2010, Any Internacional de la Biodiversitat

Comença el 2010, Any Internacional de la Biodiversitat

Cèsar Blanché

El Conveni per a la Diversitat Biològica (CBD) de les Nacions Unides ha declarat l’any 2010 com a Any Internacional de la Biodiversitat. Durant tot l’any se succeiran activitats de tota mena per difondre la problemàtica de la necessitat de preservar la diversitat biològica i estimular l’adopció de mesures per a aconseguir-ne la conservació efectiva.

La declaració de “Dies Mundials de…” o de ”Anys Internacionals de…” ha atès límits de saturació que difícilment arriben a fer forat al panorama mediàtic, a l’atenció de la població i a les agendes dels responsables polítics i socials d’introduir els canvis que les “Diades” reclamen. No obstant, hom no pot negar que són una eina de certa utilitat per competir en la introducció de temes en el debat públic (el darrer “Any Darwin” n’ha estat un bon exemple) i per això el Portal BioC no pot deixar passar aquesta ocasió i se’n farà ressò al llarg de tot l’any, sumant, en la nostra mesura, a la iniativa del CBD.

Ara que comença l’any (tot i que algunes activitats ja han tingut lloc a finals de 2009, com ara la sessió de la ICHN “Aturem la pèrdua de Biodiversitat”) és un bon moment per observar les condicions d’arrencada de la celebració en el context de la conservació de plantes a casa nostra.

El darrer número del butlletí Notícies de la ICHN es feia ressò del reconeixement descoratjador de la manca de compliment dels objectius que la campanya Countdown 2010, promoguda per la UICN per aglutinar esforços d’entitats i d’administracions amb compromisos concrets per aturar la pèrdua de biodiversitat, tot reconeixent la manca d’avenços definits i mesurables, almenys a Europa.

Logotip de la campanya de la UICN per al Compte enrere 2010

Ara que ha acabat aquest compte enrere, les poques entitats signatàries del compromís al nostre país (d’un total de 975 a tot el món) també poden presentar un balanç relativament migrat, malgrat la solemnitat de l’acte de signatura (tardor de 2007) per part de l’aleshores màxim responsable de Medi Natural de la Generalitat de Catalunya (el Director General Ramon Luque). En el cas de la flora, s’han de posar de relleu, com a fites d’aquest període, la celebració de les I Jornades Catalanes de Conservació de Flora (I JCCF a Blanes, el juny de 2008),  la publicació del Decret 172/2008 (agost de 2008), el suport a l’edició del Llibre Vermell de plantes endèmiques i amenaçades de Catalunya (de publicació en els propers mesos) i la recent creació, a finals de 2009, de la Comissió Assessora de Flora de Catalunya (cf. Notícia BioC), juntament amb altres múltiples iniciatives de tota mena d’organismes i d’institucions (majoritàriament no signatàries del Compte Enrere, tanmateix).

Tothom té dret a veure si, durant aquest període de compte enrere, el got ha quedat mig ple o mig buit. La meva opinió és que ha costat molt (massa) arribar fins aquí i que només hem recuperat part de l’endarreriment que arrossegàvem, però també és ben cert que el 2010 tindrem uns instruments (el decret, el Llibre Vermell) i uns espais de debat (la Comissió de Flora, les properes II Jornades CCF, que han de tenir lloc a Barcelona) que no teníem el 2007. Els diversos territoris dels Països Catalans ens situem enguany, doncs, en condicions equiparables de sortida per veure l’ús que sabrem fer d’aquesta oportunitat per aconseguir una millora en el coneixement i en la conservació de la biodiversitat vegetal, que és l’objectiu d’aquest any 2010. I com tots els objectius seriosos, hauria de ser mesurable, en el sentit que els saxons donen al terme accountability, és a dir, donant comptes de manera clara. En el nostre àmbit, la mesura del compliment dels objectius hauria de ser el nombre i l’eficàcia de les mesures empreses, o, dit en altres mots, quantes espècies o poblacions han estat conservades de manera efectiva com a conseqüència de les accions dutes a terme i quantes han desaparegut o han empitjorat llur estat de conservació.

El nostre desig per al 2010 des de l’equip de recerca BioC és que aquest balanç sigui ben positiu i que ens puguem acostar a l’assoliment dels objectius per al nostre país que tenia plantejats el Compte Enrere 2010. Encara queden… 359 dies per acabar l’any!

Més informació


Citació/PDF/Handle

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *