Cooperació del GReB en la flora de Paraguai

 

La Prof. Fátima Mereles, de la Universidad Nacional de Asunción (Paraguai), va participar a la sessió, convidada pel GReB (Foto J. Simon)

 

Ahir va tenir lloc a l’Aula Magna de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona la sessió científica Diversidad florística, diversidad cromosómica y conservación de la flora vascular del Paraguay: 30 años (1980-2010) de cooperación científica Universidad de Barcelona – Universidad Nacional de Asunción – Secretaria del Ambiente (Museo de Historia Natural del Paraguay) organitzada per la Facultat de Farmàcia de la UB, el CEDOCBIV el BioC i el GReB, que ha finançat l’acte.

Durant la sessió s’ha pogut revisar i posar en valor la cooperació internacional de l’equip del GReB,  dirigit pel Prof. J. Molero, amb el Paraguai, al mateix temps que ha estat ocasió de retre-li homenatge amb motiu de la seva jubilació als 70 anys i del pas a la categoria de professor emèrit.

Més informació

30 anys d’estudi de la flora de Paraguai dirigits per J. Molero

 

Dins dels actes d’invitació de professors estrangers que finança el Grup de Recerca de Biodiversitat i Biosistemàtica vegetals, en el qual s’integra l’equip de Biologia de la Conservació, ha tingut lloc una sessió monogràfica dedicada a l’estudi i conservació de la diversitat taxonòmica i genètica de la flora de Paraguai, per part dels membres del BioC durant trenta anys, sota la direcció del Prof. Julià Molero.

L’acte, presentat pel nostre company Cèsar Blanché, ha estat també un moment de felicitació pel pas del professor Molero a la categoria de professor emèrit de la UB i de donar-li la benvinguda al nou càrrec.

 

La sessió ha comptat amb tres ponències:

 

  • Julià Molero (UB): “La cooperación científica de la Universidad de Barcelona en el entorno de la Flora del Paraguay: 30 años de actividades. Expediciones botánicas y taxonomía”

 

El professor J. Molero durant la seva intervenció (Foto J. Simon)

 

  • Joan Simon (UB): “Los Proyectos CROMOPAR y SIIDIGE sobre diversidad genètica y taxonòmica, útiles para la conservación de la flora vascular del Paraguay”

El Dr. J. Simon durant la seva presentació (Foto A. Rovira)

 

  • M. Fátima Mereles (CONACYT-Paraguay, Universidad Nacional de Asunción (FACEN-UNA): “Conservación de la flora del Paraguay: precedentes, estado actual y alternativas para un futuro sustentable”

La Dra. M. F. Mereles, durant la seva intervenció (Foto J. Simon)

Arbres centenaris al paratge de Poblet

Segons que informa la Generalitat de Catalunya, l’equip gestor del Paratge Natural de Poblet està realitzant treballs de localització i inventari dels arbres vells del bosc de Poblet des del passat mes de maig. Durant aquests mesos de treball de camp s’han localitzat i inventariat 409 exemplars que reuneixen les característiques que els defineixen com a arbres vells. De moment s’han datat quatre exemplars de més de 300 anys i un de 459 anys.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tècnics datant l’exemplar de 459 anys.(Foto: gencat)

 

 

 

 

Més informació

1 M eur de Toyota per a la Llista Vermella

 

En el context dels acords del Congrés Mundial de Conservació que s’acaba de cloure a Hawaii, l’empresa automobilística Toyota  -dins de les campanyes d’imatge de la marca- va anunciar la signatura d’un conveni amb la UICN per a subvencionar l’avaluació d’espècies amenaçades, amb més un milió d’euros fins a l’any 2020.

L’acord comporta el finançament per a l’avaluació de més de 28.000 espècies, avui encara no avaluades, en cinc anys, amb destí a la Llista Vermella de la UICN (incloent-hi plantes i fongs).

 

Més informació

Bales gèniques. Tret per la culata?

Bales gèniques.

Tret per la culata?


Cèsar Blanché

 


 

Podem emprar “bales” genètiques per alterar el genoma d’espècies competidores de les amenaçades, provocant la modificació o l’extinció de les plagues i així assegurar la salvació de les protegides? Aquesta tècnica (gene drives) d’extinció planificada ha estat debatuda al Congrés Mundial de la UICN. Les conseqüències de modificar genèticament organismes silvestres i relacions ecosistèmiques són a tocar…

 

 

 

El Congrés Mundial de Conservació de Hawaii


Aquesta setmana es clou el Congrés Mundial de Conservació de la Natura de la UICN, que s’ha celebrat a Hawaii entre l’1 i el 10 de setembre. A més de les conclusions de l’assemblea general i de les diverses seccions que es poden consultar al web del Congrés m’agradaria destacar dos fets que em semblen rellevants i, segons com, es poden considerar dues novetats absolutes en conservació.


Per una banda, el fet que, per primera vegada, es defineixin uns objectius clars, breus, actualitzats i d’abast mundial –simplificant els missatges en un món que viu a cop de 140 caràcters–  ajuda a transmetre amb eficàcia les prioritats en conservació de la biodiversitat a escala general (vegeu les prioritats a la notícia al Portal BioC). Per l’altra, l’aparició d’una metodologia alarmant.


Gene drives: arma de destrucció massiva?

Les amenaces més greus per a la conservació poden ser iniciatives sorgides, precisament, de cercles conservacionistes, que s’han debatut als passadissos del congrés i que ha denunciat Claire Hope Cummings, advocada ambiental, periodista i divulgadora estadounidenca.

L’autora alerta, en un article a Eco-Bussiness, d’un moviment –-que qualifica de cínic– que promou una nova tecnologia, poderosa i problemàtica, coneguda com a “gene drives” o unitats gèniques, per ser emprada en conservació. No es tracta pas de modificacions genètiques com les que coneixem avui sobre els tomàquets o el blat de moro (OMG, organismes modificats genèticament); és una nova tecnologia, que causa “reaccions mutagèniques en cadena” capaces de “reformar” els éssers vius de maneres inimaginables.


Per mitjà de tècniques avançades d’enginyeria genètica (o de biologia sintètica, si volem dir-ne així) es tractaria d’incloure nous gens en organismes silvestres per tal que es disseminin a tota la descedència (és a dir: modificar totalment una espècie silvestre) que la doti de característiques favorables a la conservació. Alguns dels projectes que s’han conegut, de fa poques setmanes (a Estats Units o Austràlia) , inclouen per exemple la protecció d’ocells amenaçats de l’arxipèlag de Hawaii emprant “unitats gèniques” per reduir la població de mosquits que transmeten la malària aviar, que és la causa d’amenaça. Un altre projecte proposa protegir uns altres ocells insulars introduint al medi ratolins modificats genèticament que no poden fer descendència femenina per disminuir-ne la població fins a l’extinció, eliminant, doncs,  l’amenaça per als ocells. I per què no, també, modificar les pròpies espècies amenaçades per adquirir protecció addicional o combatre químicament, per exemple, uns hipotètics predadors o competidors?


Segons l’autora de l’article, potser aquestes propostes són les primeres passes d’una nova tecnologia dissenyada per a causar extincions deliberades d’espècies “plaga” per a salvar les espècies “afavorides” (com ara les amenaçades). Darrera d’aquestes propostes hi hauria l’assumpció subjacent que els humans tenen coneixement, capacitat i prudència per a controlar la natura. La idea que podem –i hauríem de— emprar les extincions dirigides per humans per lluitar contra les extincions causades per humans és espantosa.

 

Aquesta proposta em recorda d’altres iniciatives teòricament benintencionades, però igualment espantoses, com ara la d’incloure fragments de DNA no codificants (teòricament!) en el genoma de plantes de consum alimentari que incloguin la informació –una mena de codi de barres d’ADN– sobre traçabilitat del procés agrícola, que assegurin al consumidor una informació “imborrable” (patent registrada el 2005 pel National Institute of Agricultural Botany del Regne Unit).

 

Recomano vivament la lectura completa de l’article de Claire Hope Cummings, per a més detalls.


Manifest al Congrés Mundial de la UICN

 

L’autora, juntament amb d’altres científics de reconeguda trajectòria (com ara Jane Goodall) han signat un manifest, presentat al Congrés Mundial de la UICN (A Call for Conservation with a Conscience: No Place for Gene Drives in Conservation) on denuncien l’eina, coneguda com a CRISPR-CAS9 i la seva aplicació als gene drives (també coneguts com a “mutagenic chain reaction”), que dóna a la tècnica la capacitat d’intervenir en l’evolució, desenvolupar enginyeria per al destí d’espècies senceres, modificar els ecosistemes i produir canvis ambientals que mai abans podríem haver imaginat. L’assumpció d’aquest poder és considerada pel manifest com un llindar moral i ètic que no s’hauria de traspassar.

 

No podem sinó subscriure-ho sense vacil·lacions. Amb l’ús d’aquestes “bales genètiques” ens pot sortit el tret per la culata.Més informació

 


 

Citació recomanada

Blanché, C. (2016) – “Bales gèniques. Tret per la culata?”. E-Opinió núm. 38. Portal de Biologia de la Conservació de plantes. Laboratori de Botànica, Facultat de Farmàcia, Universitat de Barcelona

 

 

 


Prioritats mundials de conservació

 

Per primer cop s’han establert unes prioritats mundials en conservació de la biodiversitat, conclusions aconseguides en el marc del congrés mundial de la UICN (World Conservation Congress), que té lloc aquests dies a Hawaii (d’on és originària la malvàcia Hibiscus brackenridgei, espècie-emblema local amenaçada -EN- i reproduïda al logotip del congrés).

 

Aquests prioritats màximes són:

 

  • Limitació del comerç il·legal d’espècies amenaçades
  • Promoció de les solucions al canvi climàtic basades en la pròpia Natura
  • Inclusió de la conservació de la biodiversitat en la comptabilitat del desenvolupament d’energies renovables

 

Més informació

Curs de Seqüències NGS

El Grup de Recerca en biodiversitat i biosistemàtica vegetals (GReB) organitza un Curs d’iniciació a l’anàlisi de seqüències NGS, que tindrà lloc a Barcelona els propers 15 i 16 de setembre. Tot i que el curs és gratuït, cal inscriure-s’hi prèviament.

 

Vegeu el programa i la modalitat d’inscripció

 

 

 

 

CURSET TEÒRIC D’INICIACIÓ
Introducción al análisis de secuencias NGS

Professorat
Joaquin Cañizares y José Blanca Postigo, Universitat Politècnica de València

Temari
Tecnologías de secuenciación NGS
Ejemplos de análisis basados en NGS
Manejo de secuencias NGS
Ensamblaje y mapeo de secuencias
Identificación de SNPs
Análisis de la expresión génica

Lloc: Aula A7, Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació, Universitat de Barcelona
Dies: 15 i 16 de setembre de 2016
Horari: De 9 a 13.30 (amb una pausa de mitja hora) i de 15.00 a 17.00

Inscripció
El curset és gratuït, però cal inscriure-s’hi enviant un correu electrònic amb indicació del nom i de la institució de la persona que s’hi inscriu a Núria Garcia Jacas (ngarciajacas@ibb.csic.es) o Joan Vallès (joanvalles@ub.edu)

Organització i patrocini: Grup de Recerca en Biodiversitat i Biosistemàtica Vegetals (2014SGR514)

 

Repte en conservació: millorar la visibilitat de la flora

Foto: Arte y Jardinería


La permanent constatació que les plantes criden menys l’atenció dels humans que no pas els animals, i, en conseqüència, que s’acaben dedicant menys esforços i recursos a llur conservació (malgrat que sovint les plantes són un nombre superior d’espècies amenaçades en un territori determinat) és el punt de partida de l’article dels biòlegs Balding i Williams, de la University of Melbourne, que acaba de publicar Conservation Biology. Després d’analitzar els perquès de la situació, els autors acaben requerint una recerca psicològica i, de moment, el reconeixement de característiques “humanes” als vegetals (capacitat de comunicació, de treball, de moviment…) per fer-les més “visibles” en el nostre món d’avui (a diferència de les comunitats tradicionals on les plantes eren conegudes i valorades per se). L’article ha estat també revisat a Conservation This Week, de la Universitat de Washington.

 

 

 

Més informació

Comença el congrés mundial de conservació

 

 

“S’ha acabat el temps de xerrar; ara és l’hora de l’acció”, ha afirmat Inger Andersen, directora general de la International Union for Conservation of Nature (IUCN), per donar el tret de sortida del 2016 World Conservation Congress que té lloc des del dia 1 de setembre a Hawai.