Jordi López-Pujol, expedició a les illes Salvatges

La setmana vinent s’inicia l’expedició botànica a les illes Salvatges (Oceà Atlàntic), en la qual participa el nostre company del BioC, Jordi López-Pujol, juntament amb Roser Vilatersana (Institut Botànic-CSIC), que han marxat avui de Barcelona, i un investigadors més del Jardí Botànic de Madeira. Tot i les dificultats de comunicació amb l’arxipèlag, esperem anar rebent informació de la campanya, que anirem publicant al Portal BioC.

Les illes, molt poc explorades, són un centre de diversitat important, amb espècies botàniques endèmiques, que són objectiu del projecte Conservation of the critically endangered endemic flora of the Selvagens Islands, Atlantic Ocean, finançat per The Mohammed bin Zayed Species Conservation Fund, del qual Jordi López-Pujol és l’investigador principal i en el qual participen d’altres investigadors del BioC. Les illes Salvatges són reserva marina des de la dècada de 1970.

 

 

Sortida de vaixells des de Funchal (Madeira). No hi ha accés regular a les Illes Salvatges i cal aprofitar el transport de l’armada portuguesa (Foto: Oceanografica.com)

 

 

 

 

 

Les Ilhas Selvagens són un petit arxipèlag format per tres illes i dotze illots, situats entre Canàries i Madeira, de les quals disten 165 i 280 km, respectivament. Formen part de la Regió Autònoma de Madeira (Portugal) i ocupen 2,73 km2.

Localització de les Illes Selvagems (Font: Wikipedia)


Són pràcticament deshabitades, a part d’una petita patrulla d’agents de natura i de fusellers de l’exèrcit, que viuen a l’illa grossa. L’expedició, però, s’adreça a l’illa petita (Selvagem pequena), totalment deshabitada.

Transport fins a l’illa petita per vaixells de l’armada portuguesa (Font: Encydia)

Les illes Salvatges han estat històricament objecte de disputa territorial entre Espanya i Portugal, amb accions recents d’avions de combat espanyols en vol rasant, com els que van tenir lloc fa pocs mesos a Catalunya.

 

 

Més informació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *