Pla de Conservació de Biodiversitat a la Xarxa de Parcs

El proppassat dia 30 de novembre va tenir lloc al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (Solsona), una jornada de treball sobre el Programa de Conservació i Seguiment de la Biodiversitat dels espais naturals de Protecció Especial de Catalunya (PCSB), convocada pel Servei de Parcs del DMAH.

La sessió, presidida per la Cap del Servei, Maria Pery, tenia com a  objectius  
a) valorar la importància i el paper que pot tenir la Xarxa de Parcs de la Generalitat de Catalunya (XdP) i cada un dels seus espais en la conservació dels hàbitats i les espècies
identificades, i
b) valorar i ponderar els indicadors d’estat de conservació i els factors de canvi externs (i amenaces) més representatius dels diferents hàbitats i espècies identificats.

Es van convocar diversos experts corresponents als diversos grups taxonòmics, incloent-hi un grup específic per a la flora vascular.


Nou edifici del CTFC on va tenir lloc la jornada de la XdP del 30/11/2009

 

Segons el resum de la jornada tramès pel  Servei de Parcs del DMAH,  el Programa de Conservació i Seguiment de la Biodiversitat dels espais naturals de Protecció Especial de Catalunya (PCSB) s’està redactant com un programa de conservació i seguiment de la biodiversitat capaç de proporcionar informació i eines de gestió per a tots els Espais Naturals de Protecció Especial (ENPE) gestionats
pel Servei de Parcs de la Direcció General del Medi Natural. Per tal d’establir un mètode de treball homogeni per l’elaboració del programa, es planteja una metodologia comuna basada en la metodologia del Marc Lògic (arbre de problemes, arbre d’objectius, accions…) i la metodologia proposada per EUROPARC-España per planificar la gestió dels espais naturals protegits.

L’objectiu final del PCSB és la conservació de la biodiversitat des d’un punt de vista global, entenent la biodiversitat com les espècies (algues, artròpodes, briòfits, flora, fongs, invertebrats, líquens i vertebrats) i hàbitats.

La duració del PCSB, un cop redactat i aprovat, és de 6 anys, de manera que aquest es podrà vincular al Pla Rector d’Ús i Gestió dels diferents espais. El PCSB s’anirà actualitzant i reavaluant en el temps, de manera que el mateix programa es converteix en un programa de seguiment en si mateix de l’estat de la biodiversitat i de les actuacions desenvolupades per assegurar-ne la seva conservació.

Més informació

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *