La base de dades de Delphinieae, també al CCDB

Aquest matí ha aparegut a la CCDB (Chromosome Counts Database) l’anunci que 1453 noves dades cromosòmiques de la Tribu Delphiniae ja són disponibles per consultar des d’aquesta plataforma mundial. Aquestes dades provenen del bolcatge de la informació continguda a

 

Bosch, M., J. Simon, J. López-Pujol & C. Blanché (2016) – DCDB: an updated on-line database of chromosome numbers of tribe Delphinieae (Ranunculaceae) (handle: http://hdl.handle.net/2445/98702)


base de dades produïda pel BioC i presentada recentment al XV Congrés d’OPTIMA celebrat a Montpeller.

 

 

Captura de pantalla amb l’entrada de DCDB al CCDB


Amb aquesta, ja són tres les bases de dades elaborades pel BioC que han estat preses com a recursos de referència per a dreçar la base de dades mundial, juntament amb CromoPar (que hi figura des del principi) i CromoCat, que s’hi ha integrat recentment

 

Més informació

CromoCat, integrat al banc de dades mundial

 

El mòdul CromoCat de diversitat cromosòmica de la flora dels Països Catalans que (juntament amb GenoCat, de diversitat genètica molecular) forma part del Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya ha integrat la seva informació al CCDB (Chromosome Counts Database), que incorpora informacions de totes les fonts possibles per facilitar la consulta de dades cromosòmiques de la flora de tot el món.

 

CromoCat, que consta d’uns 60.000 registres, és un producte de suport a la recerca elaborat per membres del BioC i dirigit pel Prof. Joan Simon i que compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya

 

Més informació

  • Chromosome Counts DatabaseWeb CCDB
  • J. Simon & C. Blanché (2016) – Karyological knowledge of the Catalan vascular flora inferred from “CromoCat” database – XV Colloque OPTIMA (Montpellier, 6-11 juny 2016) [Enllaç handle: http://hdl.handle.net/2445/99592]

Plataforma mundial per a CromoCat

Acaba d’aparèixer la notícia que CromoCat, el banc de dades de diversitat cromosòmica de la flora catalana es troba bolcat i consultable a la plataforma CCDB. D’aquesta manera, es dóna una projecció internacional a la citogenètica catalana i les dades acumulades pel BioC durant quinze anys són ara a disposició de la comunitat científica a través d’una eina complementària del Banc de Dades de Biodiversitat, on continua essent també consultable.

 

 

CromoCat inclou més de 60.000 registres de dades cromosòmiques i és un projecte dels investigadors del BioC Joan Simon (que n’és el director) i Cèsar Blanché, i que ha comptat amb la col·laboració de diversos estudiants i recercadors contractats, amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

 

Enguany està previst el lliurament d’una nova anualitat abans d’acabar l’any.

 

 

 

 

Captura de pantalla de CCDB (18/7/2016)

 

Més informació

  • Chromosome Counts DatabaseWeb CCDB

Conservació de flora del Paraguai, al setembre

Organitzat pel CEDOCBIV, el GReB i el BioC, el proper dia 13 de setembre tindrà lloc a la Facultat de Farmàcia la sessió científica “Diversidad florística, diversidad cromosómica y conservación de la flora vascular del Paraguay: 30 años (1980-2010) de cooperación científica Universidad de Barcelona – Universidad Nacional de Asunción”, que celebrarà el pas del Prof. Julià Molero a la nova categoria de Professor Emèrit, fent un balanç de la tasca de 30 anys de treball del nostre equip en la flora del Paraguai.

 

A continuació podeu accedir al programa provisional de l’acte:

 

 

ANUNCI DE SESSIÓ CIENTÍFICA

“Diversidad florística, diversidad cromosómica y conservación de la flora vascular del Paraguay: 30 años (1980-2010) de cooperación científica Universidad de Barcelona – Universidad Nacional de Asunción – Secretaria del Ambiente (Museo de Historia Natural del Paraguay)”

Dia: 13 de setembre de 2016

Lloc: Aula Magna de la Facultat de Farmàcia de la UB

 

 

PROGRAMA PROVISIONAL

17,30 h –  Joan Esteva (Degà de la Facultat de Farmàcia, UB): Benvinguda

17,35 h – Julià Molero (UB): “La cooperación científica de la Universidad de Barcelona en el entorno de la Flora del Paraguay: 30 años de actividades”

18,25 h– Joan Simon (UB): “El Proyecto SIIDIGE (Sistema Integrado de Información y Documentación sobre Diversidad Genética y Específica), útil para la Conservación de la flora vascular silvestre del Paraguay”

18,50 h –  Connexió videoconferència amb Reinilda Duré (Directora de Parques Nacionales y Vida Silvestre, Secretaria del Ambiente, del Gobierno del Paraguay)

18,55 h –  Connexió videoconfèrencia amb Deidamia Franco (Directora del Departamento de Biologia de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales de la Universidad Nacional de Asunción).

19,00 h –  Pausa-café

19,15 h –Fátima Mereles (CONACYT-Paraguay, Universidad Nacional de Asunción (FACEN-UNA) “Conservación de la flora del Paraguay: precedentes, estado actual y alternativas para un futuro sustentable”

Moderador: Cèsar Blanché (UB)

 

 

Amb el suport del Grup de Recerca en Biodiversitat i Biosistemàtica Vegetals (GReB –  Projecte 2014SGR514)

Nova població de l’esperó de Bolòs

Segons una nota de premsa d’avui del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, s’ha trobat una nova població de l’esperó de Bolòs (Delphinium bolosii) a la comarca del Priorat. Es tracta d’un nucli de més de 600 individus, situat en un barranc proper al que ja es coneixia d’Ulldemolins, a partir de les campanyes de seguiment per part de personal de la Generalitat.

 

 

 

Foto: Maria Bosch per a la Diputació de Barcelona

 

 

 

Les troballes de nuclis addicionals fa uns pocs anys a la comarca de la Noguera i, fa un parell d’anys, al Parc de Sant Llorenç i l’Obac, tranquilitzen la percepció de risc d’aquesta espècie protegida, que figura al Catàleg de flora amenaçada de Catalunya (Decret 172/2008) amb el  màxim  grau,  és  a  dir,  en  perill  d’extinció.  També  té  el  mateix  grau  al  Catàleg Espanyol  d’Espècies  Amenaçades  (Reial  Decret  139/2011).

 

 

Més informació

Jordi Xena, nou president de la Fundació Carl Faust

Segons que informa un comunicat de premsa de la Fundació, Jordi Xena i Ballada ha estat escollit, al llarg de la darrera reunió del seu Patronat, president de la Fundació Carl Faust.

Jordi Xena (Sant Celoni, 1943) prové de l’entorn empresarial on ha realitzat tasques de direcció en empreses com Agroalimen dintre de la qual es va fer càrrec de Caves Mont-Ferrant.

Xena substitueix en el càrrec a Josep Nubiola i Armangué, vinculat amb l’entitat des del novembre de 2003 i president des del juliol de 2006. Després d’aquests deu anys, Nubiola ha renunciat a la reelecció però es manté com a patró de la Fundació.

Per altra banda, Pere Cabot i Roig (Vilassar de Mar, 1945), ha substituït Albert Eisenmenger com a vicepresident del Patronat i Andreas Valtl ha estat reelegit com a tresorer.

La Fundació Carl Faust fou creada el 1951 per Carl Faust per mantenir viva la seva obra i encarregar-se del manteniment del Jardí botànic Marimurtra, tasca que continua realitzant a dia d’avui.

Campanya d’eradicació del julivert gegant a la Cerdanya

Tasques d’eliminació del julivert gegant (Foto El Punt-Avui)

 

Dins del programa d’activitats de gestió i conservació de flora subvencionat per l’Obra Social de la Caixa i la Diputació de Girona, aquestes setmanes s’ha procedit a l’extracció d’individus del julivert gegant (Heracleum mantegazzianum, Umbelliferae) amb comportament invasor a la llera del Segre, a la Cerdanya. Cal tenir en compte la dificultat afegida de les dimensions (fins a 5 m) i de les lesions dèrmiques potencials causades per aquesta espècie, que han obligat a dur a terme els treballs amb protecció especial.

 

El julivert gegant és llistat al Catàleg espanyol d’espècies invasores de 2011 i es va detectar a Catalunya per primera vegada l’any 2012, a la conca del Segre (Aymerich, 2013).

 

El projecte té un cost aproximat de 20.000 euros i és executat per una brigada de sis persones de la Fundació Tallers de la Cerdanya.

 

Més informació