El nombre total de tàxons total que formaria la llista vermella de flora vascular balear (és a dir, tàxons amenaçats, extingits, gairebé amenaçats i sense dades suficients, segons criteris UICN) és de 312, una mica inferior el 2017 respecte del de 2001 (369). Principalment, segons els autors, això es deu “al descens del contingent de tàxons poc coneguts (DD), ja que en les tres categories de risc principals (CR, EN i VU) hi ha increments”. I, al seu torn, aquests increments es deuen als descobriments de nous tàxons amenaçats de la flora de les Illes Balears, “ja siguin novetats corològiques o nous endemismes”
Per illes, al grup oriental, a Mallorca hi creix més de la meitat (56,5 %) del total dels tàxons amenaçats de les Illes Balears, molts dels quals endèmics. Menorca en té una proporció també alta (el 31,2 % del total), considerant l’extensió de l’illa, tot i que amb relativament pocs endemismes i més tàxons de zones humides. De Cabrera es reporten quatre tàxons amenaçats, dos dels quals endèmics (un d’exclusiu de l’illa principal, Rubia caespitosa) i un de Dragonera, també restringit, a Balears, d’aquest illot (Erodium maritimum).
Pel que fa a les Illes Balears occidentals, a Eivissa es troba representat un 20,0 % dels tàxons amenaçats de les Illes Balears —dels quals prop de la meitat (el 47,8%) corresponen a endemismes— i a Formentera, un 7,1 %, amb una proporció de tàxons endèmics amenaçats més baixa (un 28,5 %).
Més informació
- Sáez, LL., Rosselló, J.A. & Fraga, P. 2017. Llibre vermell de la flora vascular de les Illes Balears. Segona edició. Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca. Dipòsit legal: PM715-2017. Disponible: http://www.caib.es/sites/proteccioespecies/ca/l/bv_publicacions_del_servei_-_documents_tecnics-10345/?mcont=70879