Fronts científics d’avanguarda: ScienceWatch 2014

Segons que informa l’Observatori de la Recerca (OR-IEC), acaba de veure la llum una nova versió de l’informe «Research Fronts 2014» (la primera versió corresponia a l’any 2013). Aquest estudi és fruit de la col·laboració entre Thomson Reuters i la Chinese Academy of Sciences (CAS) i la finalitat és identificar les línies actuals de recerca d’avantguarda per a les ciències i les ciències socials. Així, l’informe descriu els 100 fronts científics més actius a partir del nombre de citacions obtingudes pels treballs nuclears de cada línia de recerca. Com a novetat, també s’identifiquen 44 fronts emergents en la recerca científica actual.

 

El camp de la Biologia de la Conservació de Plantes s’englobaria (segons els àmbits adoptats per l’informe) en el front de recerca de “Ecologia i Ciències ambientals“, amb el “Top 10” de fronts de recerca de la taula 5 de l’informe, que reproduïm a sota:

 

 

Els tres primers fronts de l’àmbit fan referència a canvi climàtic (s.l.), el 4rt a la modelització de les àrees de distribució (amb Maxent) i el 5è a la diversificació genètica i origen de l’especiació.

 

Un camp alternatiu on trobar els fronts relacionats amb la recerca en biodiversitat vegetal es troba a l’ambit 1, constituït pel front de recerca “Agricultura i Ciències de les Plantes i dels Animals” la taula del qual mostrem a sota i on, darrera de temes de patologia i de fisiologia, apareix en 4rt lloc la filogènia de fongs endofítics i al 6è la teoria genètica de l’especiació. Els fongs són objecte encara dels fronts situats a les posicions 5 i 8 i destaquen, doncs, com a fronts emergents.

 

En qualsevol cas, es tracta de la detecció de les “modes” o camps més “populars” o “d’èxit”, el problema és si això es trasllada sense matisos als processos d’avaluació de la recerca.

Més informació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *