Cooperació del GReB en la flora de Paraguai

 

La Prof. Fátima Mereles, de la Universidad Nacional de Asunción (Paraguai), va participar a la sessió, convidada pel GReB (Foto J. Simon)

 

Ahir va tenir lloc a l’Aula Magna de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona la sessió científica Diversidad florística, diversidad cromosómica y conservación de la flora vascular del Paraguay: 30 años (1980-2010) de cooperación científica Universidad de Barcelona – Universidad Nacional de Asunción – Secretaria del Ambiente (Museo de Historia Natural del Paraguay) organitzada per la Facultat de Farmàcia de la UB, el CEDOCBIV el BioC i el GReB, que ha finançat l’acte.

Durant la sessió s’ha pogut revisar i posar en valor la cooperació internacional de l’equip del GReB,  dirigit pel Prof. J. Molero, amb el Paraguai, al mateix temps que ha estat ocasió de retre-li homenatge amb motiu de la seva jubilació als 70 anys i del pas a la categoria de professor emèrit.

Més informació

30 anys d’estudi de la flora de Paraguai dirigits per J. Molero

 

Dins dels actes d’invitació de professors estrangers que finança el Grup de Recerca de Biodiversitat i Biosistemàtica vegetals, en el qual s’integra l’equip de Biologia de la Conservació, ha tingut lloc una sessió monogràfica dedicada a l’estudi i conservació de la diversitat taxonòmica i genètica de la flora de Paraguai, per part dels membres del BioC durant trenta anys, sota la direcció del Prof. Julià Molero.

L’acte, presentat pel nostre company Cèsar Blanché, ha estat també un moment de felicitació pel pas del professor Molero a la categoria de professor emèrit de la UB i de donar-li la benvinguda al nou càrrec.

 

La sessió ha comptat amb tres ponències:

 

  • Julià Molero (UB): “La cooperación científica de la Universidad de Barcelona en el entorno de la Flora del Paraguay: 30 años de actividades. Expediciones botánicas y taxonomía”

 

El professor J. Molero durant la seva intervenció (Foto J. Simon)

 

  • Joan Simon (UB): “Los Proyectos CROMOPAR y SIIDIGE sobre diversidad genètica y taxonòmica, útiles para la conservación de la flora vascular del Paraguay”

El Dr. J. Simon durant la seva presentació (Foto A. Rovira)

 

  • M. Fátima Mereles (CONACYT-Paraguay, Universidad Nacional de Asunción (FACEN-UNA): “Conservación de la flora del Paraguay: precedentes, estado actual y alternativas para un futuro sustentable”

La Dra. M. F. Mereles, durant la seva intervenció (Foto J. Simon)

Arbres centenaris al paratge de Poblet

Segons que informa la Generalitat de Catalunya, l’equip gestor del Paratge Natural de Poblet està realitzant treballs de localització i inventari dels arbres vells del bosc de Poblet des del passat mes de maig. Durant aquests mesos de treball de camp s’han localitzat i inventariat 409 exemplars que reuneixen les característiques que els defineixen com a arbres vells. De moment s’han datat quatre exemplars de més de 300 anys i un de 459 anys.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tècnics datant l’exemplar de 459 anys.(Foto: gencat)

 

 

 

 

Més informació

1 M eur de Toyota per a la Llista Vermella

 

En el context dels acords del Congrés Mundial de Conservació que s’acaba de cloure a Hawaii, l’empresa automobilística Toyota  -dins de les campanyes d’imatge de la marca- va anunciar la signatura d’un conveni amb la UICN per a subvencionar l’avaluació d’espècies amenaçades, amb més un milió d’euros fins a l’any 2020.

L’acord comporta el finançament per a l’avaluació de més de 28.000 espècies, avui encara no avaluades, en cinc anys, amb destí a la Llista Vermella de la UICN (incloent-hi plantes i fongs).

 

Més informació

Bales gèniques. Tret per la culata?

Bales gèniques.  Tret per la culata?

Cèsar Blanché

Podem emprar “bales” genètiques per alterar el genoma d’espècies competidores de les amenaçades, provocant la modificació o l’extinció de les plagues i així assegurar la salvació de les protegides? Aquesta tècnica (gene drives) d’extinció planificada ha estat debatuda al Congrés Mundial de la UICN. Les conseqüències de modificar genèticament organismes silvestres i relacions ecosistèmiques són a tocar…

Continua llegint «Bales gèniques. Tret per la culata?»

Prioritats mundials de conservació

 

Per primer cop s’han establert unes prioritats mundials en conservació de la biodiversitat, conclusions aconseguides en el marc del congrés mundial de la UICN (World Conservation Congress), que té lloc aquests dies a Hawaii (d’on és originària la malvàcia Hibiscus brackenridgei, espècie-emblema local amenaçada -EN- i reproduïda al logotip del congrés).

 

Aquests prioritats màximes són:

 

  • Limitació del comerç il·legal d’espècies amenaçades
  • Promoció de les solucions al canvi climàtic basades en la pròpia Natura
  • Inclusió de la conservació de la biodiversitat en la comptabilitat del desenvolupament d’energies renovables

 

Més informació

Curs de Seqüències NGS

El Grup de Recerca en biodiversitat i biosistemàtica vegetals (GReB) organitza un Curs d’iniciació a l’anàlisi de seqüències NGS, que tindrà lloc a Barcelona els propers 15 i 16 de setembre. Tot i que el curs és gratuït, cal inscriure-s’hi prèviament.

 

Vegeu el programa i la modalitat d’inscripció

 

 

 

 

CURSET TEÒRIC D’INICIACIÓ
Introducción al análisis de secuencias NGS

Professorat
Joaquin Cañizares y José Blanca Postigo, Universitat Politècnica de València

Temari
Tecnologías de secuenciación NGS
Ejemplos de análisis basados en NGS
Manejo de secuencias NGS
Ensamblaje y mapeo de secuencias
Identificación de SNPs
Análisis de la expresión génica

Lloc: Aula A7, Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació, Universitat de Barcelona
Dies: 15 i 16 de setembre de 2016
Horari: De 9 a 13.30 (amb una pausa de mitja hora) i de 15.00 a 17.00

Inscripció
El curset és gratuït, però cal inscriure-s’hi enviant un correu electrònic amb indicació del nom i de la institució de la persona que s’hi inscriu a Núria Garcia Jacas (ngarciajacas@ibb.csic.es) o Joan Vallès (joanvalles@ub.edu)

Organització i patrocini: Grup de Recerca en Biodiversitat i Biosistemàtica Vegetals (2014SGR514)

 

Repte en conservació: millorar la visibilitat de la flora

Foto: Arte y Jardinería


La permanent constatació que les plantes criden menys l’atenció dels humans que no pas els animals, i, en conseqüència, que s’acaben dedicant menys esforços i recursos a llur conservació (malgrat que sovint les plantes són un nombre superior d’espècies amenaçades en un territori determinat) és el punt de partida de l’article dels biòlegs Balding i Williams, de la University of Melbourne, que acaba de publicar Conservation Biology. Després d’analitzar els perquès de la situació, els autors acaben requerint una recerca psicològica i, de moment, el reconeixement de característiques “humanes” als vegetals (capacitat de comunicació, de treball, de moviment…) per fer-les més “visibles” en el nostre món d’avui (a diferència de les comunitats tradicionals on les plantes eren conegudes i valorades per se). L’article ha estat també revisat a Conservation This Week, de la Universitat de Washington.

 

 

 

Més informació

Comença el congrés mundial de conservació

 

 

“S’ha acabat el temps de xerrar; ara és l’hora de l’acció”, ha afirmat Inger Andersen, directora general de la International Union for Conservation of Nature (IUCN), per donar el tret de sortida del 2016 World Conservation Congress que té lloc des del dia 1 de setembre a Hawai.