Ha mort Jaume Gamisans

Segons que acaba d’informar-nos Letitia Hugot, directora del Conservatoire botanique national de Corse, aquesta nit ens ha deixat Jaume Gamisans, botànic català expert en la flora pirinenca i de Còrsega que havia estat professor de Biologia Vegetal a la Universitat de Tolosa de Llenguadoc, durant la seva activitat acadèmica.

 

Gamisans era president del Comité scientifique « Flore corse » (Conservatoire botanique de Genève) sobre la qual ha descrit un bon nombre de tàxons, n’ha dreçat el catàleg, n’ha estudiat la vegetació i n’ha sintetitzat els extensos coneixements a obres com ara Flora Corsica (2007) o La flore endémique de la Corse, aquest estiu encara en feia conferències de divulgació. Volem destacar especialment la seva col·laboració en la tesi doctoral de Teresa Franquesa sobre flora i vegetació del Cap de Creus i en els darrers anys, la seva vinculació amb Catalunya havia pogut tornar a prendre forma institucional, a través de la pertinença al Patronat de la Fundació Carl Faust, que gestiona el Jardí Botànic Marimurtra de Blanes.

 

 

 

Ha estat una persona molt apreciada per la seva bonhomia i qualitat científica, a la qual s’han dedicat espècies en honor seu, com ara Taraxacum gamisansii Soest o Festuca gamisansii Kerguélen. Havia tingut una preocupació particular per la flora endèmica i, com a expert, havia assessorat en diverses ocasions els membres del BioC sobre tàxons pirinencs o de les illes mediterrànies amb finalitats de conservació de flora. Com deia ell mateix, era “un català amb papers francesos” i participava plenament dels moments que viu el nostre país en aquests temps.

 

Reproduïm a continuació el resum biogràfic preparat per R.M. Masalles per al CEDOCBIV:

Jaume Gamisans va morir el passat dilluns dia 28 de setembre als 71 anys. “Catalan fier de ses origines…”, en paraules del seu biògraf Frédéric Médail, havia nascut a Saint Orens de Gameville (Alta Garona). Va treballar principalment en l’estudi de la flora de Còrsega i, fins fa uns pocs anys, havia format part del Patronat de la Fundació Carl Faust. Fou professor de la Universitat d’Aix-Marseille III i, a partir del 1995, de la Universitat Paul Sabatier de Tolosa.

 

Que descansi en pau el competent botànic, bon patriota i millor persona. A reveure, Jaume!

 

Més informació

Perfil de Jaume Gamisans – Research Gate

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *