Es presenta l’inventari de boscos singulars de Catalunya

Ahir es va presentar a la seu de l’IEC, l’Inventari de Boscos Singulars de Catalunya, un recull de dos-cents noranta-dos boscos repartits pel territori que presenten uns valors únics, que servirà per a replantejar les estratègies de manteniment i millora dels espais forestals i serà un referent per als gestors del bosc, amb incidència directa sobre la conservació de la biodiversitat. El projecte, realitzat pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), s’ha presentat en el marc de la Jornada «Boscos singulars: una riquesa del nostre territori», organitzada conjuntament pel CREAF, la Societat Catalana de Biologia (SCB) i la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), filials de l’IEC.

A l’Inventari s’han recollit 292 boscos, un 0,3% del total de la superfície arbrada del país. Les comarques gironines, l’Alt Pirineu i la Vall d’Aran són les que presenten més boscos singulars. En total representen un 60% de tots els boscos singulars, que poden ser tant de propietat pública com privada.  Cal destacar que només el 40% de tots els boscos singulars es troben en espais protegits.

Els investigadors del CREAF responsables del projecte, Marc Gràcia, Jordi Vayreda i Lluís Comas, han recalcat que s’ha fet un esforç per incloure al catàleg boscos de totes les comarques catalanes. Cada bosc inventariat té una rellevància relativa a nivell local, de vegueria o de país.

Durant tot el dia, investigadors i tècnics dedicats a la planificació i la gestió del territori han reflexionat sobre les funcions econòmiques, socials i mediambientals dels boscos, amb l’objectiu de formular propostes innovadores que facin compatibles els usos i els serveis amb la conservació. La presentació de la Jornada ha estat a càrrec de Xavier Clopès, de la Generalitat de Catalunya; Javier Retana, director del CREAF; Lluís Tort, president de la SCB, i Josep M. Ninot, president de la ICHN.

Més informació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *