Campanya d’estiu del BioC al Cap de Creus

El passat juliol, per iniciativa del Parc Natural del cap de Creus i de l’Àrea del Medi Natural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de Girona, es va realitzar una campanya de prospecció de les poblacions de Seseli farrenyi, endemisme estrictament empordanès, amb un nombre reduït de poblacions a la franja litoral del nord del cap de Creus i que es troba dins del Catàleg de Flora Amenaçada de Catalunya.

En aquesta campanya hi van participar diversos membres del BioC.

Alguns membres de l’expedició dirigint-se, en zodiac, a zones de difícil accés i illots. En primer pla i d’esquerra a dreta: Xavier Vilabella, Elisabet Aguilar, Leo Bejarano, Mane Martinell. En segon pla i d’esquerra a dreta: els governants de la barca i Quim Gubau. [Fotografia: J. M. Dacosta, 2011]

 

Crònica d’Elisabet Aguilar

Amb aquesta campanya es pretenia elaborar un mapa de distribució de l’espècie al llarg de la costa del cap de Creus, detectar i localitzar possibles noves poblacions, determinar-ne el nombre total d’individus i avaluar les amenaces actuals de l’espècie. En ella hi van participar investigadors i tècnics de l’Àrea del Medi Natural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural a Girona, membres de la Generalitat de Catalunya, de la Universitat de Girona, del propi Parc Natural i alguns membres i col·laboradors del BioC (M.C. Martinell, A. Galian, E. Aguilar).

Ara fa un any, al 2010, es va crear una certa alarma respecte a aquesta espècie, ja que, després de 10 anys sense fer una avaluació del seu estat, es va trobar que el nombre d’efectius havia disminuït enormement (López-Pujol et al., 2010).

 

Individus reproductiu (A) i vegetatiu (B) de Seseli farrenyi. [Fotografies: E. Aguilar, 2011]

 

Enguany, el Parc Natural del Cap de Creus i la Delegació de Medi Ambient de Girona, han coordinat una campanya exhaustiva en tots els hàbitats on podia trobar-se l’espècie, fins i tot en indrets de molt difícil accés, com ara illots i cales. Malgrat haver fet un molt gran esforç de prospecció, tant als voltants de les poblacions conegudes com a d’altres zones de característiques similars on es creia poder trobar Seseli farrenyi, el nombre d’individus localitzats és només lleugerament superior al trobat l’estiu passat  i, decididament, més petit que deu anys enrere. S’han localitzat petits grups d’individus que no es van trobar al 2010, però dins de les poblacions ja conegudes. Aquests resultats venen a confirmar la davallada demogràfica detectada ja l’any passat i ara seran analitzats en l’informe que es lliurarà al Parc Natural properament

Mane Martinell i E. Aguilar marcant la localització GPS d’un individu de Seseli farrenyi. [Fotografia: J.M. Dacosta, 2011]

Almudena Galian fent el recompte dels fruits d’un individu reproductiu de S. farrenyi. [Fotografia: E. Aguilar, 2011]

La identificació d’un causa d’amenaça clara i única és dificultosa, ja que dues pressions fortes proposades al cap de Creus, per al sèseli de Farreny, com són els incendis i la freqüentació humana, no semblen tenir incidència en l’espècie després del treball de camp realitzat enguany. D’altres explicacions que poden tenir relació amb oscil·lacions el cicle biològic o els efectes dels temporals  només es poden analitzar amb més perspectiva temporal i és per aquesta raó que el Parc Natural està desenvolupant un pla de seguiment de l’espècie a més llarg termini.

Cal dir que la intensitat de la prospecció de camp, al llarg de diversos dies, ha permès tenir un grau de coneixement molt complet de la localització de tots els nuclis de poblacions i que només ha estat possible a través de la col·laboració i dedicació de moltes persones i entitats, a les quals s’han sumat els membres del BioC.

Més informació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *