Crítiques a la conservació de la BD a Catalunya

En els darrers dies han aparegut dos documents que qüestionen seriosament les polítiques de conservació de la natura a Catalunya i que emergeixen com a elements de debat en les properes eleccions al Parlament de Catalunya del 25N.

D’una banda, Ecologistes en Acció ha presentat recentment a Barcelona l’informe Degradació de les polítiques de conservació de la biodiversitat a Catalunya 2012 a Barcelona, on fa una anàlisi exhaustiva de les polítiques de conservació de la biodiversitat. La conclusió no pot ser més contundent: “Catalunya ha passat dels primers als últims llocs a l’Estat espanyol i a Europa en polítiques de conservació de la natura”.

D’altra banda, ahir es va distribuir el Butlletí 104 de Notícies de la ICHN amb un editorial dur que porta per títol “Futur incert per al sistema d’espais naturals protegits de Catalunya“, on la Institució Catalana d’Història Natural alerta que “Per segon any consecutiu, el pressupost d’inversió en els espais naturals protegits ha estat zero enguany, molts dels seus equips gestors han perdut un terç dels seus escassos efectius, i alguns dels equips que depenien de consorcis municipals, on la Generalitat i les diputacions feien aportacions, han estat eliminats, simplement. La novetat d’enguany ha estat l’eliminació dels seus equips d’educadors ambientals. Es tracta, doncs, d’una reculada molt més greu que la que han experimentat altres serveis, superant amb escreix allò que els més pessimistes anunciaven. I això, en un dels països que està sotmès a més pressions i impactes ambientals de la Unió Europea, és difícil que no provoqui efectes adversos”.

A continuació us oferim els enllaços als documents

El document de Ecologistes en Acció sembla adreçat al debat polític de les properes eleccions. La “manca de voluntat política dels successius governs i les retallades pressupostàries del 60% en 3 anys” han portat a Ecologistes en Acció de Catalunya a qualificar de desastrosa la gestió de la biodiversitat a Catalunya i a reclamar als partits polítics que concorren a les eleccions del 25 de novembre a prestar una atenció especial a aquesta matèria donada la seva rellevància.

Per la seva part, el document de la ICHN en certa manera també fa balanç de la legislatura tot just conclosa, i afirma que “El DAAM és un dels pocs departaments de la Generalitat que no ha vist el seu pressupost retallat en aquesta legislatura, al contrari, ha augmentat un 10 %. Això no obstant, les assignacions que rebien els espais naturals protegits, que en molts casos eren insuficients per garantir la seva missió, han patit, en aquesta legislatura, en conjunt, unes retallades superiors al 60 %, segons les dades oficials. No ha de sorprendre, doncs, que es parli més de desmantellament que no pas de retallades.”

 

 

 

 

Més informació i accés als documents en pdf

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *