Canvi climàtic: nou projecte de la FTP

Entre el 2008 i el 2010, el Dr. Jaume Terradas, catedràtic emèrit d’Ecologia de la UAB i exdirector i fundador del CREAF, dirigirà un projecte per planificar l’estratègia catalana per mitigar els efectes del canvi climàtic finançat per la Fundació Territori i Paisatge.  Segons declaracions que recull el diari El Punt (7.XII.08), “cal estar preparat per al pitjor de tots els escenaris” i pensa que el nivell del mar no pujarà entre un pam i mig metre, com afirma l’IPCC (Pannell Intergovernamental del Canvi Climàtic, que actua sota la cobertura de l’ONU i que va rebre fa poques setmanes el Premi Nobel de la Pau, juntament amb Al Gore), sinó molt més. I que això amenaça espais d’interès natural de primera línia de la costa (com ara els Aiguamolls de l’Empordà, el Delta de l’Ebre i el del Llobregat) i moltes espècies animals i vegetals

El Projecte de recerca inaugura el nou pla estratègic de R+D+I de la Fundació Territori i Paisatge, amb un pressupost de 250.000 euros anuals, durant 3 anys, i persegueix saber com poden perviure les espècies actuals (migració en alçada? migració latitudinal cap al nord?) i com caldrà modificar les polítiques d’espais protegits per garantir la supervivència de la biodiversitat en les noves condicions climàtiques.  

 

“ Ara ja ens calen  1,3 Terres”

 Durant la presentació del projecte, el naturalista i director de la Fundació TiP, Jordi Sargatal, en declaracions a El Punt va alertar que cal aturar el consum de recursos naturals, i que els habitants de la terra consumim un 30% més dels recursos naturals que la Terra pot sostenir: “Al ritme actual, ens farien falta 1,3 terres, però només tenim una sola Terra, ens endeutem i aquest ritme és insostenible. No tenim lloc per obtenir nou capital”. El diari també recull opinions del geògraf Martí Boada, que subratlla els canvis fenològics que s’estant detectant i la gran amenaça que representen els incendis forestals, a conseqüència d’estius càlids i molt secs i destaca les principals espècies que es veuran afectades en la seva supervivencia. Entre les més vulnerables cita els avets (Abies), alguns espècies de pins (Pinus pinea, P. sylvestris i P. uncinata), d’alzines (Quercus ilex, Q. suber), el lliri de neu (Galanthus nivalis) i diverses espècies de gencianes (Gentiana). 

 

Més informació:

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *