Alteració de poblacions de Stachys maritima

 Segons que ha pogut saber el Portal BioC, durant la realització d'una campanya d'observació de Stachys maritima Gouan al nord de Catalunya, s'ha pogut comprovar la destrucció i alteració de dues de les seves poblacions en les darreres setmanes.

 

 

Figura 1. Individu de Stachys maritima sota runa abocada prop de Torroella

Stachys maritima és una espècie legalment protegida a Catalunya pel Decret 172/2008 (annex 1, en perill d'extinció). No obstant això, diverses activitats lligades a la gestió de residus han afectat recentment almenys dues de les seves poblacions.

Al Baix Empordà (Figura 1), s'han produït diversos abocaments de runa als nuclis poblacionals dels sorrals interiors al peu del Montgrí.

 

D'altra banda, a la localitat on l'espècie és present prop de l'Escala (Alt Empordà), els amuntegaments de sorra i runa de procedència desconeguda, tot i que semblen provenir d'actuacions d'acondicionament de l'entorn, han colgat pràcticament en la seva totalitat el nucli poblacional existent (Figura 2).

Novament, podem constatar que la simple presència d'un tàxon als llistats legals no es cap garantia de conservació efectiva si no va acompanyada d'altres mesures de protecció activa, més encara, si el seu hàbitat és sotmès a una pressió tan forta com la que pesa sobre els sistemes litorals de zones turístiques. Segons el Decret 172/2008, les espècies, que com Stachys maritima, fan part de l'Annex 1 (art. 5) han de disposar d'un pla de recuperació.

 

 

Figura 2.- Monticles de runa i sorra abocats sobre la població de Stachys maritima de St. Martí d'Empúries (L'Escala)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *