèsar Blanché

Fa uns mesos donàvem a conèixer l’ampliació (extensa i conceptual) del Catàleg de Flora Amenaçada de Catalunya. Ara (BOE de 3 de setembre) ha estat el torn de l’ampliació del Catálogo y Listado de especies amenazadas espanyol (una revisió molt més tècnica i reduïda) que inclou força espècies catalanes. El comentem tot seguit.

Continua llegint «El Catálogo de especies amenazadas s’amplia amb plantes catalanes»

Noves pistes sobre evolució molecular i conservació de quimiotips

S’ha seqüenciat per primera vegada el genoma de l’espècie de cafè Coffea canephora. L’estudi, publicat a Science,  ha donat noves claus sobre l’evolució de la cafeïna i mostra que els gens responsables d’aquest estimulant van evolucionar independentment dels gens amb funcions similars del te o el cacau. La seqüenciació d’aquest genoma podria ser un pas significatiu cap a la millora del cafè i suggereix que la producció de repel·lents químics es pot haver donat de manera independent en llinatges separats, cosa que obre noves visions sobre l’origen de la quimiodiversitat i la conservació de quimiotips.

En l’estudi hi han participat els investigadors de la UB/IRBio Julio Rozas i Pablo Librado

France Denoeud et al. «The coffee genome provides insight into the convergent evolution of caffeine biosynthesis».
Science
, 345, 1181-1184 (2014). DOI: 10.1126/science.1255274

Aquestes setmanes, la UB n’ha fet un video explicatiu.

Més informació

Vídeo 3/7/2015 – UBtv

Notícia 31/10/2014 – Recercat

Nova guia d’arbres, publicada per la UB

Ahir es va presentar, en el marc de la Setmana del Llibre en Català la Guia il·lustrada per a conèixer els arbres, editada per Publicacions de la Universitat de Barcelona. L’acte va anar a càrrec dels autors, Jaume Llistosella i Antoni Sànchez-Cuxart, investigadors de la UB i va comptar amb la presentació de l’obra de Ramon M. Masalles, catedràtic de Botànica de la UB. L’obra és un equivalent totalment actualitzat de les antigues guies de F. Masclans (1904-2000), adaptada al coneixement i la metodologia dels nostres dies, amb unes il·lustracions excel·lents.

Segons el propi web de publicacions UB:


En aquesta guia hi ha representats un total de 251 arbres, que són tots els que creixen espontàniament als boscos i les muntanyes del nostre país, els que es planten com a ornamentals als carrers, als jardins i a les places de pobles i ciutats, i els que es troben en plantacions forestals i de fruiters. El llibre ofereix una breu introducció en què s’exposa la diversitat morfològica dels arbres i la terminologia botànica i ofereix unes claus il·lustrades amb els principals trets diferencials (fulles i fruits) de cada espècie per a poder-la identificar, així com el nom científic i els noms populars de cada arbre en diverses llengües i una descripció detallada en què s’indica l’època de florida, l’ambient on viu i la regió d’origen, a més dels usos, les semblances i alguna curiositat. Les extraordinàries imatges de branques i fulles i, en molts casos, de flors i fruits proporcionen al lector la pista definitiva per a reconèixer cada arbre. El volum inclou també un glossari i els índexs de noms científics i de noms populars en català.
Més informació
Fitxa de l’obra – Publicacions UB

Membres del BioC en un projecte docent del GIBAF

 

Diversos membres del BioC que pertanyen al GIBAF, sota la coordinació de Joan Simon, han participat en un projecte d’innovació docent als estudis de Botànica del grau de Farmàcia en què cascun dels estudiants ha “apadrinat” una espècie del Jardí Ferran Soldevila, a l’edifici de Plaça Universitat de la UB, i n’ha fet una fitxa que és consultable a través d’un codi QR.Les fitxes inclouen informació sobre graus d’amenaça i mesures de protecció legal de les espècies.

 

 

El projecte s’ha presentat avui a les 19:00 h, a l’edifici històric de la UB. Hi ha pres la paraula J. Simon, i hi han intervingut també els vicerectors Manel Viader i Lourdes Cirlot.

 

A la mesa de l’acte, d’esquerra a dreta: J. Simon, M. Viader i L. Cirlot.

 

En acabar l’acte, ha tingut lloc un petit concert del quartet vocal Gourmets.

 

Intervenció del grup Gourmets de gospel i espirituals negres

 

 

Més informació

Ampliació del catàleg espanyol d’espècies amenaçades

 

 

Oferim des del Portal BioC l’enllaç a l’Ordre Ministerial que ha publicat el Ministeri d’Agricultura on s’aprova l’ampliació del Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades i que inclou 24 espècies de flora catalanes,  sol·licitud que l’administració catalana, a demanda del sector botànic, portava reclamant durant diversos anys i que finalment veu la llum. Properament en publicarem una valoració.

Més informació

  • Orden AAA/1771/2015, de 31 de agosto, por la que se modifica el anexo del Real Decreto 139/2011, de 4 de febrero, para el desarrollo del Listado de Especies Silvestres en Régimen de Protección Especial y del Catálogo Español de Especies Amenazadas.ENLLAÇ: PDF (BOE-A-2015-9550 – 5 págs. – 216 KB)