No Picture

Traspàs de J. Lambinon i de A. Polatschek

novembre 26, 2015 simonjoan 0

La societat científica OPTIMA informa del recent traspàs de dos investigadors destacats que han jugat un paper important en la botànica mediterrània de la segona meitat del s. XX i  dels darrers anys,  Jacques Lambinon (Lièja) i Adolf Polatschek (Viena).

El Prof. Jacques Lambinon, a l’edat de 79 anys, va morir el passat 14 de novembre (més avall reproduïm un text de Benoit Bock, Secretari de la Société Botanique du Centre-Ouest, França).

 

 

 

 

 

 

 

J. Lambinon preparant el material recol·lectat al camp (P. Rasmond)

 

 

El Dr. Adolf  Polatschek , a l’edat de 83 anys, va morir el passat 4 de novembre. Va treballar al Naturhistorisches Museum Wien entre 1966 i 1993. Els seus treballs més rellevants inclouen les contribucions a la sistemàtica d’Erysimum (en diverses parts) i la flora del Tirol (Flora von Tirol und Vorarlberg, 7 volums)

 

 

 

 

 

 

 

Volum 1 de la flora del Tirol i Voralberg, d’A. Polatschek

 

 

 

A continuació, reproduïm la semblança de J. Lambinon,amb motiu del seu traspàs, per B. Bock

 

No Picture

Una orquídia amenaçada per manca de pol·linitzadors

novembre 4, 2015 simonjoan 0

Les formes petites de Macrothynnus insignis (esquerra) pol·linitzen l’orquídia amenaçada Caladenia huegelii (Foto BJLS)

 

Acaba de publicar-se a al Botanical Journal of the Linnean Society, un article de Ryan D. Phillips i col·laboradors, investigadors i tècnics de l’administració australiana que demostra que la rarificació dels pol·linitzadors comporta la pèrdua de la reproducció sexual de Caladenia huegelii (Orchidaceae), antigament abundant i ara rara i amenaçada enmig d’àrees urbanes.

 

Aquesta orquídia és pol·linitzada per una forma particularment petita de l’insecte Macrothynnus insignis (que s’identifica a les recol·leccions per tècniques de DNA barcoding) que s’ha localitzat només en el 4% de les poblacions de l’orquidia, la majoria de les quals, doncs, no disposen de serveis de pol·linització.