Descrit un nou Alyssum al Pallars Sobirà

Judita Zozomova-Lihova, investigadora de l’Institut de Botànica de l’Acadèmia de Ciències d’Eslovàquia i col·laboradors acaben de publicar una nova espècie de botgeta, Alyssum cacuminum Španiel, Marhold & Lihová, sp. nov., descrita del Pallars Sobirà (Vall de Cabdella) en un treball recent de revisió del grup d’Alyssum montanum a l’Europa Occidental i Nord d’Àfrica, publicat a la prestigiosa revista Taxon.


Es dóna la circumstància que Guardiola et al. (2009) havien recol·lectat mostres d’aquesta mateixa població (Montorroio) amb destí al banc de llavors d’Aigüestortes (sub Alyssum cuneifolium) tot just indicant la novetat corològica i comentant l’àrea de distribució:

 

Alyssum montanum (Montorroio, Pallars Sobirà, loc. class.). Foto: Moisès Guardiola

 

 

A Catalunya és molt rar; només es coneixia de 5 localitats de l’Alta Ribagorça, el Ripollès i la Cerdanya, a les quals cal afegir les dues localitats que aportem de la Noguera Pallaresa” (Guardiola et al., l.c.: 33).

 

Aprofitant l’amabilitat de Moisès Guardiola, hem substituït la foto de la notícia original [5.12.2014] per la de la població pirinenca (locus classicus) d’on s’ha descrit l’espècie.

 

La nova botgeta és un forma de crestes i cimals muntanyencs (“cacuminum“) d’alta muntanya (1800-2800 m) dels Pirineus centrals i orientals, propi de roquissars i pastures, tetraploide (però de vegades hexaploide), que es diferencia per caracterísiques i dimensions de l’estructura floral i de l’indument de A. cuneifolium i de A. flexicaule. L’estudi també inclou dades filogeogràfiques i empra marcadors cloroplàstics i AFLPs com a font de dades moleculars juntament amb les morfològiques.

 

Més informació



  • Enllaç a Guardiola et al (2009) Guardiola, Moisès; Albert Petit; Josep Maria Ninot i Sugrañes. “Aportacions a la flora dels Pirineus centrals.” Butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural [en línia], 2009, , p. 31-40. http://www.raco.cat/index.php/ButlletiICHN/article/view/235830/318093 [Consulta: 10-12-14]


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *