Tesi sobre conservació d’endemismes balears

Avui ha tingut lloc a la Universitat de les Illes Balears la lectura i defensa de la tesi doctoral de Joana Cursach, sota el títol de “Biologia de la conservació de plantes endèmiques amenaçades de les Illes Balears. El cas d’Apium bermejoi, Naufraga balearica i Ranunculus weyleri”. La tesi ha estat dirigida pel Dr. Joan Rita, professor d’aquesta universitat ii ha rebut la màxima qualificació.

El treball, que s’ha dut a terme amb finançament de l’administració autònoma de les Balears, és una aprofundiment en els aspectes demogràfics, de biologia reproductiva i de gestió de dues espècies que són objecte d’un pla de recuperació (Apium bermejoi) i de mesures de seguiment (Naufraga balearica), i d’una altra (Ranunculus weyleri) del qual es deconeixien pràcticament totes les dades reproductives.

A la tesi s’identifiquen els punts reproductius crítics (supervivència de plàntules), la dependència de factors extrínsecs (règims de pluja/sequera) i el paper clau jugat per formigues en la pol·linització d’umbell·íferes de petita mida i poca separació del sòl. Les principals amenaces provenen de la reduïda mida poblacional (A. bermejoi), de l’efecte de l’excessiva presència d’herbívors (cabres) i d’una dinàmica de declivi després de 12 anys de seguiment (N. balearica). De les publicacions científiques a les quals ha donat lloc la tesi, ja es pot conèixer la part següent:

  • Cursach, J. & Rita, J. (2012) – Implications of the reproductive biology of the narrow endemic Naufraga balearica (Apiaceae) for its conservation status – Plant Systematics and Evolution 298 (3): 581-596 – Enllaç al resum i a la revista

 

Portada de la tesi doctoral de Joana Cursach, llegida ahir a la UIB

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *