IX Col·loqui de Botànica pirenaico-cantàbrica

Del 7 al 9 de juliol ha tingut lloc a Ordino (Andorra) el IX Col·loqui de Botànica pirenaico-cantàbrica, organitzat pel Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya d’Andorra (CENMA), l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) i la Universitat de Barcelona (UB).

La primera jornada del Col·loqui va comptar amb la conferència Comparacions entre la flora dels Pirineus i la d’altres muntanyes peninsulars, a càrrec del Dr. Josep Vigo i amb les sessions matinals de florística i taxonomia i, a la tarda, les d’Etnobotànica. El segon dia va ser dedicat a les excursions (al Circ de Tristaina i al parc natural de Sorteny) i al sopar conjunt, mentre que el tercer va acollir la conferència La connaissance et la conservation de la flore et des habitats naturels en France: le rôle des Conservatoires botaniques nationaux. Quelques exemples pyréneens, a càrrec de Gerard Lagier, seguida de les sessions de Conservació i d’Ecologia, mentre que la tarda es va dedicar a la sessió temàtica LTER (Long Term Ecological Research).

El col·loqui va comptar amb uns 150 participants i 70 comunicacions, dues de les quals, a càrrec d’investigadors del BioC (vegeu-ne més informació a Notícies BioC).

De l’apartat de conservació de flora, destaquem les comunicacions sobre estudis a escala d’espais protegits, com ara els 15 anys de seguiment de la flora al Parc Nacional dels Pirineus (D. Penin et al., C-18), a la comarca del Ripollès (B. Tenas & X. Oliver, P-24) el programa de conservació de flora vascular del Parc Nacional dels Picos de Europa (A. Mora, P-21), el programa d’inventariació de les mulleres d’Andorra (A. Moles & F. Moli, P-32) i de les zones humides d’Andorra (J.J. Lazare & S. Riba, P-33) , la priorització mitjançant l’índex Pri-Con de la flora de Ponferrada (C. Acedo et al., P-22), les característiques de micro-reserves de flora a Palència (A. Rodríguez et al., C-20), o de la flora del P.N. Comunal de les Valls de Comapedrosa (J. Nicolau, P-31) i l’avaluació dels efectes de la freqüentació a la tartera del Pedraforca (Q. Tor & I. Soriano, P-34)

Sobre diversitat genètica, cal esmentar l’estudi de variació isoenzimàtica de Dichoropetalum schottii a tots dos costats dels Pirineus (C. Blanché et al, P-27) i la comunicació sobre estat actual i innovacions als mòduls CromoCat i GenoCat del BDBC (J. Simon et al., C-3).

Dades sobre seguiment d’espècies en particular es van presentar a les comunicacions sobre Allium pyrenaicum (X. Oliver et al., C-19) , Echium cantabricum (A. Rodríguez et al., P-26), Saponaria bellidifolia (N. Lavaupot et al., CP-28) i Potamogeton praelongus (J.L. Benito et al., P-29)

Finalment, en l’apartat de Conservació ex-situ, destaquem els presentacions sobre el Banc de granes del CBN de Pirineus i Migdia-Pirineus (J. Garcia et al., C-21), la preparació de paquets de mescles de llavors autòctones pirinenques per a revegetació (S. Malaval, P-23), o els estudis sobre germinació d’Aster pyrenaeus (A.I. Garcia et al., P-25)

Més informació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *