Nous resultats sobre mutualismes amenaçats

 
Estat de floració diürna de Silene sennenii (Foto J. López-Pujol)

La prestigiosa revista Plant Ecology, editada per Springer, ha publicat recentment els resultats de la recerca de l’equip del BioC, amb la col·laboració de l’expert de la Universitat de Bayreuth, Stephan Dötterl,  sobre la pol·linització nocturna de l’endemisme amenaçat Silene sennenii.

Martinell, M.C.,  S. Dötterl, C. Blanché, A. Rovira, S. Massó & M. Bosch (2010)
Nocturnal pollination of the endemic Silene sennenii (Caryophyllaceae): an endangered mutualism?
Plant Ecology  (2010)
Publicat en línia: maig de 2010 – DOI 10.1007/s11258-010-9785-y

La publicació fa part dels treballs del projecte CGL2007-60475/BOS (finançat pel MCINN).

A continuació us oferim el resum de l’article :


Silene sennenii
és una espècie endèmica d’àrea molt restingida del NE de la península Ibèrica, amb només cinc poblacions conegudes. El seu hàbitat, severament afectat per l’ús urbà, industrial i agrícola, és altament vulnerable i fa de S. sennenii un tàxon seriosament amenaçat.

Se n’ha estudiat l’ecologia de la pol·linització i s’ha comparat entre poblacions. Les flors de S. sennenii es distingeixen per diversos caràcters morfològics i fisiològics, incloent-hi l’emissió nocturna d’aromes, que són relacionats amb la pol·linització nocturna. Encara que és visitda per insectes tant de dia com de nit, els experiments d’exclusió selectiva d’insectes demostren que aquesta espècie és pol·linitzada principalment a la nit. Tanmateix, s’observen diferències en les taxes de visites i d’èxit reproductiu entre poblacions, la qual cosa indica que el sistema constituït per la planta i els pol·linitzadors mostra proves de disrupció en algunes poblacions. S’analitzen les causes i les conseqüències d’aquesta disrupció, en particular en relació amb la mida poblacional, la qualitat de l’hàbitat i la diversitat genètica. Els resultats són discutits des de la perspectiva de la vulnerabilitat dels mutualismes establerts i de les conseqüències per a la supervivència de l’espècie.

Més informació
Enllaç a l’article: Web de Plant Ecology (Springer)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *