Agressió al Pi de les Tres Branques

El diari electrònic Vilaweb publica avui la notícia de l’amputació d’una branca del Pi de les Tres Branques (Pinus sylvestris) situat a Castellar del riu (Berguedà) i símbol de la unitat dels Països Catalans. Segons declaracions al diari, s’atribueix la tala d’una branca a una agressió violenta contra el procés d’autodeterminació en curs a Catalunya.

Cal recordar que els individus o espècies anomenats paraigua o bandera, amb un elevat valor simbòlic o amb significat cultural, religiós, etc. són sovint emprats en Conservació de Flora com a elements de comunicació social sobre el valor de la biodiversitat i la necessitat de protegir-la.

Imatge de 1905 del Pi de les Tres Branques (Foto: Viquipèdia)

Si es confirma l’actuació vandàlica es tractaria d’una agressió doble, al patrimoni natural del país i a un símbol nacional, pluricentenari i glossat en la poesia, entre d’altres, de Mossèn Cinto Verdaguer. La normativa que protegeix aquest arbre…

… deriva de la legislació sobre arbres monumentals a Catalunya. Aquest individu de Pinus sylvestris (catalogat com a AM 14.050.01 -1987), concretament, es troba cobert per  normativa del Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya (Ordre 1987.10.20 – DOGC 910, 1987.11.04). Es tracta d’una normativa de perfil baix, sense sancions prefixades (Article 8 – “Les  infraccions  al  que  disposa  aquest  Decret se sancionaran  d’acord amb el que preveu la legislació vigent sobre Espais Naturals, Forests i Sòl”), que caldrà concretar.

Més informació

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *