Observada la germinació de Seseli farrenyi

Fruit dels estudis que la nostra companya M.C. Martinell (NatBioC) va duent a terme per encàrrec del Parc Natural del Cap de Creus i la Delegació de Medi Natural a Girona, en el marc del pla de seguiment de l’espècie, s’han pogut detectar estadis fenològics poc coneguts dels quals ens presenta el resum següent:

Observada la germinació de Seseli farrenyi al camp: una important troballa per a la seva conservació

M.C. Martinell

Fa uns mesos, us informàvem en aquest mateix bloc de la campanya d’estiu del BioC al Cap de Creus, que tenia com a missió determinar l’àrea de distribució i la mida poblacional actual de Seseli farrenyi, una espècie endèmica del Cap de Creus i estrictament protegida.

La prospecció, fruit de la iniciativa del Parc Natural del Cap de Creus i de l’Àrea del Medi Natural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de Girona, va fer confirmar la alarmant  situació de l’espècie, ja apuntada en una publicació de l’any 2010 (López-Pujol et al., 2010). El nombre d’individus existents actualment a l’hàbitat natural és extremadament petit, i suposa aproximadament el 10% del que hi havia deu anys enrere. A més de la prospecció, es va iniciar durant l’estiu de 2011 un estudi demogràfic i un pla de seguiment, que tenien com a objectiu monitoritzar l’espècie i identificar les causes de la greu disminució poblacional. Tot i que no es poden extreure encara conclusions definitives, ja que els estudis demogràfics de qualsevol espècie vegetal requereixen sèries de dades plurianuals, si que van servir per identificar alguns punts claus i certes mancances en els coneixements sobre Seseli farrenyi, com per exemple, sobre la seva germinació al camp en condicions naturals.

 

Parcel·la de seguiment de Seseli farrenyi [Fotografia: Josep Mª Dacosta, 2011]

Tot i que Seseli farrenyi s’havia cultivat anys enrere en el Jardí Botànic de Barcelona amb èxit, no es tenia cap coneixement sobre com i quan es produïa la germinació al camp. Era necessari, per tant, visitar les parcel·les marcades pel seguiment demogràfic al llarg de tot l’any, per tal de poder identificar el moment de la germinació. En una visita a primers de desembre es van poder observar, per primera vegada, plàntules de S. farrenyi a les poblacions naturals. La quantitat de plàntules trobades va ser molt alta, tenint en compte el baix nombre d’individus reproductors existent, arribant a comptar fins a 250 plàntules en menys 3 m2.


Plàntules de Seseli farrenyi poc després de germinar. Es poden veure els cotilèdons i les primeres fulles [Fotografia: Mª Carmen Martinell, 2011]

Aquesta troballa ens ha proporcionat informació molt important sobre l’espècie. En primer lloc, saber que la germinació es dóna a la tardor, fet que desconeixíem fins ara, i que pot produir-se de manera natural. Segon, s’ha evidenciat que la gran majoria de nous individus creixen a pocs centímetres de plantes que havien florit durant l’estiu de 2011, fet que explica la distribució agregada dels individus adults en l’espai i la distribució de la diversitat genètica entre les poblacions (López-Pujol, 2002), i sembla indicar que no hi hauria un banc de llavors perdurable al sòl.

Aquestes dades ens ajuden a entendre la dinàmica poblacional i les limitacions reproductives d’aquest endemisme. Tanmateix, encara queden molts interrogants per resoldre, ja que no sabem quina és la taxa de supervivència d’aquestes plàntules ni si l’episodi de germinació massiva d’enguany és un fet habitual o la conseqüència de les peculiaritats meteorològiques d’enguany. És imprescindible en aquests moments, fer un monitoratge regular de les plàntules, emmarcat en un pla de seguiment de l’espècie.

Bibliografia citada i més informació

  • López-Pujol, J., M. Bosch, J. Simon, & C. Blanché (2002). Allozyme variation and population structure of the very narrow endemic Seseli farrenyii (Apiaceae). Botanical Journal of the Linnean Society 138: 305-314.
  • López-Pujol, J. , M. C. Martinell , S. Massó, C. Blanché & J. Molero (2010). Seseli farrenyi: un endemisme empordanès en vies d’extinció? Collectanea Botanica (Barcelona) 29: 51-58.

  • Rovira, A. (2008) Seseli farrenyi. Planta del Mes [en línia]. Portal BioC – Enllaç

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *