La UB representa “Font i Quer, passió per la botànica”

Ja s’ha fet la preestrena del darrer espectacle del projecte Theatrum Sapientiae, que dedica l’edició d’enguany al botànic Pius Font i Quer. La representació, titulada Pius Font i Quer, passió per la botànica, repassa la vida d’aquest botànic…

Per seguir llegint : Notícia 21/12/2015 (Notícies UB)

El Gobierno destrueix dues platges al Baix Ebre

Abocament de sauló de color, granulometria i composició al·lòctona, a Cala Vidre (Foto: Diari de Tarragona)

 

Segons que informa el Diari de Tarragona, la demarcació de Costes de l’estat ha abocat tones d’arenisca de granit de pedreres continentals a dues platges de l’Ametlla de Mar, la platja de Sant Jordi i Cala Vidre, que pertanyen a un EIN (Espai d’Interès Natural) de la Xarxa Natura 2000. Amb la justificació de la regeneració de sorra de les platges, sense coneixement de l’Ajuntament afectat, ara l’empresa que ha dut a terme l’acció reconeix que es tracta d’un “error” i es compromet a retirar la sorra aportada. No cal dir que, si es tractés d’un particular i no del Ministeri, estaríem parlant d’un delicte, en lloc d’un error. L’Ajuntament valora la presentació d’una denúncia a la Fiscalia.

 

A part de l’afectació a la flora i vegetació de la zona emergida, l’agrupació local Plàncton alerta de les possibles conseqüències sobre els alguers de Posidonia oceanica si la sorra es dispersa abans de ser retirada.

 

Més informació


CromoPar, a la base mundial CCDB

La recopilació de nombres cromosòmics de la flora de Paraguai (Projecte CROMOPAR) que va ser publicada per membres del BioC (Simon et al., 2000) ha estat seleccionada com a font de referència per al projecte de base de dades mundial de nombres cromosòmics CCDB (Rice et al., 2015) que es troba disponible a http://ccdb.tau.ac.il/.

 

CromoPar hi figura com a online database a la Resource List i hi aporta 1275 referències sobre diversitat genètica de la flora d’aquest país sudamericà i posa a disposició d’un públic molt més ampli les dades recopilades.

 

 

 

Més informació


Ens han deixat dos botànics mediterranis

Hem de lamentar el traspàs de dues personalitats més de l’estudi de la botànica i la conservació de la flora mediterrània, en les darreres setmanes: Avinoam Danin (Jerusalem, Israel) i Franz Speta (Linz, Àustria), segons que ens comunica el secretariat d’OPTIMA.

El Prof. Avinoam Danin, de Jerusalem, va morir el matí del 12 de desembre, després d’una llarga malaltia. Ha estat un dels més apassionats amants de la flora d’Israel, del Sinaí i de les regions properes, a les quals va dedicar pràcticament 50 anys d’estudi, també en aspectes tan especials com les traces botàniques del Sant Sudari de Torí. Vam tenir ocasió de tenir el Prof. Danin a Barcelona, l’any 2008, participant als cursos dels Juliols UB i anant a la cerca de l'”altra canya”, Arundo mediterraneum, amb els amics del Grup de Terres de l’Ebre.

 

Avinoam Danin, mostrant les característiques diferencials d’Arundo mediterraneum a Ferran Royo, Manolo Arrufat i Cèsar Blanché, al Delta de l’Ebre, l’any 2008 (Foto: F. Royo).

 

Uns dies abans, el 5 de desembre ens deixava un altre col·lega, el Dr. Franz Speta, de Linz. Idefallible taxònom i observador de la natura, va centrar els seus estudis en Hyacinthaceae, Asparagaceae, Lentibulariaceae i Scrophulariaceae, en el grup de botànics de Viena.

Nou volum de “Lithodora”

Segons que comuniquen des de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN,  ja ha sortit publicat el número 8 de la revista LITHODORA, Novetats botàniques de la Garrotxa” corresponent a l’any 2013, que recull totes aquelles publicacions i activitats de recerca sobre Botànica que es varen dur a terme durant l’any 2013 a la comarca.

 

 

Segons la delegació de la ICHN, “al principi, es fa una diagnosi de l’evolució de la recerca botànica a la Garrotxa durant els darrers anys. Llavors, s’exposa l’evolució de l’estat de conservació de 8 de les 56 espècies de flora amenaçades de les quals es fa un seguiment. També es llisten totes aquelles persones i entitats que van participar en projectes de recerca botànica a la Garrotxa. La temàtica, l’àmbit geogràfic d’actuació i el període en què va estar actiu cada un dels projectes, es pot consultar en els diversos números de la revista Lithodora. En aquest número es repassa l’estat de tres d’aquests projectes de recerca. En un altre apartat de la revista, es detallen les 40 referències bibliogràfiques que es van generar durant el 2013, algunes d’elles corresponents a llibres, d’altres a publicacions en revistes científiques o en documents inèdits i també algunes comunicacions en congressos. A l’apartat de “Troballes interessants”, es donen a conèixer les citacions inèdites més remarcables d’espècies de líquens, de molses i de plantes vasculars. Destaquen les primeres cites per a Catalunya de 8 espècies de líquens de les quals una d’elles representa la primera troballa per a la península ibèrica. Al final, com a cada número de la revista, hi ha una síntesi meteorològica de l’any tractat, on es recullen les situacions meteorològiques rellevants, les temperatures i les precipitacions recollides i un petit apunt climatològic referent a les precipitacions torrencials”.

Més informació

“LITHODORA, Novetats botàniques de la Garrotxa” és una publicació de periodicitat anual i edició reduïda per als socis de l’entitat i per a entitats i centres de recerca i documentació. Es pot consultar on-line a la secció “Lithodora” de la seva pàgina web. També podeu accedir al canal de publicacions de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN: http://issuu.com/ichn_garrotxa

E-Bay facilita l’expansió d’espècies invasores?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El volum d’aquesta setmana de Conservation, el blog que publica la Universitat de Washington,es fa ressò de l’article dels investigadors F. Humair i col·laboradors, de l’ETH de Zuric, sobre l’impacte del comerç electrònic en la disseminació d’espècies invasores a tot el món, que escapen a les regulacions del comerç habitual que passa fronteres i carabiners de manera tradicional.

 

Més informació:

  • Humair, F., Humair, L., Kuhn, F., & Kueffer, C. (2015). E-commerce trade in invasive plants. Conservation Biology 29(6), 1658–1665. DOI: 10.1111/cobi.12579