Sant Jordi’16. Novetats bibliogràfiques en BCP: demografia

Segons que informa la SEBICOP, han aparegut, editades pel ministeri, alguns petites monografies sobre seguiment de llarga durada d’espècies de flora amenaçada.

 

 

Dels que afecten la flora dels Països Catalans, hem d’esmentar el volum dedicat a Naufraga balearica, a càrrec de Joan Rita i Joana Cursach i el dedica a les espècies pirinenques Borderea chouardii i Cypripedium calceolus , de Daniel Goñi, Begoña García i David Guzmán.


Havent-se’n fet molt pocs exemplars en paper, es poden descàrrgar per ara des del web del Ministeri MAGRAMA.

 

 

 

 

Més informació

J. Borrell, nou director del Jardí Botànic Marimurtra

 

Templet de Linné del Jardí Botànic Marimurtra, a Blanes

 

Segons un comunicat de premsa de la Fundació Carl Faust, el senyor Josep Borrell i Bueno ha estat designat aquest dilluns gerent de la Fundació Carl Faust, càrrec que comporta la direcció del Jardí Botànic Marimurtra de Blanes.

 

Josep Borrell (Vilobí d’Onyar, la Selva, 1973) és llicenciat en filosofia per la Universitat de Girona, màster en gestió de mitjans audiovisuals per la Universitat de Barcelona i ha estat director de Ràdio Marina de Blanes (de 2003 a 2007) i gestor de La Selva Comunica (de 2007 fins a l’actualitat). Vinculat amb les activitats a Marimurtra des de fa set anys, col·laborador molt pròxim de l’anterior gerent senyor Jaume Dulsat –qui va deixar el càrrec per assumir l’alcaldia de Lloret de Mar–, ha rebut l’encàrrec del patronat de la Fundació de, bo i millorant l’atractiu del Jardí, donar-lo a conèixer més en l’àmbit nacional i en l’internacional utilitzant les noves tecnologies de la comunicació.

Progrés al projecte de Jardí de la UB

Ahir va finalitzar la col·locació dels  67 nous rètols als diversos exemplars de plantes singulars del Jardí Ferran Soldevila de l’edifici històric de la UB, a la plaça Universitat.

 

Els nous rètols duen incorporat un codi QR que permet accedir a informació complementària per a cada espècie. Aquestes fitxes van ser preparades amb la participació d’alumnes de la Facultat de Farmàcia, en el marc del projecte d’innovació docent “ Jardins per a la Salut “, amb la participació de professors de les Facultats de Farmàcia, de Filologia i de Biologia, del GIBAF, de l’OSSMA i de la Unitat de Manteniment de la UB, on han col·laborat investigadors del BioC.

 

Més informació

Jardí Ferran Soldevila – Web OSSMA/UB

Anunci de la XVI Jornada de Biologia Evolutiva

Organitzada per la Secció de Biologia Evolutiva de  la Societat Catalana de Biologia, la Jornada de Biologia Evolutiva té l’objectiu de promoure la interacció dels membres dels grups de recerca d’arreu de Catalunya que treballen, directa o indirectament, en biologia evolutiva. Addicionalment, aquesta Jornada dóna un paper protagonista als investigadors més joves, que poden presentar i debatre en exposició oral els seus treballs doctorals i/o postdoctorals. Com a incentiu per aquests joves investigadors, cada any s’atorga el premi Antoni Prevosti a la millor comunicació oral d’un jove investigador.

 

La Jornada d’enguany tindrà lloc el proper dia 27 de juny.

 

Més informació

  • Cartell i Programa de la XVI Jornada de Biologia Evolutiva – Enllaç al pdf

Joandomènec Ros, Creu de Sant Jordi 2016

Segons que informa avui Vilaweb, ja es coneixen els premiats d’enguany amb la distincio de la Creu de Sant Jordi. Entre els guardonats hi ha el professor de la UB i catedràtic d’Ecologia Joandomènec Ros i Aragonès, “per la seva aportació a l’ecologia marina, singularment en els organismes i comunitats bentònics, i també a la protecció del medi natural. Catedràtic d’Ecologia a la Universitat de Barcelona, és membre de diversos organismes consultors i comitès científics, tant catalans com internacionals. També és president del Consell de Protecció de la Natura de la Generalitat de Catalunya i de l’Institut d’Estudis Catalans, i ha estat rector de la Universitat Catalana d’Estiu”


Més informació

Notícia 12/4/2016 – Vilaweb

La pol·linització, al cartell de Sant Jordi de la UB

Acte de presentació del Cartell de Sant Jordi 2016 de la UB. Les caputxes o paperines de paper reprodueixen els sistema de pol·linització “automàtic” de Pere Dot (Foto: UB)

 

Per primera vegada, un procés bàsic en biologia reproductiva de plantes -la pol·linització- ha estat seleccionat com a motiu per al cartell de la festivitat de Sant Jordi per part de la Universitat de Barcelona, que va ser presentat ahir

 

El cartell és obra de les professores de la Facultat de Belles Arts Marta Negre i Àngels Viladomiu, i representa el procés d’hibridació d’una nova varietat de rosa a partir del mètode de fecundació automàtic del reconegut hibridador català Pere Dot (1885-1976). Aquest mètode “automàtic”, ideat per Dot a la dècada dels 50, consisteix en l’eliminació de les peces florals, llevat dels estams, de la flor donadora -que es col·loca en una paperina de paper amb incisions per encaixar-hi el receptacle- mentre que també s’eliminen les peces florals (llevat de les femenines) de la flor receptora, al seu torn embolcallada per una altra paperina de paper ad hoc. Finalment, s’encaixen ambdues paperines (la masculina a dalt) i, durant uns dies, es produeix una pol·linització “automàtica” per “pluja” del pol·len de la flor donadora dins del joc caputxes de paper.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Il·lustració del sistema “automàtic” de Pere Dot en el qual s’ha inspirat el cartell de la UB, aparegut a l’article The rose in Spain , American Roses Annual 1950 (Foto: Blog dels Amics de les roses de Sant Feliu de Llobregat)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeu trobar una descipció d’aquest mecanisme i de les aportacions de Pere Dot al Blog dels Amics de les roses de Sant Feliu de Llobregat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pere Dot i Martínez (Foto: Viquipèdia)

 

 

 

Més informació

Curs al Col·legi de farmacèutics

J. Simon durant la seva intervenció al curs “+Que Plantes” de 2016 (Foto Facultat de Farmàcia)

 

Durant aquests mesos de març i abril té lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona el curs “+ Que Plantes”, organitzat per la Vocalia de Plantes Medicinals i pel Grup d’Innovació Docent GIBAF. El curs, que enguany arriba a la sisena edició, forma part de les activitats de formació del Col·legi en sessions de migdia, en les quals participen membres del BioC.

 

La present edició, amb una vuitantena d’inscrits,  tracta els temes de plantes estimulants, on Joan Simon intervé sobre “El gingseng… i els altres gingsengs” i Cèsar Blanché sobre “A la recerca d’estimulants a la societat urbana. Intoxicacions per plantes”

 

Més informació

 

 

 

 

Anunci de les IV Jornades de Conservació

S’ha tramès la informació sobre inscripcions a les IV Jornades de Conservació que enguany es celebren a Olot els dies 30 de juny, 1 i 2 de juliol de 2016. Segons els organitzadors, aquestes Jornades “són continuadores de les celebrades anteriorment a Blanes, Barcelona i Lleida, que van comptar amb un gran èxit de participació i permetran avaluar els avenços assolits els darrers anys en l’àmbit de la conservació de la flora i la funga a Catalunya”.

 

Més informació

Plàstic fabricat per plantes i CO2

(Foto: Conservation This Week)

 

El butlletí electrònic Conservation this Week, editat per la Universitat de Washington, ha donat a conèixer un nou mètode per convertir diòxid de carboni i material vegetal no comestible (com ara gramínies i residus agraris) en plàstics. El CO2 requerit per al procés s’obtindria de les emissions industrials. Això representaria una alternativa als pàstics PET derivats del petroli que s’empren usualment per a fer ampolles de plàstic.

 

L’article, del professor de química de la Universitat Stanford  Matthew Kanan i col·laboradors s’ha publicat a Nature.

 

Més informació

  • Aanindeeta Banerjee, Graham R. Dick, Tatsuhiko Yoshino & Matthew W. Kanan (2016). Carbon dioxide utilization via carbonate-promoted C-H carboxylation. Nature doi: 10.1038/nature17185.
  • Resum: Conservation – University of Washington

Els kalancoes, invasors a la Xina

Acaba de publicar-se en línia, a la revista Nordic Journal of Botany, un article del nostre company Jordi López-Pujol, que signa conjuntament amb el col·lega valencià Daniel Guillot i els investigadors Zhi-Qiang Wang i Ming-Xun Re.

 

Els autors reporten Kalanchoe daigremontiana i K. delagoensis per primera vegada de Sichuan i Hainan, a la Xina, cosa que significa una notable expansió cap a l’oest i el sud del país, respectivament. L’anàlisi de la distribució dels dos tàxons ( i de l’híbrid  K. × houghtonii) es confronta amb una projecció de modelització de nínxol. 


Més informació

  • Wang, Zhi-Qiang, Daniel Guillot, Ming-Xun Ren &  Jordi López-Pujol (2016) Kalanchoe (Crassulaceae) as invasive aliens in China – new records, and actual and potential distribution. Nordic Journal of Botany [on line] : 001–006. doi: 10.1111/njb.01052, ISSN 1756-1051. Enllaç a l’article