Regulació del desarrelament d’arbres i arbustos

Exemplar arborescent de boix (Buxus sempervirens). Foto: Prosopee, a Viquipèdia, llicència CC 3.0)

 

Fa unes setmanes, en un dels darrers actes de govern del conseller del DAAM, Jordi Ciuraneta, es va publicar al DOGC del 12 de novembre el DECRET 242/2015, de 10 de novembre, pel qual es regula el desarrelament d’arbres i d’arbustos. Tot i que es tracta de l’aplicació de normativa europea o catalana anterior i  d’una norma tècnica per regular l’extracció de material vegetal per a finalitats ornamentals (arbres i arbustos equiparats) i no d’una reglamentació de conservació de flora, no hi ha dubte que és una eina complementària per tal de vetllar per una explotació forestal compatible amb la conservació de la biodiversitat.

 

Si la finca a explotar disposa d’un pla d’ordenació forestal aprovat, només cal que ho comuniqui al DAAM; si no és el cas, el decret requereix autorització prèvia, encara que no es fa referència en cap cas a l’avaluació de danys potencials a espècies de flora amenaçada o protegida. Es tracta d’una situació equivalent a la de l’explotació per a obtenció de biomassa per a combustible que, en qualsevol cas, atorga la responsabilitat de la supervisió a l’administració.

 

La definició d’arbust establerta al decret és planta generalment ramificada des de la base, d’uns 5 metres d’alçada màxima, i mancada de tronc principal. Avui mateix, el diari The Guardian explica la transcendència del canvi de definició oficial de la tipologia de les plantes, amb l’exemple del cocoter: des d’avui, a l’estat de Goa (Índia) ha deixat de ser “arbre” per passar a ser “palmera”, cosa que pot afavorir els agents de desenvolupament però potser no tant els productors…

 

Més informació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *