M. Enríquez presenta un TD sobre CromoCat

Avui ha tingut lloc a la Sala de Reunions de la Unitat de Botànica de la Facultat de Farmàcia la presentació del Treball Dirigit Contribució a l’Atlas Cromosòmic de la flora dels Països Catalans, realitzat per Marc Enríquez i Torres. M. Enríquez, originari d’Eivissa, és estudiant de Farmàcia i s’ha incorporat al BioC, sota la direcció de Joan Simon i de Cèsar Blanché.

 

 

El treball realitzat per Marc Enríquez ha consistit en la revisió de la informació continguda al total de registres que conformen el banc de dades cromosòmic dels Països Catalans (CromoCat), després de 10 anys de tasca de buidatge. Les informacions corresponents a les dades del Principat de Catalunya, finançades per un conveni amb la Generalitat de Catalunya, són consultables on line a través del BDBC (mòdul CromoCat), però no pas la totalitat d’informacions corresponents a la resta de territoris (Principat d’Andorra, Franja de Ponent, País Valencià i Illes Balears). Les conclusions principals del treball són les següents:

1. El contingut acumulat durant 10 anys (1999-2009) per CromoCat representa una captura de dades sobre diversitat cromosòmica de la flora dels Països Catalans molt considerable, amb més de 50.000 registres, tant de fitxes com bibliogràfics (disponibles en format paper a través de petició als autors)

2. La revisió preliminar de la qualitat de la informació recopilada ha permès comprovar l’adequació de la major part de les dades i  detectar alguns buits en camps de CRO-IN (adscripció a comarques, a territoris, etc.) que ara es troben identificats i en disposició de ser esmenats.

3. El grau de coneixement citogenètic de la flora, en general, és satisfactori (c. 85%) però resta un 15% d’espècies sense cap dada cromosòmica

4. La relació dels tàxons sense dades cromosòmiques inclou un bon nombre d’espècies endèmiques o subendèmiques i, per tant, identifica una necessitat de coneixement que pot definir futures prioritats de recerca.

5. El grau de coneixement citogenètic de la flora no és distribuït homogèniament: la zona pirinenca i les illes Balears disposen d’un nombre de dades molt superior al del País Valencià o de les comarques interiors de Catalunya.

6. La informació continguda a CromoCat en aquests moments permet iniciar la preparació d’un “Atlas cromosòmic de la flora dels Països Catalans” que equipari el territori a d’altres zones geogràfiques amb un Atlas publicat. Aquesta futura obra de síntesi no exclou la necessitat de seguir els treballs de captura de dades en format de banc de dades actiu i permanentment actualitzat

 

 

Marc Enríquez, treballant en la introducció de dades de CromoCat (Foto: J. Simon)

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *