El BioC participa a “Poblaciones en Peligro”

A finals de 2009, el Ministeri de Medi Ambient ha publicat el llibre “Poblaciones en Peligro....”  en el qual figura la fitxa corresponent a Delphinium bolosii, redactada pels membres del BioC, fruit del treball de seguiment demogràfic durant tres anys en el marc del projecte AFA.

Bosch, M., Orellana, M. R., López-Pujol, J., Rovira, A., Martinell, M. C., Blanché, C., Domínguez, F. & Albert, M. J. (2009)
“Delphinium bolosii C. Blanché & Molero”
In: Poblaciones en Peligro: Viabilidad Demográfica de la Flora Vascular Amenazada de España (Iriondo, J. M., Albert, M. J., Jiménez-Benavides, L., Domínguez-Lozano, F. & Escudero, A. [eds.].
Dirección General de Medio Natural y Política Forestal (Ministerio de Medio Ambiente, y Medio Rural y Marino), Madrid: 145-147.

Vegeu a continuació el resum de la contribució dels autors

L’avaluació de l’espècie segons criteris habituals (B,C,D) era, fins al moment: EN B1ab(iii,iv,v)+2ab(iii,iv,v); C1. L’aplicació dels criteris A i E de la UICN (no emprats mai abans per a avaluar espècies de flora de Catalunya) ofereix els resultats següents a les dues poblacions estudiades de D. bolosii
(convé recordar que aquests criteris d’avaluació tenen en compte la projecció de dinàmica demogràfica poblacional i, per tant, són a escala de població, no de tàxon)

Ulldemolins (Priorat)- La reducció projectada de l’abundància en el termini de 10 anys amb una probabilitat p=90% és del 0,4%. El criteri A3b li confereix la categoria de “Quasi Amenaçat”
La probabilitat d’extinció estimada per a l’interval de 10 i 20 anys és del 0%, mentre que per a l’interval de 100 anys és del 78%. El criteri E li confereix la categoria “Vulnerable”

Rubió de Baix (La Noguera) – La reducció projectada de l’abundància en el termini de 10 anys amb una probabilitat p=90% és del 69%. El criteri A3b li confereix la categoria de “En Perill”
La probabilitat d’extinció estimada per a l’interval de 10 i 20 anys és inferior als límits establerts i a  100 anys, del 100 %. El criteri E li confereix la categoria “Vulnerable”

Macroglossum stellatarum pol·linitza D. bolosii (Foto: M. Bosch).

Més informació:

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *