30 mesos

30 mesos

Cèsar Blanché

Ara fa uns 30 mesos, el dia 12 de juny de 2014, l’equip directiu de la Direcció General de Medi Natural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca,  Alimentació i Medi Natural, amb el Director General al capdavant, van rebre el document de l’ECCF, que havien encarregat l’any anterior a la ICHN, amb el compromís d’estudiar-lo, traslladar-lo a un acord de Govern i poder presentar-lo passat l’estiu (de 2014). Han passat 30 mesos.

Continua llegint «30 mesos»

El BioC estudia la citogenètica d’Aconitum

El BioC acaba de publicar l’estudi cromosòmic del gènere Aconitum (Ranunculaceae) a la Mediterrània Occidental. El treball, iniciat ja fa alguns anys i acabat fa poques setmanes, és obra de Julià Molero, Anna Rovira, Maria Bosch, Joan Simon i Cèsar Blanché i aporta l’anàlisi de 38 poblacions de 8 tàxons del gènere.

 

Aconitum lycoctonum subsp. lycoctonum, 2n= 16:

A, Moncayo (Hs: Osca) & B, Oukaimeden (Ma: Alt Atlas)


Les poblacions estudiades, a més d’una desena de localitats catalanes, provenen del Marroc, França i Espanya i s’il·lustren amb microfotografies de les plaques mitòtiques i amb l’anàlisi dels respectius cariòtips haploides.

 

Més informació

  • Molero, J., Rovira, A. M., Bosch, M., Simon, J. & Blanché, C. (2016). Karyological study  of  the  genus  Aconitum (Ranunculacae)  in  the  W Mediterranean  Area [In Kamari, G., Blanché, C. & Siljak-Yakovlev, S. (eds), Mediterranean plant karyological data – 26]. Flora Mediterranea 26: 229-239. [pdf]

Noves dades cromosòmiques mediterrànies

Just en els darrers dies de l’any, acaba de publicar-se el volum 26 de la revista Flora Mediterranea, que inclou la nova versió de la sèrie que fins ara s’anomenava Mediterranean Chromosome Number Reports (MCNR) i que ara, tot abastant més tipus de dades cariològiques que no pas el nombre cromosòmic, passa a dir-se Mediterranean Plant Karyological Data (MPKD).

 

La sèrie és editada per la Comissió de Cariosistemàtica de la societat botànica mediterrània OPTIMA, de la qual és secretari el membre del BioC Cèsar Blanché i acaba de complir les 25 edicions. En el volum 26 apareixen les contribucions 1868 a 1902, entre les quals hi ha publicada una contribució del BioC sobre cariologia del gènere Aconitum.

 

Més informació

  • Kamari, G., Blanché, C. & Siljak-Yakovlev, S. (eds) (2016). Mediterranean plant karyological data –26. Flora Mediterranea 26: 215-239. [pdf]

Troben una gramínia nova per a Catalunya

L’equip que estudia la flora del Boumort, que inclou membres de l’IRBio, entre els quals el nostre company membre del BioC Julià Molero, acaba de publicar la descoberta d’una espècie nova per a Catalunya, Aegilops cylindrica Host., al terme d’Oliana, a l’Alt Urgell, a la revista Orsis.

 

Segons que indiquen els autors,es tracta d’una gramínia anual que té una distribució pòntica i del SE d’Europa però que s’ha estès per diverses regions de l’hemisferi nord com a mala herba dels conreus de cereal, amb molt poques localitats conegudes de la península Ibèrica.

 

Més informació

 

  • M. Guardiola, A. Petit, J. Molero & L.Sáez (2016). Aportacions al coneixement de la flora vascular del massís de Boumort i serres veïnes (Prepirineus centrals catalans). Orsis 30: 67-100. Enllaç a l’article

Novetats per a la flora del Boumort

(Foto: pallarsjussa.net)

 

El massís del Boumort ha estat, des de fa trenta anys, una zona extensament herboritzada per membres del Laboratori de Botànica i que ha donat diverses novetats florístiques interessants.

 

Una nova contribució, força extensa on ha participat el nostre company Julià Molero,  permet ara completar el coneixement florístic dels Prepirineus centrals catalans, especialment el massís de Boumort i serres veïnes amb les dades dels darrers anys. Destaca Aegilops cylindrica, novetat per a la flora de Catalunya i la troballa de noves poblacions de Daphne alpina i Scrophularia pyrenaica, espècies considerades en perill (EN); Carex praecox, Phelipanche camphorosmae i Ph. purpurea subsp. bohemica, considerades insuficientment conegudes (DD).

 

Més informació

 

  • M. Guardiola, A. Petit, J. Molero & L.Sáez (2016). Aportacions al coneixement de la flora vascular del massís de Boumort i serres veïnes (Prepirineus centrals catalans). Orsis 30: 67-100. Enllaç a l’article

Noves al·lòctones baleàriques

Eschscholzia californica, nova citació com a al·lòctona a les Balears


L’equip format per Llorenç Sáez, Jordi Serapio, Carlos Gómez-Bellver, Nicola M. G. Ardenghi, Daniel Guillot i Joan Rita acaba de publicar a Orsis, l’article “Noves citacions de plantes vasculars al·lòctones per a les Illes Balears”.

 

Segons que indica el resum de l’article, s’aporten dades per a 67 tàxons, 25 dels quals són nous per a la flora de les Illes Balears: Agave fourcroydes, Amaranthus emarginatus, Asparagus aethiopicus, Bidens pilosa, Cardiospermum grandiflorum, C. halicacabum, Cotyledon orbiculata, Eschscholzia californica, Freesia leichtlinii subsp. alba, Gomphocarpus physocarpus, Gossypium hirsutum, Hedera hibernica, H. maroccana, Lathyrus odoratus, L. sativus, Lycianthes rantonnetii, Malephora uitenhagensis, Opuntia engelmannii subsp. lindheimeri, Osteospermum ecklonis, Phytolacca icosandra (primera citació per a Europa), Vitis × koberi, V. × ruggeri, V. rupestris, Washingtonia robusta i Yucca gigantea. A més, diversos tàxons suposen novetats per a la flora d’algunes illes de l’arxipèlag.

 

Al mateix volum d’Orsis s’inclouen diversos articles amb dades sobre al·lòctones catalanes, així com noves dades per a les conques altes del LLobregat i el Segre, la província de Barcelona o la serra del Boumort (enllaç a l’índex de la revista)

 

Més informació

  • Sáez, L. J. Serapio, C. Gómez-Bellver, N. M. G. Ardenghi, D. Guillot & J. Rita (2016). Noves citacions de plantes vasculars al·lòctones per a les Illes Balears. Orsis 30: 101-131. Enllaç al pdf de l’article


Ha mort Daniel Zohary

Segons que informa el secretariat d’OPTIMA, ahir va morir el Prof. Daniel Zohary.

 

Daniel Zohary va néixer a Jerusalem el 1926. Va cursar els seus estudis a Jerusalem i el 1956  va obtenir el doctorat en Genètica sota la supervisio del Prof. G.L. Stebbins a la University of California, Berkeley.

 

Retornat a Jerusalem va iniciar la seva carrera, a la Hebrew University on ara era Professor Emèrit.

Els seus estudis són fites rellevants en el coneixement dels processos de domesticació i l’origen de les plantes cultuivades, especialment a la regió Mediterrània, i dels recursos genètics silvestres. Domestication of Plants in the Old World ha romàs una de les obres de referència de Zohary, publicada en col·laboració amb Maria Hopf.

Amb ell perdem un pilar monumental de la botànica mediterrània. Descansi en pau.

Conferència de Nacions Unides sobre Biodiversitat

Segons nota de premsa de Nacions Unides, després de la reunió de caps d’estat, durant les sessions tingudes Cancun,a Mèxic, els dies 2 i 3 de desembre, s’han atès durant els dies següents una sèrie d’acords entre representants de 167 països per tal d’integrar els temes de biodiversitat en polítiques forestals, de pesca, d’agricultura o de turisme per tal de complir l’Agenda 2030 de desenvolupament sostenible.

Aquests acords inclouen

 

  • Compromisos de suport als plans estratègics de biodiversitat presentats pels sectors de negocis, ciutats, autoritats subnacionals i joventut
  • Estratègia de capacitació per a implementar el CBD i els seus protocols
  • Àreees protegides marines i terrestres
  • Agenda específica marina (residus, soroll submarí, etc.)
  • Decisions sobre geoenginyeria, biologia sintètica i d’altres

Més informació

Plantes que no haurien d’existir, segons la BBC

La cadena informativa BBC acaba de publicar una notícia de títol provocador per atraure l’atenció a les formacions subantàrtiques de megaforbis de l’illa Campbell Island, prop de Nova Zelanda. És un bon exemple de comunicació per a la valorització de la biodiversitat vegetal, en un canal (BBC-Earth), que té més de 6 milions de seguidors i va en la línia de la campanya proposada en l’àmbit 4 de l’Estratègia Catalana de Conservació de Flora (ECCF 2014-2020).

 

El contingut del reportatge té text, imatges i vídeos i, en bànners adjunts, enllaços a d’altres notícies (les 9 espècies més rares del món, els arbres més grans, etc.)

 

 

Més informació

El BioC, a la Jornada sobre biodiversitat

El canvi climàtic comporta efectes com ara l’augment del nivell del mar, la desaparició de moltes zones costaneres, la desaparició dels esculls coral·lins vius, els canvis en les rutes migratòries dels ocells, l’increment d’espècies invasores a moltes regions, o la irrupció de malalties tropicals en zones temperades. Les repercussions futures d’aquest canvi tan profund són imprevisibles a tot el planeta, i en aquest escenari, un nou moviment  —conegut amb el nom de neo-green— postula alternatives per gestionar la riquesa biològica.

 

La jornada de debat i participació «La biodiversitat enfront el canvi global», organitzada per l’IRBio ha abordat avui l’impacte de l’antropocè, un terme que es refereix al nou període geològic en què l’espècie humana ha esdevingut un agent biogeoquímic fonamental, amb capacitat d’afectar no només la seva pròpia vida sinó també la del conjunt del planeta.

 

Han participat a la Jornada els membres del BioC Julià Molero, Anna Rovira i Cèsar Blanché. Aquest darrer ha intervingut a la taula rodona “Què fem amb la natura en un món dirigit per l’home?”, juntament amb Xavier Ferrer, Joandomènec Ros, Xavier Sans i Marta Riutort.

 

Més informació