S’acosta un canvi planetari a la biosfera

Avui es publica a Nature un article, signat per una vintena d’investigadors europeus i nordamericans, entre els quals hi ha Jordi Bascompte (Estación Biológica de Doñana), que alerta sobre la proximitat que es produeixi un canvi irreversible en la funcionalitat de la biosfera que podria manifestar-se en un termini de deu anys. En vista de l’impacte de l’article als mitjans de comunicació, J. Bascompte ha concedit algunes entrevistes com la que publiquem aquí (enllaç a Vilaweb)

 

Barnosky, Anthony, D., Elizabeth A. Hadly, Jordi Bascompte, Eric L. Berlow, James H. Brown, Mikael Fortelius, Wayne M. Getz, John Harte, Alan Hastings, Pablo A. Marquet, Neo D. Martinez, Arne Mooers, Peter Roopnarine, Geerat Vermeij, John W. Williams, Rosemary Gillespie, Justin Kitzes, Charles Marshall, Nicholas Matzke, David P. Mindell, Eloy Revilla & Adam B. Smith (2012)

Approaching a state shift in Earth’s biosphere

Nature 486: 52–58
(07 June 2012) doi:10.1038/nature11018

L’article projecta un canvi d’estat abrupte del conjunt de la biosfera terrestre, per analogia als canvis d’estat d’ecosistemes localitzats en superar un determinat llindar en base, entre d’altres, a l’evolució dels canvis d’ús del territori. La seva difusió ha provocat ja l’aparició de notícies i alarmes en la premsa generalista, amb titulars com ara “La Terra pot arribar a col·lapsar-se d’aquí a deu anys

Més informació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *