Biologia reproductiva i conservació de flora: nova tesi a la UAB

El proppassat divendres 10/10/2014, es va presentar a la Universitat Autònoma de Barcelona la tesi doctoral de Juande D. Fernández Carmona que duia per títol Variación espacial en la polinización y el éxito reproductivo de una herbácea endémica: implicaciones para su conservación, que va obtenir la màxima qualificació, jutjada per un tribunal amb participació de la Dra. Maria Bosch, membre del BioC.

 

El treball ha estat dut a terme al CREAF (UAB), sota la direcció de José M. Gómez (Universidad de Granada) i Jordi Bosch (CREAF) i ha estudiat monogràficament els aspectes reproductius de Erysimum popovii (Brassicaceae), un endemisme herbaci del S.E. Ibèric, amb la categoria UICN NT (quasi amenaçada).

 

La tesi ha estudiat un total de 28 poblacions, on s’han mesurat les variables relacionades amb pol·linitzadors, hàbitat i clima, incloent-hi l’estudi demogràfic, l’avaluació de la limitació de pol·len (mitjançant experiments d’addició) i de la limitació de reclutament (per addició de llavors). És particularment interessant el darrer capítol (Capítol 4), on s’avalua l’estat de conservació de E. popovii dins i fora de les àrees protegides.

 

 

 

En general, la bona condició dels hàbitats dins dels ENP afavoreix la fauna disponible i, per tant, un bon servei de pol·linització, mentre que, contràriament, existeix una pressió per herbivoria, dins dels ENP que afecta en sentit negatiu. Els resultats d’aquest darrer capítol, han estat publicats a la revista Biodiversity and Conservation

 

Més informació


  • J.D. Fernández & José M.l Gómez (2012). Advantages and drawbacks of living in protected areas: the case of the threatened Erysimum popovii (Brassicaceae) in SE Iberian Peninsula – Biodivers Conserv. 21:2539–255 – Enllaç a l’article

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *