Una orquídia amenaçada per manca de pol·linitzadors

Les formes petites de Macrothynnus insignis (esquerra) pol·linitzen l’orquídia amenaçada Caladenia huegelii (Foto BJLS)

 

Acaba de publicar-se a al Botanical Journal of the Linnean Society, un article de Ryan D. Phillips i col·laboradors, investigadors i tècnics de l’administració australiana que demostra que la rarificació dels pol·linitzadors comporta la pèrdua de la reproducció sexual de Caladenia huegelii (Orchidaceae), antigament abundant i ara rara i amenaçada enmig d’àrees urbanes.

 

Aquesta orquídia és pol·linitzada per una forma particularment petita de l’insecte Macrothynnus insignis (que s’identifica a les recol·leccions per tècniques de DNA barcoding) que s’ha localitzat només en el 4% de les poblacions de l’orquidia, la majoria de les quals, doncs, no disposen de serveis de pol·linització.

L’assumpció és que la persistència de les poblacions actuals resta en mans de la longevitat dels individus actuals, mentre es cerquen mètodes per afavorir la reproducció sexual per superar la inevitable desaparició de l’espècie alternativa.

 

Més informació i resum

Ryan D. Phillips, Rod Peakall, Bryony A. Retter, Kirke Montgomery, Myles H. M. Menz, Belinda J. Davis, Christine Hayes, Graham R. Brown, Nigel D. Swarts & Kingsley W. Dixon (2015). Pollinator rarity as a threat to a plant with a specialized pollination system. Botanical Journal of the Linnean Society 179 (3): 511-525 – Enllaç a l’article

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *