Aprovat el pla especial de la ZV de la Garrotxa


S’ha aprovat el Pla especial de la Zona Volcànica de la Garrotxa per acord de govern GOV/161/2010, de 14 de setembre. Segons nota de premsa del DMAH, “aquest pla té com a objecte la protecció de l’espai natural i la definició detallada dels usos permesos en cada zona. Ha estat elaborat per la Junta de Protecció de la Zona Volcànica de la Garrotxa, que ha estat reforçada per un programa de participació pública i institucional”.

 

 

El projecte del pla especial integra tant les aportacions resultants del procés de participació pública i institucional, d’exposició al públic, d’audiència als ens locals i dels informes del Consell de Protecció de la Natura, del Centre de la Propietat Forestal i l’informe de l’Institut Geològic de Catalunya. De l’extens articulat del pla, destaquem l’art. 28, destinat específicament a la conservació de flora i, en particular els punts 4 i 5, que reproduïm a continuació:

Art.28 […]

“4. Espècies estrictament protegides. D’acord amb el que estableixen el Decret 328/1992, de 14 de desembre, i el Decret 172/2008, de 26 d’agost, de creació del Catàleg de flora amenaçada de Catalunya, són espècies estrictament protegides a la Zona Volcànica: Isopyrum thalictroides, Galanthus nivalis, Aconithum pyrenaicum, Oplismenus undulatifolius, Asplenium marinum i Carex grioletii.

D’acord amb la legislació específica, resten prohibides la recol·lecció, la tallada i el desarrelament d’exemplars de boix grèvol (Ilex aquifolium), de les espècies esmentades i d’altres espècies vegetals estrictament protegides a Catalunya que es trobin dins l’àmbit de la Zona Volcànica, o d’alguna de les seves parts, incloses les llavors, i també llur comercialització.

5. Així mateix, cal evitar actuacions que puguin comportar efectes negatius significatius sobre les espècies següents: Anemone ranunculoides, Anogramma leptophylla, Caltha palustris, Carex acutiformis, Carex depauperata, Carex riparia, Cheilanthes marantae, Cheilanthes pteridioides (incloses les subsp. acrostica i maderensis), Corydalis solida, Luzula pilosa, Mannia fragrans (briòfit), Narcissus moleroi, Narcissus poeticus, Narcissus pseudonarcissus, Ophioglossum azoricum, Polygonatum multiflorum, Polygonum amphibium, Potamogeton densus, Pyracantha coccinea (només exemplars espontanis autòctons) i Scilla lilio-hyacintus.”

Més informació

Enllaç al text del Pla Especial (ACORD GOV/161/2010, de 14 de setembre, pel qual s’aprova definitivament el Pla especial de la Zona Volcànica de la Garrotxa. DOGC Pàg. 75229) – Web del DOGC

Notícia 15/10/2010 – Web del DMAH

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *