5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient

Amb motiu de la celebracio del Dia Mundial del Medi Ambient que es celebra el diumenge 5 de juny, l’Ajuntament de Barcelona ha convidat les entitats signants del compromís ciutadà per la sostenibilitat a posar a l’abast de tothom espais o activitats per difondre-les entre la ciutadania i la resta d’entitats.

Des de la Universitat de Barcelona hem incorporat el Jardí de l’Edifici Històric a aquesta iniciativa. Tot i que es pot visitar en qualsevol moment, s’ha aprofitat l’ocasió per tal de donar difusió a l’espai i als recursos de suport elaborats per diverses oficines i departaments de la UB.

 

Més informació

Un article d’Agrostis del BioC, destacat

 

La secció “Article del Mes” de l’apartat de Recerca de la Facultat de Farmàcia de la UB destaca aquest mes de maig l’article de membres del BioC One species, one genotype: no genotypic variability in the extremely narrow endemic tetraploid Agrostis barceloi (Gramineae), del qual són autors S. Massó, J. López-Pujol, J. López-Alvarado, C. Blanché i  L. Sàez. L’article ha estat publicat recentment a la prestigiosa revista Plant Systematics and Evolution.

 


Més informació

  • Massó, S., J. López-Pujol, J. López-Alvarado, C. Blanché & L. Sàez (2016). One species, one genotype: no genotypic variability in the extremely narrow endemic tetraploid Agrostis barceloi (Gramineae). Plant Systematics and Evolution 302:609–615- DOI 10.1007/s00606-016-1283-9 – Enllaç a l’article
  • “Article del Mes” – Web de la Facultat de Farmàcia UB – Enllaç

Nova base de dades cromosòmica de ranunculàcies

 

Avui mateix s’ha penjat al Dipòsit Digital de la UB la nova base de dades cromosòmica de la tribu Delphinieae, de la que són autors diversos membres del BioC. Aquest grup de ranunculàcies inclou els gèneres Aconitum, Delphinium, Consolida, Aconitella i Gymnaconitum i ha estat objecte de recerca durant molts anys del nostre equip. Aquesta base de dades actualitza les informacions presentades en una versió anterior de l’any 1999, amb moltes més prestacions. La nova base, anomenada DCDB (Delphinieae Chromosome Database), s’ofereix des d’ara en una versió compacta i serà presentada in extenso al proper congrés internacional de botànica mediterrània (OPTIMA 2016) que tindrà lloc a Montpeller a principis de juny. Potseriorment, es podrà consultar en la seva versió completa des del mateix Dipòsit Digital.

 

Més informació:

Bosch, M., J. Simon, J. López-Pujol & C. Blanché (2016) – DCDB: an updated on-line database of chromosome numbers of tribe Delphinieae (Ranunculaceae) – BioC-GReB, Equip de Recerca en Biologia de la Conservació de Plantes/Dipòsit Digital de la Universitat de Barcelona – URI/HANDLE: http://hdl.handle.net/2445/98702

Suspeses les IV Jornades de Conservació

Adduint motius pressupostaris, un comunicat de la Direcció General de Polítiques Ambientals del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya acaba de fer públic que queda suspesa la convocatòria de les IV Jornades que havien de celebrar-se a Olot els propers 30 de juny, 1 i 2 de juliol, amb una previsió de possible data alternativa al mes de novembre.

Document per al seguiment de flora de pastures

Fragment de la Guia il·lustrada d’espècies indicadores de prats que facilita la tasca de seguiment (Foto PN ZVGarrotxa)

 

El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa ha publicat la Guia il·lustrada de plantes indicadores de prats, document en format de pòster-taula per facilitar directament les identificacions en les campanyes de seguiment de pastures del PN, que permeten anotar directament com a full de presa de dades.

 

Aquest document s’ha produït en el marc del Projecte de coneixement, millora i conservació de les pastures del Parc Natural de la ZVG (2009-2012), que l’any 2010 va elaborar una metodologia per a l’avaluació de l’estat de conservació de les pastures que la pogués posar en pràctica qualsevol persona amb uns mínims coneixements botànics.

Segons que informa el butlletí Notícies de la ICHN l’any 2014, els botànics Carme Casas i Andreu Salvat van elaborar el Protocol per a l’avaluació de l’estat ecològic dels prats. Adaptació per a la munta-nya mitjana del nord-est de Catalunya, document en el qual es recull una versió evolucionada de la proposta inicial presentada el 2010 i que es va assajar a l’Espai Natura Cingles de l’Avenc de Tavertet, gestionat per la Fundació Catalunya-La Pedrera. Enguany s’ha complementat aquesta metodologia amb una Guia il·lustrada amb les fotos de les espècies indicadores,per tal de facilitar-ne la identificació.

 

Més informació

Restauració de l’hàbitat d’orquídies, a Osona

L’hàbitat alterat abans de començar la restauració. Foto ICHN

 

La darrera edició del butlletí Notícies de la ICHN dóna compte d’una activitat de restauració de l’hàbitat d’orquídies a Osona, promoguda pel grup Naturalistes d’Osona – ICHN, en col·laboració amb la propietat forestal dels terrenys.

 

El diumenge 6 de març, membres del grup de recerca participativa de l’Atles de les Orquídies d’Osona va organitzar la restauració de l’hàbitat d’una de les poblacions més nombroses que es coneixen a Catalunya d’Ophrys subinsectifera, que s’havia vist afectada per l’apilament de brancatge i l’arrossegament de troncs derivats de la tallada d’arbres en un bosc al terme de Sant Sadurní d’Osormort.

 

Es pot consultar el detall de l’actuació en aquest enllaç.

 

Més informació

  • Notícies ICHN , núm. 125 (2016) – Enllaç

Guia científica del CBD de Nacions Unides per al progrés en Conservació de la Biodiversitat

 

Segons un comunicat de premsa de Nacions Unides, datat a Montreal el passat 4 de maig, la vintena reunió del Cos Subsidiari d’Opinió Científica, Tècnica i Tecnològica (Subsidiary Body on Scientific, Technical and Technological Advice, SBSTTA-20) del Conveni sobre Dibversitat Biològica (CBD) va concloure amb l’adopció d’una sèrie de recomanacions clau que ofereixen les bases científiques per a la millora de la implementació del Pla Estatègic per a la Biodiversitat 2011-2020 i l’assoliment dels Objectius Biodiversitat d’Aichi. A la treunió hi van assistir uns 500 membres, representats de 109 països.

 

Destaquen, entre les recomanacions, l’elecció del nivell regional com a base per al desplegament de l’estratègia, així com el focus en les espècies protegides i els espais protegits, que actuarien com a nuclis bàsics dels diversos programes i actuacions, i en accions específiques en els àmbits dels pol·linitzadors i de les polítiques agroforestals.

 

Més informació

 

  • Nota de premsa 4/5/2016 – Science body of UN convention on biodiversity provides advice to enhance progress towards achieving Aichi Biodiversity Targets
  • Document sencer – Meeting Documents /Twentieth meeting of the Subsidiary Body on Scientific, Technical and Technological Advice

J. Molero, a les Jornades de Prospecció Biològica

Ubicació de la zona prospectada (Imatge: Generalitat de Catalunya)

 

Amb la participació de l’investigador del BioC Julià Molero a l’equip d’experts, acaba de celebrar-se la setmana passada la Jornada de Prospecció Biològica d’enguany, dedicada a l’obtenció de dades de biodiversitat amb destí al Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya, en aquells quadrats UTM (la unitat de cartografia del BDBC) amb menys dades acumulades.

 

Enguany han estat la tercera edició (les anteriors van tenir lloc els anys 2010 i 2012) de les Jornades de Prospecció Biològica de Catalunya, que han tingut lloc els dies 28, 29 i 30 d’abril de 2016 a l’Espai Natural Protegit dels Secans de Mas de Melons – Alfés, organitzades per la Direcció General de Polítiques Ambientals de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona (UB) i la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN).

 

Més informació:

Jornades de Prospecció Biològica – Web del DTES (Generalitat de Catalunya)

Un altre motiu per a la conservació del bosc

(Foto: Conservation this Week – University of Washington)

 

A més de la conservació de la biodiversitat que allotgen, el butlletí electrònic Conservation This Week que edita la Universitat de Washington, dóna a conèixer aquesta setmana l’efecte dels boscos en el retorn d’aigua a l’atmosfera, en comparació amb el que fan els conreus. La notícia es fa ressò de l’article de Spera et al (2016), publicat a Global Change Biology.

 

L’equip d’investigadors demostra, en un estudi a llarg termini, que al Cerrado brasiler, la quantitat d’aigua evapotranspirada és menor sobre les terres conreades que sobre les terres amb vegetació natural. Això tindria conseqüències retardant l’inici de la temporada de pluges, la variabilitat del règim de precipitacions o fins i tot la disminució de la pluja total. La immensa majoria de l’agricultura del Cerrado és de secà.

 

Més informació