Traspàs de J. Lambinon i de A. Polatschek

La societat científica OPTIMA informa del recent traspàs de dos investigadors destacats que han jugat un paper important en la botànica mediterrània de la segona meitat del s. XX i  dels darrers anys,  Jacques Lambinon (Lièja) i Adolf Polatschek (Viena).

El Prof. Jacques Lambinon, a l’edat de 79 anys, va morir el passat 14 de novembre (més avall reproduïm un text de Benoit Bock, Secretari de la Société Botanique du Centre-Ouest, França).

 

 

 

 

 

 

 

J. Lambinon preparant el material recol·lectat al camp (P. Rasmond)

 

 

El Dr. Adolf  Polatschek , a l’edat de 83 anys, va morir el passat 4 de novembre. Va treballar al Naturhistorisches Museum Wien entre 1966 i 1993. Els seus treballs més rellevants inclouen les contribucions a la sistemàtica d’Erysimum (en diverses parts) i la flora del Tirol (Flora von Tirol und Vorarlberg, 7 volums)

 

 

 

 

 

 

 

Volum 1 de la flora del Tirol i Voralberg, d’A. Polatschek

 

 

 

A continuació, reproduïm la semblança de J. Lambinon,amb motiu del seu traspàs, per B. Bock

 

 

C’est avec tristesse que nous avons appris le décès du Professeur Jacques Lambinon survenu le 14 novembre dernier à l’âge de 79 ans.


Professeur honoraire de botanique à l’Université de Liège il était un spécialiste reconnu de la taxonomie des plantes vasculaires d’Europe occidentale et du bassin méditerranéen.


Membre émérite de l’Académie Royale de Belgique, grand Officier de la Couronne et de l’Ordre de Léopold, il était l’éditeur en chef et le coordonnateur de la “Nouvelle Flore de la Belgique, du G-D de Luxembourg, du Nord de la France et des régions voisines” (éditée par le Jardin botanique national de Belgique).


Il était également chargé de la direction de l’herbarium (Plantes vasculaires) de l’Université de Liège, secrétaire de rédaction de “Lejeunia, Revue de Botanique” et secrétaire de la Société pour l’Echange des Plantes vasculaires de l’Europe et du Bassin méditerranéen.


Correspondant (depuis 1983) du comité éditorial Med-Checklist (Genève & Berlin) il était membre de nombreux comités scientifiques comme celui de la Flore de Corse ou du Conservatoire botanique national de Bailleul où il a activement accompagné le développement des référentiels et des inventaires floristiques et contribué à la définition de la stratégie conservatoire pour la flore du CBN.


Encore un grand botaniste qui s’éteint…

Benoit BOCK
Secrétaire de la SBCO
secretaire@sbco.fr

 


Descobert un nou endemisme pirinenc

Acaba de publicar-se la versió electrònica del número de desembre de la revista Wildenowia, on Pere Aymerich i Llorenç Sàez descriuen una nova espècie d’Alchemilla de la zona del Cadí, Alchemilla cadinensis, pròpia de zones calcàries exposades al N., de la qual es donen a conèixer 3 localitats (al Cadí i la Tosa d’Alp, c. 2200 m)

 

 

 

 

Exemplar tipus d’Alchemilla cadinensis Aymerich & Sàez (Herbari BCN)

 

 

 


És un tàxon proper a A. demissa Buser, de la qual es diferencia per caràcters de contorn foliar, indument i fruit. La nova espècie A. cadinensis és avaluada com a “En perill” (Endangered, EN), segons les categories de la RedList de la UICN i, essent pròpia de congesteres, es considera un bon indicador d’efectes del canvi climàtic sobre la flora.

 

 

Més informació i enllaç a l’article (OpenSource)


Aymerich P. & Sáez L. (2015). Alchemilla cadinensis (Rosaceae), a new species from the Pyrenees (SW Europe). — Willdenowia 45: 435–442. [ Version of record first published online on 16 November 2015 ahead of inclusion in December 2015 issue; ISSN 1868-6397] DOI: http://dx.doi.org/10.3372/wi.45.45310

Fragmentació de poblacions a les dunes

Nova Science Publishers acaba d’anunciar la propera aparició d’un nou llibre de la sèrie Advances in Genetics Research (volum 16) que conté un capítol redactat per membres del BioC. El capítol explica les conseqüències genètiques de la fragmentació de poblacions en una espècie de dunes litorals (Stachys maritima) que ha estat objecte d’estudis del grup des de fa temps.

 

El volum té una data d’aparició esperada del primer trimestre de 2016.

 

 

Stachys maritima, que té al Portal BioC  un dossier a Planta del Mes

 

 

Més informació

S. Massó, C. Blanché, C. Barriocanal, M. C. Martinell & J. López-Pujol (2016, en premsa). How Habitat Fragmentation Affects Genetic Diversity? The Case of a Sand Dune Plant (Stachys maritima) in The Iberian Peninsula. In: Kevin V. Urbano (ed.) Advances in Genetics Research. Volume 16 (Chapter 4)

ISBN: 978-1-63484-262-4. Enllaç a l’anunci editorial

Una orquídia amenaçada per manca de pol·linitzadors

Les formes petites de Macrothynnus insignis (esquerra) pol·linitzen l’orquídia amenaçada Caladenia huegelii (Foto BJLS)

 

Acaba de publicar-se a al Botanical Journal of the Linnean Society, un article de Ryan D. Phillips i col·laboradors, investigadors i tècnics de l’administració australiana que demostra que la rarificació dels pol·linitzadors comporta la pèrdua de la reproducció sexual de Caladenia huegelii (Orchidaceae), antigament abundant i ara rara i amenaçada enmig d’àrees urbanes.

 

Aquesta orquídia és pol·linitzada per una forma particularment petita de l’insecte Macrothynnus insignis (que s’identifica a les recol·leccions per tècniques de DNA barcoding) que s’ha localitzat només en el 4% de les poblacions de l’orquidia, la majoria de les quals, doncs, no disposen de serveis de pol·linització.

L’assumpció és que la persistència de les poblacions actuals resta en mans de la longevitat dels individus actuals, mentre es cerquen mètodes per afavorir la reproducció sexual per superar la inevitable desaparició de l’espècie alternativa.

 

Més informació i resum

Ryan D. Phillips, Rod Peakall, Bryony A. Retter, Kirke Montgomery, Myles H. M. Menz, Belinda J. Davis, Christine Hayes, Graham R. Brown, Nigel D. Swarts & Kingsley W. Dixon (2015). Pollinator rarity as a threat to a plant with a specialized pollination system. Botanical Journal of the Linnean Society 179 (3): 511-525 – Enllaç a l’article