Julià Molero, professor emèrit de la UB

Hem rebut avui la notificació que el Consell de Govern de la UB celebrat en data 15 de juny de 2016 va aprovar el nomenament del nostre company Julià Molero, fins ara Catedràtic de Botànica,  com a Professor Emèrit de la Universitat de Barcelona.

 

El Prof. J. Molero en el moment de rebre la medalla de la Facultat de Farmàcia, de mans del rector, Dídac Ramírez, del degà, Joan Esteva de Sagrera i del secretari, Carles Benedí , l’any 2011 (Foto: Premsa UB)

 

Arribada l’edat reglamentària de jubilació universitària, a més del merescut reconeixement al Prof. Molero, el nomenament és l’oportunitat, entre d’altres coses, de finalitzar treballs  pendents i de continuar vinculat al BioC, al GReB i al Laboratori de Botànica de la Facultat de Farmàcia, comptant amb el seu suport, ajut i mestratge. Com diu el propi J. Molero, “seguim junts encara” i, afegim nosaltres, que sigui per molts anys!

Tot just en tornar de l’estiu tindrem ocasió de celebrar l’ingrés del Prof. Molero a la figura de Professsor Emèrit en un acte de commemoració de trenta anys de cooperació científica amb el Paraguai, que anunciarem ben aviat.

Seqüenciat el genoma de l’olivera (del Maestrat)

Abans d’ahir es va publicar a la nova revista d’accés obert GigaScience, l’article que presenta la seqüenciació completa del genoma de l’olivera (Olea europaea subsp. europaea), a partir d’un exemplar de la varietat Farga de més de 1000 anys de vida, translocat des de la seva localitat d’origen a la comarca del Maestrat fins a la serra de Madrid. El resultat, de gran transcendència per a l’estudi dels processos de domesticació de plantes i per a la millora d’un conreu rellevant a la Mediterrània, prové d’una recerca que ha estat finançada per fons privats del Banco Santander, amb una implicació directa del seu president Emilio Botín, que era el propietari de l’exemplar transplantat.

 

 

 

 

 

Exemplar mil·lenari d’olivera conreat a Ulldecona (Montsià). Foto C. Blanché


A més de l’origen de la flora catalana de l’individu seqüenciat, cal destacar la presència d’investigadors de centres catalans a l’equip d’autors, concretament del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona, del  Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica de Barcelona (CNAG-CRG), així com del del Real Jardín Botánico de Madrid-CSIC.

 

Fernando Cruz, Irene Julca, Jèssica Gómez-Garrido, Damian Loska, Marina Marcet-Houben, Emilio Cano, Beatriz Galán, Leonor Frias, Paolo Ribeca, Sophia Derdak, Marta Gut, Manuel Sánchez-Fernández, Jose Luis García, Ivo G. Gut, Pablo Vargas, Tyler S. Alioto & Toni Gabaldón (2016) – Genome sequence of the olive tree, Olea europaeaGigaScience 5:29 DOI: 10.1186/s13742-016-0134-5

 

Més informació

Ecos de Montpeller

Ecos de Montpeller

Cèsar Blanché

Els proppassats 6-11 de juny va tenir lloc a Montpeller el XV Col·loqui OPTIMA. A continuació us oferim una petita crònica i algunes reflexions sobre l’actualitat de la recerca en biologia de la conservació de plantes i les perspectives de futur que s’hi albiren, en relació a la situació al nostre país.

Continua llegint «Ecos de Montpeller»

Resum del Congrés OPTIMA

Segons que informa el secretariat d’OPTIMA, el  XV OPTIMA Meeting, que ha tingut lloc a Montpeller entre els passats 6 i 11 de juny, ha estat un congrés d’èxit, tant des del punt de vista científic, com de les relacions entre els investigadors. Hi ha participat 230 experts de 25 països, que han pres part en 18 simposis, amb 87 presentacions orals, 74 en pòsters i 2 workshops.

 

Participants al XV Congrès d’OPTIMA (Foto: Tela Botanica)


El lloc web del Meeting és disponible a http://www.optima2016.org/en/welcome-to-montpellier/ i el llibre de resums a http://www.optima-bot.org/meetings/XVAbstracts.pdf

Les comissions d’OPTIMA es van reunir el 5 de juny i durant el congrés, i llurs activitats són resumides a http://www.optima-bot.org/activities/default.htm

La cerimònia de cloenda inclogué el lliurament de les Medalles d’OPTIMA: la medalla d’or, atorgada al botànic amb una contribució més rellevant a la fitotaxonomia mediterrània, va ser concedida al Prof. Francesco M. Raimondo (Palermo).

 

F.M. Raimondo, Medalla d’Or d’OPTIMA (Foto: Magda Bou Dagher)

 

Les medalles de plata, lliurades als autors dels millors treballs durant els darrers tres anys, foren lliurades a Jean-Marc Tison, Philippe Jauzein & Henri Michaud – 2014 – Flore de la France méditerranéenne continentale; Mohamed Fennane, Mohammed Ibn Tattou & Jalal El-Oualidi (ed.) – 2014 – Flore pratique du Maroc, 3; Enio Nardi –2015 – Il genere Aquilegia L. (Ranunculaceae) in Italia. La llista completa de medalles d’OPTIMA és disponible a http://www.optima-bot.org/awards/default.htm

El proper (XVI) OPTIMA Meeting  tindrà lloc la primera setmana d’octubre de 2019 a Atenes, gràcies a l’oferiment de la Prof. Pepy Bareka de l’Agricultural University d’Atenes.

Nova sèrie de flora invasora

La revista científica Botany Letters (nova denominacio per a Acta Botanica Gallica, des del 1993 successora de la centenària Bulletin de la Societé Botanique de France) acaba d’iniciar la publicació d’una nova sèrie sota el títol de Monographs on invasive plants in Europe, on es publicaran contribucions de revisió específicament orientades a la regulació i control d’espècies de flora invasores en el marc de la legislacio europea. El propi editorial de presentació indica que:

 

To add any species of EU concern to the list of regulated species, a risk assessment should be carried out and prove that the species has adverse impact on biodiversity and related ecosystems services and that concerted action at the Union level is required to prevent its introduction, establishment or spread. Since the middle of the 2000s, the European and Mediterranean Plant Protection Organization (EPPO) has published risk assessments on dozens of invasive plant species. These assessments are in fact a thorough review of the biology, ecology and impacts of the species concerned. Although this pioneering work in Europe has allowed to list most of the invasive plants that will be included on the first list proposed for the Regulation no. 1143/2014, we think that such works deserve a broader dissemination through academic publications and we encourage risk assessors to consider publishing their works in Botany Letters. Of course, the series does not only intend to update and upgrade previous risk assessments, but more widely to allow invasion biologists to publish a summary of their works on a given species

 

El primer volum de la sèrie és dedicat a Baccharis halimifolia L.

 

Més informació

  • Fried, G. (2016) Monographs on invasive plants in Europe. A new series for Botany Letters. Rationale and instructions. Botany Letters – Volume 163, Issue 2, 2016 DOI:10.1080/23818107.2016.1168316
  • Fried, G. et al. (2016) Monographs on Invasive Plants in Europe: Baccharis halimifolia L. Botany Letters – Volume 163, Issue 2, 2016 DOI: 10.1080/23818107.2016.1168315

S’actualitza la base de dades de Delphinieae

S’ha actualitzat al Dipòsit Digital de la UB el contingut sobre la base de dades de diversitat cromosòmica de la tribu Delphinieae (Ranunculàcies). El nou recurs es pot consultar a l’adreça electrònica

 

 

http://hdl.handle.net/2445/98702

 

 

i allotja el document complet de 152 pàgines amb totes les dades recopilades fins al 23 d’abril passat. Aquesta informació correspon a la comunicació presentada al XV Meeting OPTIMA celebrat recentment a Montpeller.

 

Més informació

  • Bosch, M., J. Simon, J. López-Pujol & C. Blanché (2016). DCDB: an updated on-line database of chromosome numbers of tribe Delphinieae (Ranunculaceae). v. 2.0 (updated 23/04/2016) – Enllaç al document

El BioC, al Congrés d’OPTIMA 2016

El BioC ha esta present al XV Meeting OPTIMA, celebrat a Montpeller, del 6 a l’11 de juny, on ha presentat 3 comunicacions:

 

M.BOSCH, J. SIMON, J. LÓPEZ-PUJOL & C. BLANCHÉ

DCDB: an updated on-line data base of chromosome numbers of tribe Delphinieae (Ranunculaceae)

Enllaç al pòster (Dipòsit Digital UB): http://hdl.handle.net/2445/99589

 

Imatge de M. Bosch i J. Simon durant la sessió de presentació del pòster (Foto J. Simon)

 

S.MASSÓ, J. LÓPEZ-PUJOL, M.C. MARTINELL, J. LÓPEZ-ALVARADO, L. SÁEZ & C. BLANCHÉ

Rules of thumbs are sometimes valid: very low genetic diversity in two extremely narrow endemics fom Majorca Island (W. Mediterranean)

Enllaç al pòster (Dipòsit Digital UB): http://hdl.handle.net/2445/99591

 

Imatge de S. Massó durant la sessió de presentació del pòster (Foto N. Nualart)

J. SIMON & C. BLANCHÉ

Karyological knowledge of the Catalan vascular flora inferred from “CromoCat” database

Enllaç al pòster (Dipòsit Digital UB): http://hdl.handle.net/2445/99592

 

Imatge de J. Simon i C. Blanché durant la sessió de presentació del pòster (Foto J. Simon)

 

Més informació

Inaugurat el XV Simposi OPTIMA, a Montpeller

Aquest matí ha tingut lloc la sessió inaugural del XV Simposi d’OPTIMA, coorganitzat per Tela Botanica, la Universitat de Montpeller i el Conservatori Botànic de Porquerolles, sota els auspicis d’OPTIMA.

 

La conferència d’obertura Théophraste et l’émergence d’un savoir botanique ha anat a càrrec de la prof. Suzanne Amigues, i tot seguit han començat les sessions científiques. Enguany hi ha diverses sessions dedicades a la conservació de floral on participaran també membres del BioC.

 

La sessió d’avui, moderada per John Thompson (CEFE/CNRS, Montpellier), duia per títol Conservation de la biodiversité végétale en France, approches in situ, i ha inclòs les ponències següents:

– K. Diadema, V. Noble, M. Pires, M. Le Berre, G. Casazza, L. Minuto, M. Mariotti, J. Van Es, S. Abdulhak, N. Fort & F. Médail: Priority species and sites for plant conservation in the Mediterranean Alps: an example of a cross border approach

– P. Grillas, L. Martinez, H. Michaud, B. Offerhaus, N. Borel & J. Molina: Enjeux de conservation de la flore aquatique et méconnue sur des sites industriels: les genres Riella (Riellaceae), Tolypella (Charophyceae) et Althenia (Potamogetonaceae)

– Y. Petit, C. Piazza, A. Delage, G. Paradis, F. Médail, B. Schatz & L. Hugot: La diversité des actions de conservation pour la flore de Corse

– S. Muller: Les translocations réalisées dans le cadre des demandes de dérogation à l’interdiction de destruction de plantes protégées en France : contextes, intérêts et limites

– L. Affre, P. Mirleau, I. Laffont-Schwob, L. Le Mire-Pécheux, C. Guiller, A. Baumel,  F. Torre & L. Miché: Opération pilote de renforcement des populations d’Astragalus tragacantha (Fabaceae) dans le Parc National des Calanques (Sud de la France)

– G. Papuga, P. Gauthier, E. Farris & J. D. Thompson: Ecological originality and genetic isolation: the conservation significance of peripherally isolated populations in Mediterranean France

 

Diversos casos d’espècies amenaçades de flora catalana, valenciana i balear han estat tractats en el marc d’aquesta sessió

 

Més informació

Com envaeixen les invasores?

Créixer i morir en cicles constants i repetits és una estratègia clau per a l’èxit de Carpobrotus edulis, una espècie exòtica i invasora en molts països arreu del món, que amb la seva tàctica envaeix espais nous sense deixar ni rastre d’altres espècies vegetals. Segons que informa el web de la UB, aquesta és la hipòtesi innovadora que avança la revista científica Trends in Plant Science en un treball signat per Sergi Munné Bosch, professor titular del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona, juntament amb Erola Fenollosa —primera autora del treball treball i també membre de l’esmentat Departament de la UB— i Deborah A. Roach, de la Universitat de Virgínia (Estats Units).

 

 

 

 

Més informació

Efecte d’invasores sobre artròpodes: la canya

La canya (Arundo donax), quan s’escapa dels entorns agrícoles i de fixació de talussos on ha crescut sempre, es pot comportar com a invasora i provocar efectes perjudicials en d’altres components de la biodiversitat.

 

Una notícia de la Universitat de Barcelona publicada recentment informa que la canya altera les comunitats d’artròpodes del sòl i redueix la mida corporal d’aquests invertebrats en els hàbitats naturals que colonitza, segons un estudi publicat a la revista Biological Invasions. El nou treball està signat pels experts Alberto Maceda Veiga, de l’Institut de Recerca de Biodiversitat de la UB (IRBio), Gerard Lanzaco, Miquel Sala, Adolfo de Sostoa i Antoni Serra, del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals i de l’IRBio, i Helena Basas, del Centre de Recursos de Biodiversitat Animal (CRBA) de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona.

 

 

 

Més informació