E-flaixos en BCP, 22

E-Flaixos recull notícies curtes d’actualitat en temes de Biologia de la Conservació de Plantes (BCP), en format resumit, que arriben al Portal BioC. En aquesta secció trobareu informació sobre la publicació del darrer volum de Biodiversity and Conservation on destaquen sengles articles sobre i) el desenvolupament de criteris UICN adaptats a l’avaluació de categories de les llistes vermelles per a plantes de mida petita i que ocupen poca superfície, com ara briòfits, ii) la determinació del declivi de pol·linitzadors a través de col·lleccions de museus o iii) la identificació dels boscos més rars i més amenaçats del món.

Podeu accedir als E- Flaixos anteriors (1-21), fent clic aquí

González-Mancebo, J.M., G. M. Dirkse, J. Patiño, F. Romaguera, O. Werner, R.M. Ros & J.L. Martín (2012)Applying the IUCN Red List criteria to small-sized plants on oceanic islands: conservation implications for threatened bryophytes in the Canary Islands. Biodiversity and Conservation 21 (14): 3613-3636

Un equip de botànics i tècnics de gestió de la biodiversitat de Canàries, juntament amb experts en briòfits de Múrcia, Holanda i Bèlgica s’han enfrontat a l’aplicació dels criteris UICN d’avaluació de categories de les llistes vermelles per a plantes de mida petita i que ocupen poca superfície, i arriben a la conclusió que cal fer-hi algunes adaptacions, que poden ser d’interès per a d’altres casos similars en d’altres territoris i grups de plantes.

Els investigadors apliquen quatre modificacions substancials per adaptar els criteris UICN a plantes petites (en aquest cas, briòfits) i, encara, a territoris petits (illes). Les quatre modificacions, de manera resumida, són:
i)    Reducció de la malla de l’àrea d’ocupació (AOO) de 4 km2 a 0,25 km2 (0,5 x 0,5 km)
ii)   Selecció de nous llindars de AOO a aquesta escala més petita: 80 quadrats per a les NT (50% de l’àrea de distribució) i reducció d’1/4 per a les altres categories: 20 quadrats per a les VU, 5 per a les EN i 1 per a les CR
iii)   Adaptació de la “mida de la localitat” a la mida de l’hàbitat (en hàbitats molt reduïts)
iv)  Adaptació dels llindars d’extensió de presència (EOO) a la petita superfície de les illes, per correcció de l’extensió d’hàbitats amenaçats a cada estatge de vegetació.

Més informació


Colla, S.R., F.Gadallah, L.Richardson, D.Wagner & D. Gall (2012). Assessing declines of North American bumble bees (Bombus spp.) using museum specimens. Biodiversity and Conservation 21 (14): 3585-3595

Els abellots del gènere Bombus, un dels grups de pol·linitzadors més important, ha sofert un declivi poblacional poc documentat geogràficament i en el temps. Un equip nordamericà ha pogut determinar el risc d’extinció i la datació del declivi de 21 espècies d’aquests insectes a través de l’anàlisi dels espècimens de les col·leccions de museus des del s. XIX.

Més informació

 

Bombus hortorum pol·linitzant Delphinium montanum (Fotos: M. Bosch, vegeu Bosch, 2011, Esperó de muntanya, a la Planta del Mes del Portal BioC)



Gillespie, T.W., B. Lipkin, L. Sullivan, D. R. Benowitz, S. Pau & G. Keppel (2012) The rarest and least protected forests in biodiversity hotspots. Biodiversity and Conservation 21 (14): 3597-3611

Els autors intenten identificar les regions del món on focalitzar esforços de conservació en boscos, a través de SIG i anàlisi de sensors remots. Conclouen que els boscos més rars i menys protegits a l’interior dels hotspots de diversitat es troben en illes o arxipèlags, com ara  San Félix-San Ambrosio, Tubuai, Maldives o Yap. A la regió mediterrània s’identifiquen boscos de Creta i d’altres punts de la mediterrània oriental.

Més informació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *