Monografia sobre Vella pseudocytisus subsp. paui

El Consejo de Protección de la Naturaleza de Aragón acaba de publicar la monografia Biología de la Conservación de Vella pseudocytisus subsp. paui, una planta amenazada de Aragón, editada per F. Domínguez, D. Guzmán i J.C. Moreno, que recull tota la informació acumulada, força voluminosa, sobre el “crujiente”, arbust endèmic de la zona de Terol, que té quatre localitats conegudes. L’obra conté nombroses informacions útils i pràctiques sobre metodologia de treball en biologia de la conservació d’espècies llenyoses mediterrànies.

 

 

 

 

 

Autors: Felipe Domínguez, David Guzmán & Juan Carlos Moreno (Eds)

Títol: Biología de la Conservación de Vella pseudocytisus subsp. paui, una planta amenazada de Aragón

Serie Investigación vol. 56

Pàgines: 308

Any de publicació: 2011

Edita: Consejo de Protección de la Naturaleza de Aragón, Saragossa

ISBN 978-84-89862-79-1

Al llarg de més de 300 pàgines s’agrupen 12 capítols i diversos annexos, signats per 19 autors, tant aragonesos com de l’equip de la UAM (l’estudi d’aquest tàxon és la tesi doctoral de Felipe Domínguez), que inclouen introduccions de tipus geobotànic i de conservació a l’Aragó, seguides dels següents articles signats:

  • M.B. Crespo – Filogenia y taxonomia de Vella L.
  • F. Domíngez, M. Fernández-Mazuecos, J.E. Hernández Bermejo, J.M. Herranz & J.C. MorenoVella pseudocytisus L. en España y el Norte de África
  • D. Goñi & A. Campo – Distribución, censo y hàbitat potencial
  • F. Domínguez, J.C. Moreno & H. Sainz Ollero – Aproximación a la biologia reproductiva
  • E. Pérez-Collazos & P. Catalán – Genética de poblaciones
  • F. Domínguez, J.C. Moreno & N. Pérez – Dinámica demogràfica
  • M. Génova & J. Sánchez – Longevidad: estudiós dendrocronológicos
  • J. Cosculluela & J. García – Cultivo en vivero y propagación
  • D. Guzmán & G. Sanz – Reintroducción
  • F. Domínguez, D. Guzmán & J.C. Moreno – Síntesis y conclusiones

Es tracta d’una espècie emblemàtica per a la conservació de la flora aragonesa, tot i que pot sobtar pels elevats valors de cens:  presència en 36 quadrats UTM d’1×1 km i una població total estimada mitjana de >1.700.000 individus (:126-127). Aquest tàxon disposa d’un Pla de Recuperació del govern aragonès des de 2003 (:289-ss). Al llarg dels darrers 25 anys ha acumulat atenció i finançament més o menys continuat, que ha permès desenvolupar tasques de recerca i de gestió que situen Vella pseudocytisus subsp paui als nivells de coneixement d’altres tàxons emblemàtics en la biologia de la conservació ibèrica com ara Abies pinsapo o Borderea chouardi, per posar-ne dos exemples.

El volum aplega contribucions des d’àmbits molt diversos i amb focus des del nivell de subespècie, de l’espècie global i també del gènere. En aquest darrer nivell, en relació a la flora catalana, volem destacar la justificació documentada i força definitiva de la restitució de Boleum asperum al gènere Vella (=V. aspera) que figura a la contribució de M.B. Crespo, en base a l’existència d’un únic grup monofilètic (a partir de caràcters moleculars –ITS- i morfològics).

Sens dubte, l’experiència de treball de molts anys sobre aquest tàxon recollida al llibre conté nombroses informacions útils i pràctiques sobre metodologia de treball en biologia de la conservació i gestió d’espècies mediterrànies que poden servir de guia en d’altres casos similars d’altres espècies amenaçades, en particular d’arbusts llenyosos, no sempre de fàcil maneig.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *