Conservació ex situ al País Valencià: nou llibre

Acaba de publicar-se el llibre Manual para la conservacion de germoplasma y el cultivo de la flora valenciana amenazada, editat per la Generalitat Valenciana i coordinat per P. Ferrer , I. Ferrando, C. Gago i E. Laguna, una valuosíssima recopilació metodològica i de fitxes monogràfiques sobre conservació ex situ de les espècies en perill i vulnerables de la flora del País Valencià. El llibre es pot obtenir gratuïtament en pdf.

És una novetat bibliogràfica que posa a disposició de tots els interessats en la flora dels Països Catalans, ibèrica i mediterrània una obra –amb la qualitat formal i de contingut “marca de la casa” dels nostres col·legues valencians capitanejats per Emili Laguna- de primera magnitud, com a guia per a la conservació ex situ, tant en la part de manual de tècniques, com en la part de monografies. En consonància amb els temps d’austeritat que corren, el llibre és disponible gratuïtament per descàrrega des del web de la Generalitat Valenciana (enllaç al pdf fent clic aquí), que és el mecanisme de difusió previst per a l’obra.

 

FERRER-GALLEGO, P.P., I. FERRANDO, C. GAGO & E. LAGUNA (Eds.) 2012. Manual para la conservacion de germoplasma y el cultivo de la flora valenciana amenazada. Coleccion Manuales Tecnicos Biodiversidad, 3. Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient. Generalitat Valenciana. València.
Pàgines: 239
Preu: distribució gratuïta (descàrrega pdf)
ISBN: 978-84-482-5757-6
Dipòsit legal: V-2010-2012

 

Portada de l’obra, amb il·lustració dels tramusos valencians (Lupinus mariae-josephae) al CIEF

Sens dubte, i durant molt de temps, caldrà recòrrer a aquest nou estàndard que és una fita de primera magnitud per a la conservació de les plantes dels Països Catalans i guia per a biòlegs de la conservació, estudiosos, responsables de l’administració i de jardins botànics, naturalistes i estudiants interessats en conservació ex situ de la flora mediterrània.

El llibre compta amb un pròleg de Gianluigi Bacchetta Professor de Botànica Ambiental i Aplicada de la Universitat de Càller i director del Centro Conservazione Biodiversitá (CCB) de Sardenya (Itàlia), del qual reproduïm diversos paràgrafs amb la valoració de l’obra:

[…] “El Servicio de Espacios Naturales y Biodiversidad, y el Centro para la Investigacion y Experimentacion Forestal de la Generalitat Valenciana (CIEF) y, en concreto, los tecnicos e investigadores que trabajan en el Centro, han actuado de forma ejemplar respetando los dictamenes de los convenios, las directivas comunitarias y las estrategias sobre conservacion de la biodiversidad, dedicandose de forma coherente a la conservacion de la flora amenazada de la Comunitat Valenciana. La presente obra es el resultado de numerosos añoos de duro trabajo de campo y laboratorio, y el fruto de un gran esfuerzo coral que siempre ha marcado el reto de los equipos coordinados por Emilio Laguna y Antoni Marzo”

“No se trata simplemente de un manual, estamos frente a un volumen que aborda el tema de la conservacion del germoplasma y del cultivo de la flora amenazada de forma exhaustiva. La primera parte del mismo aporta una generosa cantidad de datos dificiles de hallar en la bibliografia habitual. En particular, la informacion referida al cultivo, la viverizacion y las colecciones de plantas vivas denota la gran experiencia y el altisimo nivel alcanzado por el CIEF en el ambito mediterraneo y mas alla de él.”

“La segunda parte, que constituye el corazon de la obra, presenta mas de 60 fichas sobre especies amenazadas de la flora valenciana, en las cuales, de forma muy completa, destacan los datos biologicos, asi como los de germinacion y conservacion de semillas. En especial, es de resaltar el estudio y ensayo de cultivo de todas las plantas tratadas en el volumen, algunas de las cuales han sido estudiadas ex situ por primera vez.”

“Ademas de la importancia del contenido, cabe subrayar la ortodoxia terminologica, nomenclatural y taxonomica empleada, solo comparable con las obras cientificas de
mayor prestigio internacional.”

Les espècies que tracta monogràficament el llibre es presenten en format de fitxes fàcilment consultables i entenedores, com la que reproduïm

 

Exemple d’una de les fitxes monogràfiques incloses a l’obra (Medicago citrina), A.

 

Exemple d’una de les fitxes monogràfiques incloses a l’obra (Medicago citrina), B

 

Més informació

En perill d’extinció:
Achillea santolinoides
Ajuga pyramidalis
Allium subvillosum
Anarrhinum fruticosum
subsp. fruticosum
Apium repens
Boerhavia repens
Erodium celtibericum
Garidella nigellastrum
Halimium atriplicifolium
Kernera saxatilis
subsp. boissieri
Limonium bellidifolium
Limonium dufourii
Limonium lobatum
Limonium perplexum
Nymphaea alba
Odontites valentinus
Parentucellia viscosa
Reseda hookeri
Salsola soda
Silene cambessedesii
Silene hifacensis
Solenopsis laurentia

Espècies vulnerables
Antirrhinum valentinum
Astragalus alopecuroides
subsp. grosii
Astragalus oxyglottis
Biarum dispar
Campanula mollis
Carex elata
Centaurea lagascae
Cheirolophus lagunae
Clematis cirrosa
Commicarpus africanus
Diplotaxis ibicensis
Ferula loscosii
Ferulago ternatifolia
Festuca triflora
Genista umbellata
subsp. umbellata
Gypsophilla bermejoi
Halopeplis amplexicaulis
Helianthemum caput-felis
Helianthemum guerrae
Kosteletzkya pentacarpa
Leucanthemum arundanum
Leucojum valentinum
Limonium densissimum
Limonium mansanetianum
Lupinus mariae-josephae
Medicago citrina
Petrocoptis pardoi
Pinguicola dertosensis
Sideritis chamaedryfolia
subsp. littoralis
Sideritis glauca
Silene diclinis
Teucrium lepicephalum
Thalictrum maritimum
Thymus lacaitae
Thymus webbianus
Vaccinium myrtillus
Vella lucentina
Vitaliana primulifolia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *