Anàlisi de la raresa de Silene sennenii

Els Annals de l’Institut d’Estudis Empordanesos acaben de publicar el darrer volum fa unes setmanes, on apareix una nova aproximació a l’estat de conservació de la Silene de Sennen, avaluant si la raresa actual és d’origen antròpic o natural. L’article, de Matteo Belpinati i Joan Font, proposa mesures de conservació que minimitzen la fragmentació i fan possible la connectivitat dels retalls d’hàbitat en l’espai agrícola.

M. Belpinati & J. Font Garcia (2013) – La conservació de l’endemisme Silene sennenii en un paisatge fragmentat. Raresa antròpica o natural?
Annals de l’Institut d’Estudis Empordanesos 44: 315-330 / DOI: 271389

RESUM

En aquest treball s’estudia la flora acompanyant de l’endemisme empordanès Silene sennenii a la subpoblació de Baseia (Siurana, Alt Empordà) com a mètode per a caracteritzar el seu hàbitat. La relació entre la presència del tàxon i les característiques geològiques i els usos històrics del sòl ha permès una prospecció més efectiva del territori i la localització de tres nous rodals. Els fenassars són l’hàbitat més favorable per a l’espècie i no s’han trobat diferències florístiques que expliquin la presència o absència del tàxon. Únicament les limitacions relacionades amb la dispersió són les que explicarien l’absència de l’espècie en alguns rodals. Es proposen mesures de conservació que tinguin en compte tant els rodals de presència efectiva com aquells on l’espècie no hi ha estat trobada, ja que minimitzen la fragmentació i fan possible la connectivitat dels retalls d’hàbitat en l’espai agrícola

Més informació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *