Buxbaumia viridis, retrobada al Montseny

La raríssima molsa Buxbaumia viridis, descoberta per la Dra. Creu Casas al Montseny i que es donava per extingida en aquest massís dels de l’any 1985, ha estat retrobada per Llorenç Sàez, professor de Botànica de la UAB.  La troballa ha estat objecte d’un reportatge del programa “El Medi Ambient” de TV3, que podeu veure enllaçant des del Portal BioC.

Buxbaumia viridis es troba legalment protegida atès que fa part del Catálogo estatal de especies amenazadas (categoria “Vulnerable”) del Reial Decret 139/2011 (enllaç) i, a més, aquesta població es localitza a l’interior del Parc Natural del Montseny, que ja ha encarregat l’estudi per a emprendre les accions de conservació necessàries.

Per a L. Sàez, aquest cas de retrobament és un exemple del que per a mi és, en Ciència i en Conservació, que “l’absència d’evidència no és evidència d’absència” i ve a ratificar que cal mantenir un seguiment continuat de les poblacions d’espècies amenaçades, fins i tot si no són retrobades durant anys. La pròpia UICN estableix una caució de com a mínim 50 anys de cerca continuada sense retrobament per donar una població determinada per extingida. En el cas de B. viridis, la dificultat prové del reduït nombre d’experts capaços d’identificar briòfits al nostre país, un aspecte que cal tenir en compte per assegurar el necessari relleu generacional d’especialistes dels diversos grups vegetals que, en el cas de les molses, s’han agrupat a la unitat de Botànica de la UAB, a l’escola de la Dra. Creu Casas.

 

Més informació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *