Conservació de plantes medicinals

Unes 15.000 espècies de plantes medicinals es troben amenaçades a escala mundial, principalment a causa de la pèrdua d’hàbitats i de la sobreexplotació. No es tracta només d’un problema de conservació de la biodiversitat, sinó també de problemes per a la salut i els mitjans de subsistència de la població.

Dues publicacions recents: Medicinal Plants in Conservation and Development (Plantlife, 2009) i International Standard for Sustainable Wild Collection of Medicinal and Aromatic Plants (ISSC-MAP, 2007,versió en espanyol, setembre de 2008) aporten principis i accions per a la conservació de plantes medicinals a través d’una aproximació basada en les comunitats humanes.

 

Plantlife International (2009)

Medicinal Plants in Conservation and Development: case studies and lessons learnt.

Recent dossier de Plantlife que recull exemples que han promogut, amb èxit, la conservació de plantes medicinals a partir del treball amb les comunitats usuàries, en programes duts a terme a Xina, Índia, Kènia, Nepal, Paquistan i Uganda. Inclou projectes de demostració que visualitzen les possibilitats reals de comercialització de productes naturals obtinguts de manera que conservació i desenvolupament són objectius complementaris i no excloents.


ISSC-MAP Secretariat (2008)
 

Estándar Internacional para la Recolección Silvestre Sostenible de Plantas Medicinales y Aromáticas (ISSC-MAP) Versión 1.0

Fa pocs mesos (setembre de 2008) que ha aparegut la traducció a l’espanyol del document original en anglès (2007) que és el resultat d’anys de treball i experiència del consorci format pel Grup d’Especialistes en plantes medicinals de la UICN en coordinació amb l’Agència Federal Alemana per a la Conservació de la Natura (Bundesamt für Naturschutz, BfN), MPSG/CSE/UICN, WWF Alemanya i TRAFFIC International.

Per primer cop, hom disposa d’uns estàndards de qualitat relacionats amb la conservació de la biodiversitat que poden ser incorporats als estàndards d’altre tipus (de contingut en principis actius, de màrqueting o de cost econòmic, per exemple) en els procediments de garantia de qualsevol producte medicinal a base de plantes. Ja són diverses les companyies que els han integrat a les seves rutines de procediments de qualitat en la producció i comercalització.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *