Diversitat genètica d’endemismes extrems

La prestigiosa revista Plant Systematics and Evolution ha publicat en línia l’article dels membres del BioC Jordi López-Pujol, M. Carmen Martinell, Sergi Massó i Cèsar Blanché, juntament amb Llorenç Sàez (UAB), sobre la mínima diversitat genètica detectada a Coritospermum (=Ligusticum) huteri, endemisme extrem del cim del Puig Major, a l’illa de Mallorca. L’article també aborda la revisió dels casos d’espècies endèmiques extremes publicats a la bibliografia mundial.

 

 

 

 

Coritospermum huteri, en un tancat per prevenir l’efecte dels herbívors gestionat pel Govern de Balears (Foto: C. Blanché)

Amb un mostratge molt complicat (que va requerir la participació d’equips d’escaladors experts) a la zona culminal del Puig Major, s’han detectat nivells baixíssims de diversitat genètica en aquesta espècie (P = 8.3 %, A = 1.08, He = 0.022), limitada a tan sols 2 al·lels en un únic locus variable que ofereixen un total de 3 genotips multilocus (l’heterozigot i els dos homozigots). La distribució en l’espai de l’estructura genètica poblacional confirma les hipòtesis sobre l’efecte destructiu de les explosions als anys 50-60 per aplanar la zona de cim i la necessitat de millorar els nivells de diversitat dels individus reintroduïts dins del pla de conservació del Puig Major del Govern de Balears. La baixa diversitat es relaciona també amb les restriccions l’efecte fundador i de la condició d’endèmica extrema. Finalment, l’article revisa els casos de endemismes extrems (ENE: extremely narrow endemics) reportats a la bibliografia mundial.


López-Pujol, J.,  M. C. Martinell, S. Massó,  C. Blanché & L.  Sàez (2012)
-The ‘paradigm of extremes’: extremely low genetic diversity in an extremely narrow endemic species, Coristospermum huteri (Umbelliferae).Plant Systematics and Evolution. Online First, DOI 10.1007/s00606-012-0732-3

 

Més informació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *