No Picture

Ha mort Jaume Gamisans

setembre 29, 2015 simonjoan 0

Segons que acaba d’informar-nos Letitia Hugot, directora del Conservatoire botanique national de Corse, aquesta nit ens ha deixat Jaume Gamisans, botànic català expert en la flora pirinenca i de Còrsega que havia estat professor de Biologia Vegetal a la Universitat de Tolosa de Llenguadoc, durant la seva activitat acadèmica.

 

Gamisans era president del Comité scientifique « Flore corse » (Conservatoire botanique de Genève) sobre la qual ha descrit un bon nombre de tàxons, n’ha dreçat el catàleg, n’ha estudiat la vegetació i n’ha sintetitzat els extensos coneixements a obres com ara Flora Corsica (2007) o La flore endémique de la Corse, aquest estiu encara en feia conferències de divulgació. Volem destacar especialment la seva col·laboració en la tesi doctoral de Teresa Franquesa sobre flora i vegetació del Cap de Creus i en els darrers anys, la seva vinculació amb Catalunya havia pogut tornar a prendre forma institucional, a través de la pertinença al Patronat de la Fundació Carl Faust, que gestiona el Jardí Botànic Marimurtra de Blanes.

 

No Picture

El Catálogo de especies amenazadas s’amplia amb plantes catalanes

setembre 16, 2015 simonjoan 0

 

El Catálogo de especies amenazadas s’amplia amb plantes catalanes

Cèsar Blanché

 

 

Fa uns mesos donàvem a conèixer l’ampliació (extensa i conceptual) del Catàleg de Flora Amenaçada de Catalunya. Ara (BOE de 3 de setembre) ha estat el torn de l’ampliació del Catálogo y Listado de especies amenazadas espanyol (una revisió molt més tècnica i reduïda) que inclou força espècies catalanes. El comentem tot seguit.

No Picture

Nova guia d’arbres, publicada per la UB

setembre 9, 2015 simonjoan 0

Ahir es va presentar, en el marc de la Setmana del Llibre en Català la Guia il·lustrada per a conèixer els arbres, editada per Publicacions de la Universitat de Barcelona. L’acte va anar a càrrec dels autors, Jaume Llistosella i Antoni Sànchez-Cuxart, investigadors de la UB i va comptar amb la presentació de l’obra de Ramon M. Masalles, catedràtic de Botànica de la UB. L’obra és un equivalent totalment actualitzat de les antigues guies de F. Masclans (1904-2000), adaptada al coneixement i la metodologia dels nostres dies, amb unes il·lustracions excel·lents.